Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att regeringen lyssnat

Annons

Ska vi ha en livskraftig vargstam i Norden eller inte? Ibland kan man av debatten tro att det är en fråga som kan besvaras med nej. Men så är det inte. Utgångspunkten för diskussionen om varg är att vi ska ha en livskraftig vargstam. Hur klarar vi då det? Miljöministern anser att det skall ske genom en populationsbegränsning i kombination med hårt arbete med genetisk förädling.

Enligt genetikexperter är det dock svårt att klara det med en endast 180 vargar. Regeringen säger klart nej till licensjakt, vilket är bra. Man föreslår i stället en form av urvalsjakt. Jag tolkar det så att regeringen har läst mina riksdagsmotioner från 2004 och framåt och tagit stort intryck. Utan licensjakt blir nämligen utrymmet för skyddsjakt större. Det blir därför enklare att besluta om att ta bort vargar som ställer till extra stora problem.

Jag har även föreslagit att olovligt avlivade vargar skall ersättas med nya. Även om uppfödning, inplantering och flytt är svåra saker förknippade med många problem så föreslog jag det redan 2004. Om man följer de två principerna, att vargar som försvinner utan beslut betraktas som olovligt avlivade som därför ersätts med nya samt att organiserad avskjutning enbart används för att ta bort vargar som utgör störande eller genetiska problem så ökar förutsättningarna för acceptans liksom möjlighet att komplettera genetiskt.

Men att det skulle kunna ske med en stam på enbart 180 vargar har jag svårt att tro. Klarar man det med 380 som naturvårdsverket föreslår så får man vara glad.

Jan Lindholm (MP)

Riksdagsledamot, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare