Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra resultat för vintersimmarna från Hedemora – som nu satsar mer på simtekniken

Jim Nyberg och Svante Eriksson från Hedemora gjorde bra ifrån sig vid tävlingarna i vintersimning i Skellefteå.
– Nu ska vi satsa mer på simträning, för att få in tekniken, säger Svante Eriksson.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

I helgen var vintersimmarna Jim Nyberg, från Davidshyttan, och Svante Eriksson, från Ingvallsbenning i Skellefteå, dels för att tävla i Skandinaviska mästerskapen i vintersim (tillika en världscuptävling) och dels för att hålla i en workshop om sin speciella andningsteknik.

– Workshopen blev en stor succé. Vi inledde med en introduktion inomhus och sedan gick vi ut i Stadsparken i Skellefteå och mediterade i snön. Alla 15 deltagare lyckades med detta, att höja sin egen kroppstemperatur tack vare vår teknik. De var jättenöjda och workshopen var höjdpunkten med hela resan, berättar Svante Eriksson.

Andningstekniken är en egen variant av den tibetanska meditationstekniken tummo.

– Vi värmer upp oss inifrån, med hjälp av lungorna och musklerna i bland annat bäckenbotten. Sedan håller vi konstant tryck på musklerna när vi är i vattnet. Det blir som att springa, fast man står stilla, berättade Jim Nyberg för DT:s utsände när Jim och Svante genomförde sitt sista träningspass inför resan till Skellefteå, i en isvak i Dräckedammen utanför Davidshyttan.

Tillsammans har duon det "glada sällskapet" Additced2Cold.

LÄS ÄVEN: DT besökte vintersimmarnas träning i en isvak i Dräckedammen.

Jim och Svante tävlade även i vintersim.

– Det gick bättre än vad vi trodde. Vi båda tävlade i 25 meter bröstsim, Jim kom sexa i sin åldersgrupp och jag kom på 13:e plats. Vi hade tänkt ställa upp i stafetten också, men vi hann aldrig hitta några fler deltagare till vårt stafettlag. Jim blev dock värvad till Skellefteåkrafts stafettlag och tävlade med dem i stafetten, berättar Svante Eriksson.

Vad händer härnäst för er?

– Vi har tänkt att resa till något av länderna som har de avslutande tävlingarna i världscupen och vara med och tävla där med. Vi får se om det blir Kina, Lettland eller Finland, vi har inte riktigt hunnit kolla upp vilken av tävlingarna som skulle passa oss, säger Svante Eriksson.

När isarna har gått bort från sjöarna och sommaren kommer så väntar mer renodlad simträning för duon.

– Vi märkte att vi har lärt oss att klara av iskylan i vattnet, men att vår simteknik inte är speciellt bra. Några av de som var med och tävlade hade det motsatta problemet, de var duktiga simmare men klarade inte av kylan i vattnet, säger Svante Eriksson.

Så nu blir det fullt fokus på själva simträningen?

– Ja, exakt. Vi måste förbättra vår teknik för att kunna göra bättre ifrån oss på kommande tävlingar. Vi har fördelen av att vi kan vara i iskallt vatten, nu måste vi bara bli ännu bättre på att simma, säger Svante Eriksson och tillägger:

– Men vårt huvudfokus kommer fortfarande att vara att förmedla köldhantering till människor som vill lära sig det.

LÄS ÄVEN: Norran direktrapporterade från tävlingarna i vintersim i Skellefteå.

LÄS ÄVEN: Norran sände live-TV från vintersimningen i Skellefteå.

Läs fler nyheter från Hedemora.