Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra start och nya planer i Bäsna

Bäsna bygdegårdsförening fick en bra start på kultursatsningen som ska rädda bygdegården.
– Vi hade 35 besökare, fick in 1 300 kronor i kollekt och lovordades för initiativet, berättar föreningens ordförande Sune Englund.

Annons

Tillsammans med kören Bäsnaentusiasterna har föreningen, på initiativ av Sune Englund och Torbjörn Lindqvist, satt samman ett program med sex kulturkvällar. Det inleddes under helgen med att Torbjörn Lindqvist visade sin Gagnefsfilm "En spindel i nätet" samt Arne Sucksdorffs kortfilm "En sommarsaga".

Syftet med satsningen är att få in pengar till drift och underhåll av samlingslokalen.

Driften går loss på 50 000 kronor per år och just nu behövs också nya stolar för 30 000 kronor.

Besökarna av helgens program menade att satsningen betyder mycket för bygemenskapen – utöver att det är roligt med kultur- och nöjesprogram på hemmaplan – och initiativtagarna fick applåder.

De har redan börjat fundera på ett vårprogram:

– Vi vill satsa på musikkaféer och filmkvällar. Torbjörn har ett rikt filmarkiv och även bygdens musikliv är rikt. Vi har haft dragspelsmästare som Andrew Russel, Albin Fernström och Bångbro-Stina. Albin hade kontakt med Nils Ferlin, som faktiskt skrev texter till Albins musik, berättar Sune Englund.

Naturligtvis kommer Bäsnaentusiasterna att medverka även under våren och bland övriga konstellationer som vidtalats märks Bäsna spelmän och nybildade The Besnaz, ett band som spelar musik av bland andra The Shadows och The Spotnics.