Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadssatsning invigdes

/
  • Här, på den inglasade balkongen, trivs Sven-Erik och Gun kilström, speciellt bra. Men i planerna ingår uppsättning av persienner för att bromsa solens strålar när de blir för heta.
  • Bärkehus ordförande, Ingemar Hellström, klippte banden till Solrosen och förklarade att han känner sig stolt över att det lilla bostadsföretaget orkat med en investering på 32 miljoner kronor.

Adressen är den samma men huset ett helt annat.
86-årige Sven-Erik Kilström och hans hustru Gun är tillbaka på Hovslagargatan 18. Då, 1964, flyttade de in i en fyrarummare. Nu är det en trea på 63 kvadratmeter de bor i sedan en månad tillbaka.

Annons

De gamla hyreshusen är rivna och på området har kommunen och bostadsbolaget Bärkehus byggt 24 nya lägenheter för 32 miljoner.

– Efter att ha bott i en villa på 140 kvadrat i 44 år känns det lite trångt men den inglasade balkongen är toppen, fastslår Sven-Erik.

Hustrun Gun är lite mer tveksam och tycker att hon inte har bott in sig riktigt.

Makarna Kilström är hyresgäster i kvarteret Solrosen, som invigdes på tisdagseftermiddagen med bandklippning och tårta.

– Som ordförande i Bärkehus är jag otroligt stolt över att vi har klarat att få till det här fina bostadsområdet, sa Ingemar Hellström, när han klippte bandet och konstaterade att 32 miljoner är mycket pengar för ett litet bostadsbolag.

Efter att bolaget låtit riva tusen lägenheter ser han Solrosen som en signal om att det råder optimism i Smedjebacken.

– En del tycker kanske det är konstigt att vi river samtidigt som bygger nytt men man måste komma ihåg att kraven på boende höjts och att det är en annan standard i lägenheterna nu än för 25 år sedan, konstaterade Hellström.

Lite bryderier över byggkostnaderna har man haft i Bärkehus och för att hamna på en rimlig hyra har bostadsbolaget beslutat att ta ett underskott de kommande tio åren på Solrosen.

– Egentligen skulle en trea kosta 3 000 kronor mer i månaden att hyra för att vi skulle få full kostnadstäckning men det går inte att få ut i Smedjebacken. Problemet i Sverige i dag är att byggkostnaderna är alldeles för höga.

Av de 24 lägenheterna i Solrosen är i nuläget bara två outhyrda.

Något nytt bostadsprojekt i Smedjebacken är för närvarande inte aktuellt enligt Hellström även om det är ont om lediga lägenheter.

– I Söderbärke skulle det behövas byggas mer bostäder. Men om det är vi i Bärkehus som ska göra det låter jag vara osagt.

När makarna Kilström bodde i den gamla lägenheten på fyra rum och kök var hyran för de 74 kvadratmetrarna 820 kronor i månaden. Nu betalar de drygt 7 000 kronor.

– Det är klart att det är mycket pengar för att bo, medger Sven-Erik.

Som gammal bankman har han kunnat konstatera att hyrorna stigit betydligt mer än lönerna.

Fotnot: I samband med invigningen lottade Bärkehus ut blomstercheckar bland hyresgästerna och den största, på 400 kronor, tillföll makarna Kilström.

Annons