Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Martin Borgs svåra beslut att sälja familjens 1700-tals herrgård

Trångbodd? Sugen på något större? Nu säljer krönikören och PR-konsulten Martin Borgs familjens 271 kvadratmeter stora hus "Lilla Herrgården".
Livet på landet med får och ponny-hästar får nu ge vika åt storstadslivet.
– Det har inte varit ett lätt beslut att sälja det här speciella huset, konstaterar Martin Borgs.

Annons

Läs också: Martin Borgs har tagit fram makthavarnas nätverksapp "Mingla"

Istället för asfalt och tunnelbana ville Martin Borgs och hans hustru Anna ge sina tre döttrar en uppväxt på landet.

– När äldsta flickan började i skolan lämnade vi storstaden bakom oss och flyttade hit till Garpenberg och det här huset, det är precis tio år sedan nu som jag blev en hemvändare, förklarar Martin Borgs, som själv är bördig från Sågmyra/Falun.

– Yngsta flickan är till och med född här i huset, det var en planerad hemfödsel bör tilläggas.

Lilla Herrgården i Garpenberg byggdes på sent 1700-tal som inspector-bostad till Garpenbergs slott och ligger vackert vid en damm mitt emot Garpenbergs slott.

Här på den 5,6 hektar stora fastigheten har familjen Borgs kunnat leva ut sin dröm om livet på landet, med stora ytor att leka och koppla av på och man har till och med haft egna får och även ponny-hästar.

– Och vi älskar hundar. Många hundvalpar har fötts här också, vi har haft hela huset fullt med små labradorvalpar, säger Martin Borgs.

Tillsammans med sin fru Anna Borgs säljer nu krönikören och PR-konsulten Martin Borgs deras fastighet Lilla Herrgården som uppfördes i slutet av 1700-talet: – Det har inte varit ett lätt beslut att lämna detta speciella hus bakom oss, men vi har nu båda jobb i Stockholm och vill ge våra barn staden också efter att de under sin uppväxt hittills fått lära känna landet.

Och huset bär på anor. Det byggdes på sent 1700-tal som så kallad inspector-bostad till Garpenbergs slott bara en kort roddtur till andra sidan dammen.

– Visst har vi umgåtts med tanken på att behålla huset och låta det stanna inom familjen i generationer, säger Martin Borgs.

Men till slut föll valet på att sälja:

– Livet har olika kapitel. Och jag hoppas och tror att de nya ägarna kommer falla lika pladask för huset som vi gjorde när vi såg det för första gången.

Välkommen in i entréhallen och vidare in i matrummet.

Under familjen Borgs tio år i Lilla Herrgården har Martin regelbundet pendlat till och från Stocholm:

- Stockholm ligger bara drygt 1,5 timme bort med tåget och det går alldeles utmärkt att jobba på tåget, säger Martin Borgs.

Men det var när även hustrun Anna fick jobb i Stockholm som beslutet att flytta till huvudstaden, och ett hus vid Brunnsviken, togs:

– Och flickorna börjar bli stora nu så vi vill ge dem stadslivet, också.

Utgångspriset för Lilla Herrgården ligger på 5,9 miljoner kronor men var priset landar på i slutändan beror förstås på hur många som ger sig in i en eventuell budgivning.

Förutom nio rum att bo i får köparen också en egen strandtomt och stall med två ponnyboxar och flera fruktträd och en levande köksträdgård. Dessutom ingår ytterligare ett hus som till och med är större än huvudbyggnaden och som förutom en gästlägenhet också har flera kontorsrum. Och övervåningen går exempelvis utmärkt att använda som ateljé. Till fastigheten hör även en vedeldad bastu och ett gammalt lusthus.

Här finns det plats för många!

Ett modernt kök i det över 200 år gamla huset.

Pigga färger vid kökets egen matplats.

Och efter mat - eller kanske kurragömmalek i det stora husets alla rum och prång - kan du slå dig ned och vila i vardagsrummet en stund.

Välkommen ut på verandan med utsikt mot slottsdammen.

Lite sömnig? Tupplura här i Master bedroom eller i något annat av de ytterligare tre till fyra av Lilla Herrgårdens sovrum.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!