Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slott till salu i Falun – marknadsförs som hemmet utöver det vanliga

Inte bara rojaliteter har möjligheten att bo i slott. I kulturhistoriska Elsborg finns nu en lägenhet i ett slott till salu. I versaler marknadsförs bostadsrätten som "ett hem utöver det vanliga".

Annons

Elsborgs Slott, som det heter, är byggt på 1600-talet och finns utsatt på Faluns äldsta kända karta från 1628. Lägenheterna som de ser ut idag karaktäriseras av tidsenliga detaljer som höga takhöjder, höga golvsocklar och en kakelugn av äldre modell.

Nu finns en tvåa i slottet till salu. Mäklaren Sandra Fallström misstänker att det kan bli en huggsexa om den unika bostadsrätten.

– De är ju unika de här lägenheterna så visst är intresset för den bra. Det är en väldigt karaktäristisk byggnad.

Se bilderna nedan!

Annons

Dyra tillstånd i Dalarna – stor skillnad på tid och pris för serveringstillstånd i landet

För att få servera alkohol måste man ha tillstånd. Men det är stor skillnad på hur snabbt det går att få ett tillstånd och hur länge man måste vänta. I många av Dalarnas kommuner är det både dyrare och tar längre tid än på många andra håll i landet, visar vår genomgång.

Annons

För tre år sedan låg faktiskt dalakommunen Mora högst i landet med en avgift på 14 800 kronor för att få ett alkoholtillstånd. I dagsläget har man dock sänkt avgiften till 10 200 kronor. Därmed kan man säga att kommunen är tillbaka på 2012 års nivå, då avgiften låg på 10 600.

Länets lägsta avgift hittar man i Rättvik som tar ut 9 400 kronor i avgift för ett serveringstillstånd.

I dagsläget ligger den högsta avgiften i länet på 12 000 kronor. Den nivån gäller i sju kommuner som sedan 2014 ingår i ett kommunövergripande samarbete kring dessa frågor.

Avgifterna i Dalarnas län ligger högre än genomsnittet i landet som helhet. Avgifterna har i några fall dessutom ökat relativt mycket.

Generellt sett ligger avgifterna högre i större kommuner. Genomsnittet bland landets 50 största kommuner ligger på 12 259 kronor. I landets 50 minsta kommuner ligger genomsnittet på 7 815. Genomsnittet för landet som helhet ligger på 10 138 kronor.

Det skiljer sig en hel del på hur länge det tar att få ett besked om serveringstillstånd. Foto: Christine Olsson/TT

Handläggningstiden varierar en del. Ingen kommun i länet har någon garanti som gör att om kommunen inte lever upp till den gräns för handläggningstiden man själv satt upp, ska avgiften minskas.

Malung-Sälen uppger en maxgräns på 20 dagar som handläggningen får ta. Man anger också att det är möjligt att utfärda ett tillfälligt tillstånd om handläggningen drar ut på tiden.

En nationell kartläggning, utförd av Näringslivets regelnämnd, visar att kommuner med en handläggningstid på 1-3 veckor har i genomsnitt 46 tillstånd per handläggare att hantera jämfört med kommuner med en handläggningstid på 10-12 veckor som i genomsnitt har 77 tillstånd per handläggare. Majoriteten av landets kommuner har en handläggningstid i intervallet 4-6 veckor.

Det handlar om att vara rationell samtidigt som man vill undvika risker med påtryckningar eller hot.

I Avesta kommun är Carina Folkegård alkoholhandläggare. Hon säger att de olika handläggningstiderna kan ha ett samband med beslutsordningen:

– Här i Avesta tas besluten i nämnden. På andra håll har man valt att ta sådana här beslut på delegation, antingen av en handläggare eller av en chef. Det handlar om att vara rationell samtidigt som man vill undvika risker med påtryckningar eller hot.

I sju av länets kommuner sköts sedan 2014 dessa ärenden gemensamt. Det gäller Falun, Borlänge, Gagnef, Smedjebacken, Hedemora, Ludvika och Säter.

Serveringstillstånd handläggs på ATL-kontoret (alkohol, tobak och läkemedel), beläget i Falun. Beslut fattas av den gemensamma ATL-nämnden.

Det genomfördes en utredning om ny organisation avseende handläggning av alkohol, receptfria läkemedel, tobak och folköl.

Anledningen till utredning var bland annat att öka rättssäkerheten i handläggning vad avser tillsynsfrågorna, en effektivare tillsyn av tobaksprodukter, folköl och receptfria läkemedel uppnås. Ytterligare anledningar var att ge bättre förutsättningar för att upprätthålla och garantera en hög kompetensnivå bland handläggarna samt att minska sårbarhet vid sjukdom och semestrar.

Alkohollagen ställer höga krav på utredningsförfarandet och lägger stor vikt och tyngdpunkt på den ekonomiska granskningen.

Utredningen utmynnade i att de sju nämnda kommunerna bildade en gemensam nämnd.

Erika Tangstad på ATL-kontoret tycker att bildandet av den gemensamma organisationen fungerat bra.

– Alkohollagen ställer höga krav på utredningsförfarandet och lägger stor vikt och tyngdpunkt på den ekonomiska granskningen. I samband med sammanslagningen 2014 har man genom kunskapsutbyte kunnat öka sin kompetens och kunskap gällande den ekonomiska granskningen, som i sin tur inneburit att högre krav ställs på handläggningen av ärendet och på näringsidkarna.

På ATL-kontoret uppger man vidare att handläggningstiden ligger på mellan tre och fyra månader för ett serveringstillstånd. Om det rör sig om ett tillfälligt tillstånd eller servering till en sluten grupp, går det dock snabbare.

För att hålla nere handläggningstiderna jobbar ATL-kontoret återkommande med rutiner och tydlig information till näringsidkare, detta för att vid ansökan om serveringstillstånd kunna tillhandahålla en komplett ansökning med dess handlingar.

ATL-kontorets handläggningstider påverkas av övriga aktörers handläggningstid, remissvar som vid nyansökan sänds ut till skatteverket, räddningstjänsten, polismyndigheten, miljökontoret och kronofogdemyndigheten.

Kontoret jobbar även kontinuerligt med att effektivisera datasystem, ha ett nära samarbete med remitterande aktörer och hantera inkommande frågor gällande tillstånd så skyndsamt som möjligt.

Förslaget till taxor och avgifter som ATL-nämnden föreslog blev en avgiftstäckning på cirka 70 procent, och det blev också det som sedan beslutades av kommunfullmäktige i respektive kommun.

AVGIFTERNA I DALAKOMMUNERNA

Avesta: 12 000

Borlänge: 12 000

Falun: 12 000

Gagnef: 12 000

Hedemora: 12 000

Leksand: 12 000

Ludvika: 12 000

Malung-Sälen: 9 200

Mora: 10 200

Orsa: 11 000

Rättvik: 10 000

Säter: 12 000

Smedjebacken: 12 000

Vansbro: 11 000

Älvdalen: 10 000

Källa: Näringslivets regelnämnd (siffrorna avser 2018)

MATS NILSSON

Annons

Nytt handelsföretag startar i Ludvika

Annons

Fruesh Cosmetics AB verksamhet ska vara "import av hudvårdsprodukter Detaljhandel av hudvårdsprodukter Produktion av hudvårdsprodukter Skönhetsvård Partihandel med parfym och kosmetika Övrig detaljhandel ej i butik (t ex mässor) Postorderhandel och detaljhandel på Internet med hudvårdsprodukter". Styrelseordförande är Aneta Ahlman Wlodarczyk, 44 år.

Bolaget, som registrerades hos Bolagsverket den 18 april, har sitt säte i Ludvika.

Företaget har ett aktiekapital på 50 000 kronor.

Annons

Kommunanställd döms till fängelse för sexuellt ofredande mot kollega – skedde på förskola

Annons

Så blir nya äldreboendet: Höj- och sänkbara toaletter och runda våningsplan

Annons