Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Vårkänslor när köket förvandlas till ett pelargonrum, med bebisar

Ute har vintern tagit om, men inomhus har köket förvandlats till ett pelargonrum. När dagarna blir ljusare börjar Lynn Snarf plantera om.
– Jag är inget proffs, men jag har kört så här i alla tider, och som min dotter sa – det funkar ju, säger Lynn som anser att bebisarna mår bäst nära sina mammor.

Annons

Nä, titeln "pelargonproffs" värjer hon sig emot, men beprövad erfarenhet har Lynn Snarf. Och mångårig praktik – sin första pelargon köpte hon som 16-åring och Lynn vet att om hon planterar om sina 56 blommor under februari kommer de att börja blomma redan i april-maj.

TV: Lynn tipsar om hur man ger pelargonbebisarna en bra start:

De flesta pelargoner kommer ursprungligen från Afrika och behöver en viloperiod under vintern i Sverige. Då ska de helst stå mörkare och svalare.

En gryta med ny jord, och en för den gamla. Och så en utsikt över vintrig trädgård.

Det finns olika varianter på övervintring, tumregeln är dock att ju ljusare, desto mer vatten ska pelargonerna ha. Lynn Snarf har genom åren har hon testat olika sätt. En vinter prövade hon jordkällaren, men där var det för fuktigt, så blommorna möglade.

Sedan flera år har hon hittat ett vinterställe för 50-talet pelargoner i ett förråd där det är strax mellan fem och tio plusgrader på vintern. Minusgrader tål de absolut inte.

– Kanske är det lite för ljust i mitt förråd, de går inte riktigt ner i vila, men de ser ju fina ut, säger Lynn Snarf.

Och visst är det en härlig grönska på köksbordet, ett gäng pelargoner med friskt gröna blad och en hel del vissna har fått komma in i värmen.

För Lynn är pysslandet med pelargoner ett sätt att dra igång odlingssäsongen, vårkänslorna spirar, medan snön fortfarande bäddar in trädgården i ett mjukt täcke utanför fönstret

Nu sätter hon igång. Lynn Snarf knipsar raskt bort vissna blad och torkade stammar. Sedan knipsar hon av sticklingar med en sekatör.

Plantorna ska få ny jord, hon diskar ur en kruka, samt petar och skakar av det mesta av den gamla jorden utan att skada rötterna, och planterar om.

Runt moderplantorna sticker hon ner sticklingarna, med hjälp av en gaffel.

Lynn Snarf använder en gaffel när hon sätter sticklingarna. Hon planterar dem i ring runt moderplantan.

– Jag är så larvig, och tror att bebisarna trivs hos mamma, och så är det varmare längs kanten för de små, säger hon och ler.

Dessutom är det lättare att hålla reda på sorterna, när familjen står tillsammans. Lynn är noga med att märka det hon planterar. Hon skriver på plastknivar och sticker ner dem i krukjorden, de går att återanvända minst fyra gånger.

Men man behöver ju inte beskära, och plantorna är vackra och kraftiga. I år låter Lynn några av pelargonerna växa vidare på sitt naturliga vis.

– Titta vad snygg den är, säger hon och visar en välväxt Gypsy som hon köpte i disponentparken i Grängesberg. Den slipper vårklippning, utom någon enstaka utväxt som knipsas av, och får ett extra hjärta på plastkniven eftersom den är så snygg. Det är en zonalpelargon, den sorten som ofta har ett tydligt mönster på bladen.

Familjen rosa rosenpelargon - med sticklingarna i ring runt moderplantan.

Annars är Lynn Snarf mest förtjust i gammaldags pelargoner, sorter som funnit länge i Sverige och som brukar vara tacksamma, både att odla och övervintra – som rosenpelargon och Mårbacka.

Och det går att sätta sticklingar redan på hösten. Lynn fiskar upp ett par sådana med gaffeln och visar att de slagit fina rötter under vintern. Och även skotten hon satte för några veckor sedan har fått pyttesmå rötter nedtill.

– Jag brukar sätta ner en rejäl bit i jorden, så finns det större möjligheter att sticklingen slår rot,

Den här sticklingen satte Lynn Snarf redan i höstas, och rötterna har ju växt fint under vintern.

Men var gör hon av alla pelargoner. Jo, till en början fyller hon köksfönstren och när värmen kommer blir det fullt i den glasade verandans alla fönster, men fler ett 50-tal får hon inte plats med hemma. Om varje moderplanta får fyra, fem barn så är risken för överbefolkning stor?

– Det brukar vara uppskattade presenter, så det löser sig. Jag behöver inga fler sorter nu... Utom kanske en röd Mårbacka, säger Lynn Snarf lite längtansfullt.

Sticklingen ska vattnas lätt, men inte dränkas.

Trädgårdstok med lockande klängväxt

Lynn Snarf heter egentligen Evelyn i förnamn.

Bor: Hus Åhl-Tällberg, strax söder om Sågmyra, Leksands kommun.

Familj: Maken Steve, fyra barn, tio barnbarn, två barnbarnsbarn.

Ålder: 59 år

Om sig själv: Trädgårdstok som gillar att läsa, skapa med händerna och umgås med människor .

Kändisbete i trädgården: Trädgårds- och mat-kändisen Hannu Sarenström körde upp från Västergötland i somras efter att ha sett en bild på Lynns frösådda alpklematis som heter Alba. Den klängde det omålade hönshuset. Den bilden finns med i Sarenströms nya bok som kommer nu under våren.

Det är det här vi längtar efter.

Lynns bästa pelargontips

På sommaren kan man ta skott för att få moderplantan att bli buskigare eller för att få en till planta.

På våren kan det vara bra med en rejäl beskäring, då får man många skott. Men man kan också låta bli att beskära, och låta plantan växa på höjden.

Peta bort den gamla jorden och sätt plantorna i ny, det är dock sällan de behöver en större kruka.

När man klipper ner en pelargon läger man snittet ovanför ett bladpar för där skjuter det upp nya skott.

Sticklingarna klipper man till under ett bladpar för där bildas det lättast rötter.

Vattna lite försiktigt, lätt fuktad jord är bra, dränk inte sticklingar och plantor.

När det gäller gödning efter en omplantering så vänta en månad, det är gödning i jorden man köper. Sedan kan du gärna ha lite flytande gödning varje gång du vattnar så blir det en jämn tillförsel.

Tumregeln för övervintring är att om pelargoner står varmt och ljust så behöver de mer vatten. Står plantan kallt så klarar den sig med knappt något ljus alls och med försiktig vattning – kanske en gång i månaden. Fukta jorden lätt.

Engelska pelargoner är lite känsligare och klarar inte det kalla förrådet. Dem har Lynn i fönstret i ett gästrum som är lite svalare än resten av huset.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!