Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra sommar för skogs- och flottningsmuseet

I somras var det osäkert om Siljansfors skulle få ett utlovat EU-bidrag på drygt 300 000 kronor till flottningsmuseet.

Annons

Nu kan Gösta Frost konstatera att sommaren varit mycket bra. I oktober kom pengarna och i torsdags asfalterades golvet i flottningsmuseets utställningshall.

Gösta Frost som är ordförande i stiftelsen Siljansfors skogsmuseum var bekymrad i somras då Jordbruksverket inte betalade ut ett EU-bidrag på 329 000 kronor. Pengarna var avsedda för flottningsmuseet som flyttats från Gysinge till en nyuppförd utställningshall i Siljansfors. Då hallen skulle byggas begärde stiftelsen in anbud från tio byggföretag i norra Dalarna, från Leksand i öster till Lima i väster. Fyra av dem svarade och Näséns bygg i Mora som lämnat lägsta anbudet, 855 000 kronor plus moms fick bygga hallen. Då EU-bidraget skulle betalas ut konstaterade Ekonomistyrningsverket och Jordbruksverket att anbudsförfrågan inte annonserats ut. Pengarna hölls inne medan ärendet utreddes ytterligare.

– Jag har tjatat med dem utan att få besked och Länsstyrelsen har hjälpt till, säger Gösta Frost.

Den 19 oktober, på årsdagen av invigningen, kom pengarna och Gösta Frost kunde dra en lättnadens suck.

– Det innebar att vi fick råd att lägga asfalt i utställningshallen. Grusgolvet har inte varit bra då det har dammat mycket. Gösta Frost konstaterar att med asfaltgolvet blir det lättare för handikappade i rullstol att ta sig runt i utställningshallen.

Asfalteringen kostar 50 000 kronor plus moms.

Den här sommaren har skogs- och flottningsmuseet lockar fler besökare än förra året. Då fick de in cirka 85 000 kronor i inträdesavgifter. I år blir det omkring 110 000 kronor.

– Dåligt badväder är bra museiväder, säger Gösta Frost.