Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Stor brist på bostäder i Hedemora – nu införs nytt kösystem

Ett nytt digitalt kösystem och planerad byggstart av 32 lägenheter innan hösten 2017. Det är några av Hedemorabostäders åtgärder för att möta den kraftigt ökade efterfrågan på bostäder i kommunen.

Annons

Från och med den 20 oktober har Hedemorabostäder installerat ett datasystem där bostadssökande själva får gå in och registrera sig och söka lägenhet via nätet.

– Tidigare har den som sökt bostad fått fylla i en blankett, och sedan har vi tittat på kön och skickat ut erbjudanden per post. Vi har alltid värnat om personlig kontakt och därför har vi haft ett manuellt system, men när det blev över 500 personer i kön blev det ohållbart, säger Gun-Britt Janbjer, uthyrare på Hedemorabostäder.

Läs mer: Trenden har vänt – nu är det stor brist på bostäder även i Hedemora

Alla som har fyllt i en ansökan tidigare följer med till det nya systemet och behåller sin kötid, men måste gå in och registrera bostadsönskemål och inkomst.

– Nu måste man ha en e-post för att kunna få erbjudanden och vara aktiv. Vi är medvetna om att alla som söker bostad inte har en dator, framför allt äldre personer, men där hoppas vi att barn och barnbarn kan hjälpa till, säger Gun-Britt Janbjer.

Läs mer: Höghus mitt i centrum

För den som vill ha hjälp med att registrera sig finns en lånedator i receptionen, och vissa tider finns tolkar som pratar arabiska och tigrinja på plats. En stor del av de bostadssökande i kommunen är nyanlända, och Migrationsverket har hyrt 100 lägenheter av Hedemorabostäder för asylsökande.

– Det har kommit många familjer från andra länder som vill stanna här, och det har gjort att kön har blivit lång.

Jaalud Mahamad fick hjälp av tolken Reda Sahli när han registrerade sig som bostadssökande på onsdagen.

Personer som har fått jobb i Hedemora kommun och som har mer än fyra mil att pendla kan ansöka om förtur i det nya systemet, och den som ska sälja en villa eller bostadsrätt kan få ett års extra ködagar.

– Det är för att vi ska få omflyttningar i kommunen och göra det lättare för nyinflyttade att hitta en bostad, så att vi blir fler, säger Gun-Britt Janbjer.

Hedemorabostäder planerar även att för första gången på 24 år bygga nya hyresrätter, och om allt går enligt planerna kommer 124 lägenheter att byggas i centrala Hedemora fram till 2019.

– Kommunen har en bostadsplan som anger hur mycket vi ska bygga de närmaste åren. Så det är högt tryck från kommunen att vi ska komma i gång, säger Hedemorabostäders vd Erik Kristiansson.

Företaget har fått bygglov för två hus med totalt 16 lägenheter i kvarteret Laxen, där förskolan Byllerbyn tidigare låg, men bygglovet har överklagats och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen.

– Vi får se hur lång överklagandeprocessen blir, jag vet inte riktigt när den är klar.

I väntan på beslut från länsstyrelsen har de börjat jobba parallellt med kvarteret Ålen, som är planerat att ligga mellan Lappens grill och Gussarvsgården. Där hoppas Hedemorabostäder kunna bygga fyra hus med sammanlagt 32 lägenheter.

– Det är än så länge ett förslag, vi ska söka bygglov och håller på med upphandlingar nu. Om vi får bygglov kommer vi förhoppningsvis i gång i augusti 2017, säger Erik Kristiansson.

Anki Åberg och Gun-Britt Janbjer jobbar som uthyrare på Hedemorabostäder. De hoppas att handläggningen av ärenden ska gå snabbare i det nya systemet.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!