Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att V står upp i fikarummet

Annons

Samma dag som ledarredaktionen efterlyser tydligare ställningstaganden av partierna i Borlänge i debatten om flyktingarna skriver företrädare för V på DT:s Torget ett inlägg om att möta vardagsrasismen.

Grundhållningen ska signatärerna Tarek Malak och Leif Lindström ha all heder av. Fler behöver stå upp för tolerans. Nu väntar vi på tunga politiska krafter som S och M. När så många hukar av populistiska, taktiserande skäl tas debatten över av internettrollen och SD-megafonerna.

Men längre fram i sin debattartikel kommer V in på jobbfrågan. Den är, försiktigt uttryckt, inte V:s paradgren.

Enligt V:s defaitistiska ekonomisyn går inte dagens arbetslöshetssiffror att göra något åt. Antalet jobb är just nu så många de kan bli, resonerar V, vars lösningar i stället, som vanligt, går ut på att dela på de jobb som finns i stället för att nya jobb ska skapas.

Sverige har prövat friår och att pensionera människor för att dölja den verkliga arbetslösheten. Notan ställs, som så ofta i V:s politiska förslag, ut på skattebetalarna. Förra gången V var med i regeringsunderlaget förtidspensionerades 140 personer om dagen.