Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra arbetsplats allt viktigare

Arkitekturrådet i Dalarna har i år fokus på vackra arbetsplatser med tävlingar och seminarier. Ett av seminarierna hölls på torsdagen på Wasabryggeriet under rubriken Gör din arbetsplats attraktiv.

På högskolan i Borlänge har man sedan 2003 forskat i ämnet och tagit fram en modell att mäta attraktiviteten och verktyg att öka den, berättade projektledaren Hans Lundkvist inför ett tiotal åhörare.

God arbetsmiljö, bra ledare och bra arbetskamrater är något som de flesta rankar som viktigaste egenskaper för en attraktiv arbetsplats.

- Lönen spelar förstås roll; de flesta säger att de vill ha så de klarar sig och litet till. Men sedan kan vissa vilja att jobbet ska vara utvecklande, fritt, att man kan påverka eller att man inte ska behöva påverka, säger han.

Men även utseende och image har stor betydelse för hur attraktiv en arbetsplats är ur arbetstagarnas ögon.

- Om jag ska byta om i ett rum som ser ut som ett riktigt kyffe, hur viktig är jag då och hur länge kommer jag att stanna på den arbetsplatsen? frågar Hans Lundkvist sig.

Någon patentlösning på hur man gör arbetsplatsen attraktiv har han inte men föreslår att man granskar sin egen arbetsplats, fotograferar den och diskuterar utifrån bilderna.

Hur ser det ut när jag kommer till arbetsplatsen. Vid parkeringen, i entrén och receptionen? Är det ordning och reda? Hur ser lunch-, omklädnings- och vilrum ut?

- Det är aldrig fel att ta hjälp av en inredningsarkitekt som kan ta fram förslag, men personalen måste alltid vara med på noterna. Är man delaktig, känner man motivation och engagemang vilket i slutändan också är lönsamt.

Det handlar förutom den egna trivseln också om vad man vill kommunicera med omgivningen, med kunder till exempel.

- Är man ett stålföretag så kan man använda ståldetaljer i inredningen. Man kan också göra konst av sitt jobb som till exempel Bergkvists svets och mek har gjort: en inramat foto av en bro i Berlin. Det är snyggt, något man kan vara stolt över och något att visa utåt.

På seminariet på Wasabryggeriet berättade också stadsarkitekt Arne Ludvigsson om hur Borlänge gjort Framtidsdalen till en attraktiv stadsdel för arbete.

- Där handlar det framför allt om gatustrukturen och parkerna. I vanliga fall bygger man först husen och efter tio år börjar man tänka på parker, säger han.

Hur kan parker vara viktiga för en arbetsplats?

- Om man till exempel är på väg till Teknikdalen på en anställningsintervju, ser man att det är vackert på vägen dit och då blir man intresserad och tänker: "Här vill jag jobba". Samma sak om man kommer dit som kund eller tänker sig att bygga nya arbetsplatser.

Fakta: Vacker arbetsplats

Rådet för arkitektur och formgivning utlyser just nu en tävling om vackra arbetsplatser i Dalarna.

Tävlingen heter Scalae Dalecarliae, vilket betyder Dalarnas trappa.

Tävlingen gäller arbetsplatser i olika branscher som utmärker sig som väl formgivna, funktionella, moderna och trivsamma.

Under hösten sker också en rad inspirationsseminarier som handlar om vilken betydelse design kan ha för en arbetsplats.

Bidrag till tävlingen kan lämnas fram till årsskiftet. I februari 2008 presenteras de arbetsplatser som nominerats till design- och arkitekturpriset.

Prisutdelning sker i april och priset är en bronsstatyett.