Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bra förhållanden bättre väg att gå"

Långshyttan utsågs tidigare i år till länets bästa vårdcentral. Detta av patienterna själva.
– Bra arbetsförhållanden och ett gott klimat lockar läkare mer än stora engångssummor, säger chefen Mikael Fransén.

En orsak bakom framgången i Långshyttan är just det faktum att den lilla vårdcentralen lyckats rekrytera fast anställda läkare, under många år. Ansvariga läkare är Mikael Fransén.

– Att som Gävleborg locka med stora engångssummor är inte bra. Det lockar och gynnar inte läkare på rätt sätt. Pengarna är, och ska, inte vara det viktiga, säger han.

Fransén lyfter fram tre strategiska områden som bättre leder till att glesbygdslän kan locka till sig läkare.

* En rimlig nivå på arbetsbelastningen. Att se till att varje enskild läkare inte har en alltför stor arbetsbörda.

* Arbetsmiljön mellan kolleger måste vara bra.

* Se till att ha en bra utbildning av nya läkare, AT-läkare.

– Det senare är vår chans till en sund nyrekrytering. Det är där vår bas ska ligga. Sedan ska man se till att jobbet och arbetsplatsen fungerar för de färdigutbildade läkare som anställs. Det är detta som gett resultat för oss i Långshyttan, säger han.

Han är kritisk mot Gävleborg.

– Det irriterar. Det påverkar naturligtvis alla oss läkare som har pendlingsavstånd till Gävleborg. Men det är fel sätt, det skapar ett olyckligt konkurrensförhållande mellan vårdgivare, säger Mikael Fransén.