Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Målarmästaren Jonas: Så här målar du om huset på bästa sätt i sommar

Till vardags driver målarmästaren Jonas Hjälsten det egna företaget Reference Måleri & Service. Nu avslöjar han sina bästa tips och vad man ska tänka på när man målar utomhus och, inte minst, när du ska måla om huset.

Annons

Jonas Hjälsten, ursprungligen från Kungsgården, äger och driver det Sandvikenbaserade måleriföretaget Reference Måleri & Service i Sandviken. Han är utbildad målarmästare och har jobbat med måleri i över tolv år.

Jonas Hjälsten från Kungsgården driver ett måleriföretag i Sandviken.

För dig som är Pluskund: TV Byggnadsvård – Så renoverar du dina gamla fönster

Nu berättar han hur man, på bästa målarmästarvis, målar om huset och vad man ska tänka på vid utomhusmålningen i vår och sommar.

– Man kan tänka så här om man ska måla om huset: det är inget man vill göra så värst ofta, så man vill ha ett så långvarigt resultat som möjligt. Och för att få det så kan man göra följande:

Målarmästaren Jonas Hjälsten ger sina bästa tips för utomhusmålning så att du kan måla om huset som en riktig målarmästare  i vår och sommar.

* Tvätta ytorna som ska målas noggrant. Använd fasadtvättmedel eller alg- och mögeltvätt där du ser att det finns en påbörjan eller spår av till exempel alger som man kan få på skuggytor.

* Skrapa bort all flagnande och löst sittande färg. Extra viktigt vid fönstren är att ta bort löst sittande fönsterkitt vid skrapningen.

* Använd en grundfärg och grundmåla där du har skrapat och där träet har blottats efter skrapning. Man ska vara extra noggrann med att grundmåla ändträet på panelen, på grund av uppsugningsrisken vid till exempel regnväder.

* Efter att du har grundmålat ska du färdigstryka fasaden med färgen du vill ha. Måla alltid två gånger för att få ett tillräckligt tjockt färgskikt. Undvik att måla direkt i solsken.

* Stäng inte fönstren direkt efter målning. Låt dem stå öppna en stund eller så länge som möjligt innan stängning, om vädret tillåter. Man bör också måla med färgen cirka två millimeter in på fönsterglaset. På så sätt blir det tätt mot fönsterkittet och till exempel regnvatten rinner av.

Målarmästaren Jonas Hjälsten ger sina bästa tips för utomhusmålning så att du kan måla om huset som en riktig målarmästare  i vår och sommar.

TV: Expertens bästa tips för smidig förvaring

Sist men inte minst, målarmästaren Jonas specialtips för en lyckad målarsession:

* Ha roligt under målningen och njut. Ta med till exempel en stereo, lyssna på musik och viktigast, ta med fika.

– Det kan vara ett stort och mäktigt projekt så det gäller att komma ihåg att man ska ha kul på vägen. Utomhus är det ofta stora projekt och det kan vara svårt att få till det ibland på grund av väder och vind, säger Jonas Hjälsten.

LÄS ÄVEN: De skeppade drömgården från Torsåker till Åland – nära att krocka med Finlandsfärja

Målarmästaren Jonas ger tips om utomhusmålning. Våren och sommaren står inför dörren och då är det högsäsong för att bland annat måla om huset.
Målarmästaren Jonas ger sina främsta tips om hur man bäst målar om huset och vad man ska tänka på vid utomhusmålning i vår och sommar.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!