Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra även för folkhälsan

/
  • Dans är minsann svensk kultur, och bra för både folkhälsan och befolkningsutvecklingen. Så sänk dansmomsen, tycker riksdagsman Ellen Juntti (M) och Malungs dansbandsgeneral Bertil Elfström och tar sig en momsfri svängom.
  • Dansbandsveckan i Malung är oerhört betydelsefull för såväl lokalsamhället som dansbandsbranschen i stort, anser den här gruppen som träffades i Malung. Från vänster Malungs dansbandsgeneral Bertil Elfström, Malungshandlarnas ordförande Göran Eriksson, riksdagsman Ellen Juntti och hennes sekreterare Lorri Mortensen Mates, samt turistchef Lars Bälter, kommunchef Rolf Davidsson och kommunalråd Kurt Podgorski från Malung-Sälen.

Dansband är kultur hävdar hela Sveriges dansarrangörer och vill att dans ska få kulturmomsen som är sex procent i stället för 25 procent. Om ett dansband ger konsert för sittande publik är det kulturmoms som gäller. Spelar samma band, samma låtar, för förmodligen samma publik, men som kastat undan bänkarna och tar sig en svängom, så är det 25 procents moms.

Annons

Riksdagsledamoten Ellen Juntti (M), som även ingår i socialutskottet och kulturutskottet och har ansvar för folkhälsan, har lyft fram den här frågan i en riksdagsmotion. Hon kräver en översyn av dansbandsmomsen.

På onsdagen besökte hon dansbandsmekkat Malung och träffade representanter för Nordens största dansgala, Dansbandsveckan i Malung, och för kommunen.

– Vi vill visa vad Dansbandsveckan betyder för Malung och för det lokala näringslivet, men också för hela dansbandsbranschen, säger turistchefen Lars Bälter som är PR-ansvarig för den stora Dansbandsveckan i Malung.

Ellen Juntti menar att kultur är inte bara opera och teater, så kallad "finkultur". Hon växte upp med dansbanorna kring Övertorneå.

– Många kommer aldrig att besöka vare sig Operan eller Dramaten, men de flesta av oss har på något sätt en relation till en dansbana. Många har träffat sin partner där, andra har lärt sig att dansa och nästan alla blir lyckliga och glada av dans. För många är dansen socialt viktig, inte minst för de äldre. Många pensionärer dansar flera gånger i veckan och håller sig i trim, säger Ellen Juntti

– Dans betyder därför mycket för folkhälsan och samhällsekonomin.

Möjligen också för befolkningsutvecklingen.

Hon pekar också på att många dansbandsmusiker är slitvargar, som både gör en kulturgärning och som skapar många arbetstillfällen i bland annat produktionsbolag, skivbolag, reklamföretag, musikaffärer, dansarrangörer.

– Att dans ska straffas med högre moms än andra kulturarrangemang är orättvist, tycker hon.

Och branschen håller förstås med.

Gällande lagstiftning gör skillnad på om man spelar för sittande eller dansande publik. Om ett dansband spelar i ett konserthus så betalar den sittande publiken sex procents moms. Spelar samma dansband i en lokal där publiken dansar kostar momsen 25 procent.

Skattesatsen sex procent gäller för tillträde till konserter, cirkus, biograf, teater, opera, revy, musikaler och balettföreställningar där publiken sitter. För danstillställningar och restaurangunderhållning är det 25 procent moms som gäller.

– Om man sänkte momsen till sex procent även för dansande publik tror jag att det skulle skapa många fler arbeten.

Just för Dansbandsveckan i Malung har den här momsfrågan ingen betydelse. Här är det en ideell förening som arrangerar dansen, och föreningen behöver inte redovisa moms. I alla fall inte än, även om det finns propåer om en ändring.

– I så fall handlar det om 1,5 miljon kronor för oss. Men det är viktigt för dansveckans utveckling att hela branschen mår bra, säger dansveckogeneralen Bertil Elfström.

För Malung är veckan med dans ovärderlig:

– Den är vår julhandel och innebär att vi kan ha ett större affärsutbud än vi annars skulle ha. För en del är

är det överlevnad, säger Malungshandlarnas ordförande Göran Eriksson.

Mer läsning

Annons