Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

TV: Hemma hos smeden Matts Fällman i Furudals bruk: "När kompisarna köpte godis köpte jag spik"

Den tummade smedhammaren väger tung i handen. Tänk så många gånger den fått städet att sjunga, gnistor att fly och det röda järnet att böja sig. Smeden Matts Fällman har i över fyrtio år, beslutsamt och med millimeterprecision, tämjt det hårda. I hans värld går järnet ner på knä och låter sig pånyttfödas i uttryck och form. Därför är det med respekt jag besöker smedjan vid gamla skolan i Furudals bruk. Risken är nämligen uppenbar att man där blir slagen av kraften i det urgamla hantverket.
– Det finns alltid nått nytt att lära sig, säger Matts Fällman.

Annons

Den inställningen är lika gammal som människans första andetag, och den nyfikenheten har smeden Matts Fällmam kvar; "Det finns alltid nya saker att upptäcka". Det upplever man också när man på nära håll ser hur han förvandlar ett kallt stycke järn till liljor i lyckorött.

Här växer liljor ur hårdaste järn. Smeder har funnits i Sverige i nära 2500 år. Matts Fällman i Furudals bruk har jobbat i yrket i 40.

Näst efter det stora köket är smedjan hjärtat på gården. Smidesverktygen hänger överallt. Stenkolen brinner i härden eller ässjan. Riktigt nära vill man inte gå. På några sekunder har Matts smitt en krok på städet. Mer kol hälls över boet. Järnet placeras på nytt i glöden. Hettan strålar. Det tar inte många minuter innan det ändrat färg. Det blir först rödare och sedan börjar den röda färgen i den upphettade delen övergå mot gult.

– På färgen ser man hur hett järnet är och när det kan tas bort ur ässjan, berättar Matts Fällman på djupaste rättviksmål.

Matts Fällman. Han har egen smedja och ukuleleorkester.

Lite här och var har han satt sina avtryck. Fontänen på torget i Rättvik pryds av Fällmans smidda spelmän och folkdansare. Kyrkorna i Kista, Falun, Västerås och Tandådalen lyses upp av hans ljusbärare, allt designat av rättvikskonstnären Thomas Hellström.

Smeder har funnits i Sverige i över 2000 år. På vikingatiden berättades sägner där smeden var hjälte och runristningar uppfördes med smedens verktyg. På medeltiden trodde folk att smeden kunde trolla och hade kontakt med övernaturliga krafter. Nu för tiden finns inte så många smeder. Vi har maskiner som klarar det mesta. Men Matts Fällman är ingen maskin. Fortfarande, efter över fyrtio år som smed, fortsätter han att slå sina slag för det gamla sättet att skapa på.

Riktigt nära ässjan vill man inte gå. Hettan är intensiv när järnet mjuknar.

Matts växte upp i rättviksbyn Västberg. Hans far jobbade i Kullsberg kalkbruk och när Matts var ung grabb märktes tidigt hans fallenhet för hantverk och mekanik.

– När andra smågrabbar köpte godis köpte jag spik.

På infarten till Furudals bruks gamla skola.

När Matts var 15 år byggde han en moped och i övre tonåren drömde han om att bli en duktig licenssvetsare. Det blev han också, på det välrenommerade företaget Allards i Falun där han jobbade till 1976 då han fick jobb hos smeden Erik Drake i Nittsjö.

– Där utvecklade jag mitt smide och det som idag är lite av mitt signum, Ore-ljusstaken, efter en 1700-tals ljusstake, som påträffades på Mårdsgården i Dalbyn.

Smid medan järnet är varmt.

I många år höll han ässjan brinnandes i Furudals bruks smedja i gamla kvarnhuset. Nu har han byggt en egen smedja på egen gård, den ligger bara ett par meter från bruket.

Efter drygt 20 år i bruksmiljön känner sig Matts och hans fru Mariann hemma i Furudals bruk. Idag bor de med sin stora familj i gamla skolan. Det var för sin tid en pampig byggnad av reveterat timmer. Skolan uppfördes 1850 av patron Isaac Clason ll. Den var avsedd att betjäna brukets befolkning. Det är fortfarande en ståtlig byggnad på 500 kvadratmeter. På gården har Matts och Mariann i många år arrangerat ”världsfolkmusikschlagerfestivalen”. Matts spelar också, gärna gitarr, på senare år även Ukulele. Tillsammans med sin fru leder han Fällmans ukuleleorkester.

Matts och Mariann Fällman, järngänget i Fällmans ukuleleorkester.

Järnet är tåligt men ger med sig i den intensiva värmen. Alla element är inblandade, eld, luft, vatten, trä.

När färgen på järnet övergår från mörkt röd till lite klarare röd följer Matts noga med. I hans ögon finns också en glöd som verkar evig. Upphettningen går snabbt och det gäller att se till att ta ut järnet ur ässjan i tid

– Blir det för hett är det förstört. Vid 1200 grader smälter järn, då kan det vara för sent att bearbeta.

På vikingatiden berättades sägner där smeden var hjälte och runristningar uppfördes med smedens verktyg.

Tekniken är samma som den varit i flera hundra år. Det finns moderna uppfinningar, främst på verktygssidan, som gör jobbet lättare, men Matts jobbar på gammalt sätt, med verktyg, känsla och ögonblick.

– Formerna blir mer levande då, när det inte är "perfekt".

Perfekt känns det när Mariann kommer med parets ukuleleinstrument. Av elden återstår en svag glöd. Smedjan är uppvärmd. Ur termosen serveras det kaffe. När Matts och Mariann börjar spela svänger det från städet, som båda lutar sig mot, på ett snarlikt sätt som när smedhammaren lirade.

Hemma hos Matts Fällman

När musiken tystnat filosoferar vi en stund över begreppet "Att smida medan järnet är varmt" eller att göra det som krävs medan förutsättningarna fortfarande finns.

– På ett sätt är den där välbekanta meningen en hyllning till det jag arbetat med under alla år. Jag är några år över sextio och det gäller att fortsätta leva här och nu. Inte vänta för länge med vad det nu än kan vara, då kan det vara försent. Jag tror jag levt och lever så.

För den som vill lyssna till rättviksmålet så medverkar Matts Fällman på högmässan i Rättviks kyrka den tredje advent. En högmässa vars hela innehåll framförs på just rättviksmål.

SE FLER BOSTADSPULSFILMER

På besök i Bäckmans Trivialiebutik i Orsa

Hemma hos Clas Yngström i Falun

Bed & Breakfast på höjden

Hemma hos konstnären Åsa Karner i Bisbergshyttan

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!