Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklarna tipsar: Så ökar du värdet på din bostad inför en försäljning

Under våren gjorde sajten Allt om målning en undersökning bland mäklare för att få tips på hur man kan öka värdet på sin bostad inför en försäljning.
Mäklarna ansåg att det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet är att måla och fräscha upp ytskikten.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Jenny stylar bostäder inför visningarna: "Det gäller att förmedla en känsla"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Sajten Allt om målning har under våren 2017 frågat fastighetsmäklare från 10 olika län i Sverige vad man kan göra för att öka värdet på sin bostad. Undersökningen visade att det finns åtgärder man kan göra själv för att öka chansen till en lyckad försäljning.

Enligt undersökningen anser sex av sju tillfrågade mäklare att målning och uppfräschning av ytskikt är det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet och göra sin bostad mer attraktiv på marknaden.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening, i ett pressmeddelande.

Samtliga tillfrågade mäklare i undersökningen menar att ljusa och neutrala kulörer fortfarande är dominerande.

Enligt undersökningen är det även viktigt att tänka på vilken kulör man väljer att använda. Samtliga tillfrågade mäklare menar att ljusa och neutrala kulörer fortfarande är dominerande. Anledningen är, enligt Sveffs pressmeddelande, att dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil. Detta ska dessutom vara mer flexibelt att styla vid visning och fotografering.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Två av tre mäklare anger i undersökningen att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Bilden är tagen i samband med en visning.

Två av tre mäklare anger i undersökningen att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Hälften av mäklarna säger också att potentiella köpare, särskilt yngre, kan avstå från att lägga bud om bostaden har allt för dominerande färg- och kulörval. Till exempel fondväggar i starka färger eller mönstrade tapeter.

Enligt de tillfrågade mäklarna är hallen särskilt viktig, eftersom det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet lyfts fram sin viktigt, eftersom det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

Allt om målning är en sida som Sveff – Sveriges färgfabrikanters förening står bakom.

Mäklarna i undersökningen anser att det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet är att måla och fräscha upp ytskikten.

Fakta om mäklarundersökningen och Sveff:

I undersökningen har 16 fastighetsmäklare från 10 län i Sverige svarat på frågor om deras inställning till renovering och kulörer i samband med bostadsförsäljning. Svaren är baserade på deras egna erfarenheter.

Sveff är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg och lack i Sverige. Den svenska färgbranschen är väl representerad inom Sveff med en marknadstäckning på ca 95 procent.

Organisationen har omkring 55 medlemsföretag, med en total omsättning på cirka 5 miljarder kronor per år. Sveff driver även sajten Alltommalning.se, med information om målning gentemot konsumenter och fastighetsbranschen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Annons

Så får du en lättskött trädgård som blommar hela sommaren

Många drömmer om en lättskött men ändå perfekt blommande trädgård där blommorna avlöser varandra hela säsongen.
Hur gör man för att få till det? Och hur ger man trädgården väggar och tak?
Trädgårdsmästarna Linn Grejs och Lisa Rönnow på Blomboa i Bjursås ger sina bästa tips.

Annons

– Satsa på stora perennrabatter om du vill ha en lättskött trädgård, säger Lisa. Många tror att mycket gräsmatta och resten stenlagt är det mest lättskötta, men i en stenläggning med grus emellan kommer det direkt ogräs som man får hålla på och rensa.

Och en gräsmatta behöver man ju klippa minst en gång per vecka

Linn Grejs och Lisa Rönnow vill uppmana hemmaodlare till att våga mera. Tänk större, tänk nytt, våga träd, våga beskär! Själva vågade de öppna eget tillsammans med Magdalena Jansson och öppnade egna handelsträdgården Blomboa i Bjursås.

– En tätt planterad perennrabatt däremot där man täcker all jord med perenner och ogräset inte får någon chans, är i stort sett underhållsfri när den etablerat sig. Sedan är det viktigt att tänka på den biologiska mångfalden också och den får man ju inte i en gräsmatte - och stenöken, säger Linn.

Tänk gärna större och gör flera olika rabatter för att få plats med allt du önskar, kanske en som blommar för varje tid, tipsar de. Plantera sedan flera av varje växt tillsammans så att det inte blir för plottrigt.

– Stäppsalvia är en väldigt bra grund i en rabatt som blommar hela sommaren, den och stenkyndel är en kombination som insekterna älskar. Nävor finns det många sorter av, blodnäva och liten flocknäva till exempel, är jättefina marktäckare om man har problem med ogräs.

För lite höjd i rabatten: Stäppsalvia, solhattar, höstsilverax, som är fin från nu till hösten när de blommar, de ger rejäl höjd och buskighet.

Perenner fyller gården på Blomboa. I fokus här en klättrande klematis med fina klockor.

– Gillar man pioner tycker jag att man ska göra en rejält stor pionrabatt, säger Linn. Inte bara en ensam planta. Pioner och daggkåpa, mongolisk näva och nepeta tillsammans blir en riktigt maffig plantering med en fyllig botten.

– Pionblad är fina att använda i buketter sedan, tipsar Lisa. Ofta får de tidigt på hösten en väldigt fin röd färg och har så fin form.

Kärleksört är också väldigt bra match till pioner.

– De stadgar upp lite och blommar efter pionerna sedan hur länge som helst. Finns många fina sorter med olika bladfärg och form.

Lökväxter är smart att satsa på i Dalarna där vi har en så lång säsong för det.

– Peppra rabatterna med lökväxter på hösten. Köp gärna många av samma sort och sätt tätt. Välj en ekologisk sort som inte är så hårt framodlad så kommer de tillbaka vår efter vår, tipsar Linn.

Bästa tiden att anlägga en perennrabatt är egentligen på hösten.

– Vårarna blir torrare och torrare och det är redan vattningsförbud, säger Lisa. Att anlägga rabatter på hösten är därför smart. Vi brukar plantera så sent som in i november, så länge man kan gräva i jorden. Då slipper man hålla på och vattna sedan och så är rabatten färdig att bara börja växa till våren. Dessutom blir det perfekt att slänga ner lökarna samtidigt då, tipsar de.

Att vattna är viktigt när man odlar.

Det finns några undantag: Höstanemon och julros ska man helst inte plantera på hösten, de riskerar att ruttna bort i den fuktiga vinterjorden. Drömmer du om dem ska du plantera dem nu!

– Tänk mycket på bladverk också när du planerar din trädgård, en växt kan ha prydnadsvärde för sina fina blad eller bär också, inte bara för sina blommor, säger Linn som upplever att folk är lite rädda för att köpa träd.

Men det ska man verkligen satsa på tycker Linn och Lisa. Träd och buskar är det man ska börja med i sin trädgård.

– Det ger trädgårdens stomme med både väggar och tak.

Och man kan med fördel välja ett lite större träd i plantskolan, tipsar trädgårdsmästarna.

– Det kostar lite mera men då får du ett träd som har en lite tjockare stam och en höjd på cirka 180 centimeter så man kan nästan gå under kronan från början. Det tycker jag man ska välja att lägga pengarna på om man kan, säger Linn.

Ett större träd har mera motståndskraft och någon annan har gjort allt grundjobb med beskärningen.

– Sedan måste man ändå fortsätta att beskära för att få gott resultat, anlita gärna en trädgårdsmästare till det, säger Linn.

Att köpa lite större träd, som här lönn, är ett av Linn och Lisas bästa tips. På sätt sparar man flera år som man slipper vänta på att trädet ska växa. Och trädgårdsmästaren har gjort grundjobbet med beskärning så man får ett större träd med en rundare finare krona direkt.

Kastanj, silverpäron på hög stam, prydnadsaplar, hagtorn och bergskörsbär, är trädfavoriter.

– Och rönnar! Det finns en rönn för allas trädgård, de finns små och stora och de är fina hela året plus att insekterna älskar dem.

Och flyttar man till en gammal trädgård ska man inte börja med att ta ner alla träd, uppmanar de.

– Det tycker jag att många gör, säger Lisa. De flyttar till en gammal trädgård och så börjar de med att ta ner allt. Sedan kommer de på att de behöver insynsskydd, skugga och lummighet och behöver köpa nya buskar. Det som de tog bort får de aldrig tillbaka, ett stort träd tar ju lång tid att få fram. Ofta kan man fräscha till det gamla bara genom att beskära träden.

Man ska helst bo på ett ställe ett tag och känna efter, innan man börjar ta bort, tycker de.

Marktäckaren klockvippa med brunaktiga blad och kungsnejlikroten med orangeröda blommor är en fin kombination för den som gillar koppriga toner, tipsar Lisa och Linn.

Insynsskydd vill många ha hjälp med. Och även där tipsar Linn och Lisa om att våga tänka lite annorlunda. Det behöver inte vara en traditionell häck, med många likadana plantor på rad.

– Ett blandbuskage kan vara jättefint om man har plats och utrymme. Blanda olika strukturer och färger. Aronia, smällspirea, jasmin, och tåliga buskrosor blir jättefint tillsammans, tipsar Linn.

Man kan också ha låga buskar och träd tillsammans, gärna med en marktäckande perenn under för att slippa ogräs. Och gärna lökar som scilla som kommer först.

De små krukorna fanns kvar i växthusen när Groblad-trädgårdsmästarna tog över.

Har man inte tid och tålamod att vänta på ett växande insynsskydd kan man förstås bygga ett staket.

– Även det kan man göra med lite variationer i, det kan vara snyggt att bygga ett staket där man låter vissa sektioner får vara av spaljéer eller med öppningar, som ett fönster, så blir det inte så stelt.

Våga mer i trädgården!

Många planterar bara i kanterna av tomten, eller mot husväggarna och är rädda för att det annars ska bli fel. Men våga använda hela trädgården! Blir det fel är det ju bara att plantera om.

Våga större! Många har bara små duttar till rabatter, en liten buske där, några blommor där, som små öar i gräsmattan som man sedan får gå runt med gräsklipparen. Växterna står och vinglar och rabatterna torkar ut. Ta i istället, tänk större! Då sköter det sig bättre självt.

Testa nya växter!

Många vill fortfarande ha tujahäckar men Linn och Lisa vill gärna få kunderna att våga lite mer och lite nytt. Det har kommit mycket spännande bärbuskar senaste åren: Blåbärstry, körsbärskornell har det kommit nya härdigare sorter av, och körsbärsbuskar som ger bär precis som körsbärsträd fast i buskform. Häggmistlar har kommit med nya sorter och goda bär, rosenkvitten är både dekorativ buske och ätbar frukt.

Våga beskära! Var tuffare med saxen. För mera fart i burkar och träd beskär dem på vår-vintern, februari-mars.

Och även sommarblommorna behöver plockas eller klippas ner när de torkat eller blivit fula, då kommer de tillbaka och blommar mer. Stjärnöga, lavendel, penséer, rosenskära till exempel kommer att blomma igen och igen om du tuktar. Plockar du inte bort det gamla så börjar de utveckla nya frön istället för att blomma.

Plantera tätare. Många planterar för långt isär. Köp flera av samma växt och plantera tätare ihop. Många köper gärna en stor perenn som de planterar glest. Tänk att rabatten ska täckas den här säsongen eller nästa.

Vad är det tid för nu i trädgården?

– Rensa bort det första ogräset, luckra jorden, klipp ner perenner om du inte gjort det tidigare och gödsla, säger Linn.

Och samla vatten!

– Med torrare vårar och vattningsförbud måste vi verkligen lära oss att göra det. Låt vattenkar bli ett fint inslag i trädgårdsinredningen. Inte bara under stuprören utan lite överallt i trädgården, säger Lisa.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons

Elias Zazi: Jag söker tröst hos henne än i dag – det är obeskrivligt gudomligt

Snacka om trångboddhet. Det var någon gång i februari 1964 som jag fick flytta in till det där stället. Jag kan minnas mörkret, bristen på el, fukten och att det ofta var dåligt med mat. För att inte tala om ensamheten jag levde i.
Men ack så tryggt det var. Jag har senare aldrig varit så trygg i hela mitt liv som jag var då.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Kulturredaktören Elias Zazi beskriver sin mors dag.

Efter nära fyra månader i tystheten började jag höra en regelbunden puls slå. Jag tänkte att det var mitt intresse för musik som började väckas, men förstod att det inte alls hade med något konstnärligt att göra. Även om de flesta ljuden runt mitt boende var behagliga, var de höga och ibland kunde det bli jobbigt att stå ut med dem.

Med tiden blev det ännu värre och snart började det bli outhärdligt i hemmet. Trångboddheten gjorde sig påmind hela tiden och jag svettades oftare. Känslorna var delade. Jag var tvungen att lämna allt och gå, men ville ändå inte flytta från den trygghet som fanns där.

Det oundvikliga närmade sig med stormsteg och jag förstod att jag måste samla på mig mat och energi för att kunna överleva det som var på väg.

Och den dagen kom plötsligt. Den var full av dramatik och olycka. Lika plötsligt stod jag utanför. Jag ville inte ut och hade stretat emot, men folk lyckades dra ut mig ändå. Jag skrek av rädsla. Jag kippade efter syre. Några stod där och lyfte mig upp och ned och skickade mig fram och tillbaka. En stund senare la de mig på ett varmt ställe igen.

Elias Zazi med pappa Gabriel och mamma Sayde.

Jag kände igen doften. Det var min mammas behagliga värme och kärlek. Det var obeskrivligt gudomligt.

Där och då förstod jag att det var hon som hade tagit hand om mig de där nio månaderna i lugnet. Jag tittade i hennes ögon och såg tillit och förtröstan. Den här kvinnan kommer för alltid att vara på min sida.

Jag fick träffa min pappa. Han kämpade för mig på sitt sätt. Jag fick också träffa några ungar. Mamma sa att det är mina syskon. Hon älskade dem lika mycket som hon älskade mig. Hon gav oss mat och jag såg att hon aldrig åt själv, bara det som blev över efter oss. Det var kanske därför jag inte hade det så gott ställt i livmodern.

Livmoder… känn på ordet! Det var ju där allt började.

Efter några år fick jag ännu fler syskon. Tillsammans hade vi det bra. Det fanns alltid en glädje. En glädje som vår mamma ombesörjde.

Dags att vårda föräldragraven inför mors dag. Här minneslunden vid Ytterjärna kyrka.

Hon nattade oss och vi somnade i trygghet. Vi vaknade till ljud från köket där hon höll på och fixade mat åt oss. Frukost heter det.

Sover inte människan, tänkte jag?

Nej, det gjorde hon aldrig.

Hon städade, tvättade, lagade våra kläder, gick med oss till skolan, badade oss, tröstade oss, skrattade med oss och fick också bli vårt klagoplank. När livet blev hårdare och vi behövde spy galla någonstans, var hon den enda som kunde ta emot utan att ens röra en min.

Förlossning på kvinnokliniken i Västervik 1966. Foto: TT

Tro nu inte att jag förstod det här då. Inte alls. Förståelsen kom först när jag själv blev förälder. Den insikten stärktes när mamma gick bort. Hela världen rasade och det blev bara svart.

Jag sökte tröst och fann den hos mina barn och familj.

Livet går vidare, men fortfarande, snart 20 år senare, hör jag hennes röst och känner saknaden.

På mors dag nu på söndag skulle jag säkert ha besökt henne för att säga: Jag älskar dig mamma.

Annons

Förändring och utveckling i Djurås: "Kan det hända så mycket mer?"

El för 23 kronor per år, kor på kommunhustomten och vedförsäljning för gengasframställning.
Det handlade om livet förr, byarna i byn och svunna jordbruks- industri- och centrumepoker när PRO Gagnef byvandrade i Skogens by i Djurås. Drygt 50 personer deltog och påmindes om obeveklig förändring, men också om förnyelse och utveckling.

Annons
Makarna Domfors vackra och pietetsfullt renoverade gård i Utigålan, Lissdanielsgården, minner om den gårdsbebyggelse som fanns i nuvarande Djurås när orten var en by – Skogen – med tre gårdsklungor.

Det Djurås som idag är kommunens administrativa centrum var för 100 år sedan bara ett vägskäl på en åker.

Vägskälet omgavs av Skogens by, bestående av tre gårdsklungor eller byar i byn; Uppigålan, Utigålan och Nerigålan. Antalet gårdar uppgick enligt en jordägarförteckning från 1800-talet till ett tiotal gårdar.

Så sent som 1933 beboddes Skogen av 19 bönder med djurhållning och fyra av dem tog sommartid sina kor till fäbodar för skogsbete.

Lite vid sidan av de här gårdsklungorna, där kommunhuset ligger idag, låg Anders Lissdaniels gård och ett stycke från den, på den nuvarande parkeringen vid Lindberghallen låg Strömkvist gård, där det fanns ett bageri.

Om det här och om utvecklingen från vägskäl till kommunal centralort berättade Birgitta och Sune Westman som inför vandringen gjort ett omfattande förarbete, samt Lisbeth och Lars-Åke Domfors och Barbro Bergman, med flera under PRO:s byvandring.

Syskonen Signe Säfström och Bertil Lisén fotograferade i gården i Utigålan 1997.

I en FK-intervju i slutet av 1990-talet berättade syskonen Signe Säfström – mor till Lisbeth Domfors – och Bertil Lisén om det gamla Djurås och om den stolthet de kände när deras hem på 1920-talet fick elektricitet.

Signe berättade livfullt om hur upprymd hon kände sig när hon kunde följa sin mor till kvällsmjölkningen – utan att behöva bekymra sig om fotogenlampan.

Elförbrukningen i dåtidens ladugård finns omskriven i en kassabok från 1922 och gick loss på ungefär 23 kronor – för hela året.

Makarna Domfors vackra och pietetsfullt renoverade gård i Utigålan minner om den gårdsbebyggelse som fanns i nuvarande Djurås när orten var en by – Skogen – med tre gårdsklungor.

PRO-medlemmarna gick vidare från "Utigålan" till "Uppigålan", där en gård inhyste posthantering och en annan ägts och bebotts av riksspelmannen Präst Olle Eliasson.

Nedanför de gårdarna, mellan Skogens ursprungliga tre gårdsklungor, ligger "Fiskbyn", ett villaområde uppfört i mitten av 1970-talet och där alla vägar har namn efter fiskar.

På återvägen fick deltagarna också information om ett äldre landmärke, den stora och höga fastigheten Lundvalls intill riksvägs- och europavägsrondellen.

I det huset, som revs för några år sedan, bodde Barbro Bergmans föräldrar Olle och Signe Lundvall och där fanns under olika perioder delar av Djurås centrumservice; café, post, damfrisering, telestation, taxi och uthyrning av rum.

Potatissättning på åkern intill den gård som kom att rivas för att lämna plats för kommunhuset i Djurås. Fotot finns i Lissdanielsgården.

Närmare Leksand fanns Swans Elektriska, Waerns Taxi, en ungdomsgård och Djurås station. Vid "Nerigålan" nära kommunförrådet, informerades byvandrarna om bydelens historia, bland annat Erik Pellas ladugård, idag boulehall, cementvarufabriken och ett företag som klöv, torkade och packade ved för gengasframställning under andra världskriget. Ett vedskjul i vägskälet fungerade som dåtidens "bränslemack".

Och i det som idag utgör Djurås´och kommunens centrum har bilverkstäder, polisen, "Augusts kiosk", El-Per och inte minst IC – numera OKQ8 – gett kommuninvånare service.

Deltagare i vandringen i Skogens by. FOTO: Olle Belin

Över 100 års intressant utvecklingshistoria avhandlades på en kväll och deltagarna förundrades över de stora förändringarna, varav en stor del skett under senare år.

Signe Säfström, som hade sina rötter i det gamla jordbrukarsamhället, där självhushållning var en absolut nödvändighet, hann också med att få en inblick i IT-åldern.

- Kan det hända så mycket mer i framtiden? funderade hon under FK-intervjun 1997 – och tillade:

– Vad skulle det vara? Möjligen turistresor till månen. Annars har ju det mesta redan hänt.

Annons

Planerna gror inför första sommaren i Blomboa

Linn Grejs och Lisa Rönnow är två tredjedelar av Groblad Garden – trädgårdsmästarteamet som slagit rot i den gamla handelsträdgården i Bjursås.
Lisa skulle verkligen inte jobba med trädgård som sina föräldrar. Men när hon ändå hamnade på sommarjobb på Plantagen lyckades kollegan Linn övertala henne om att vara med i hennes och Magdalenas trädgårdsföretag.
Inför den första sommaren i Blomboa är planerna många.

Annons

Det låter som en dröm, tre kompisar som driver trädgårdsföretag ihop. Och visst är det roligt, tycker de.

– Men vi har ju grejer som vi gör som är så jobbiga att man bara vill skrikgråta ibland också, säger Lisa.

Att anlägga trädgårdar som de mest arbetat med är ett tungt jobb.

– Det är oftast väldigt mycket mer att göra och det tar oftast väldigt mycket mer tid än man först tror, säger Linn.

Roligast är rådgivning och design och att odla. Vilket de också får göra mer av nu på plats i Blomboa i Bjursås. Första våren i de gamla växthusen har de hunnit driva fram det allra mesta på egen hand.

Linn och Lisa är två tredjedelar av Groblad Garden trädgårdsmästar-teamet som slagit rot i Blomboa i Bjursås.

– För oss är det jätteviktigt med lokalodlade växter. De flesta växter som säljs i Sverige har odlats i Holland.

En mängd olika sorters tomatplantor, sommarblommor och kryddor fyller ett av de gamla växthusen.

I mitten på förra året slutade den tidigare trädgårdsmästaren.

– Daniel Haag bygg som vi hyrde kontor av här i Bjursås köpte lokalerna, byggde lägenheter ovanpå som de hyr ut och vi fick frågan om vi ville hyra den här delen med butik och växthus. De var väldigt måna om att handelsträdgården skulle få finnas kvar och har hjälpt oss mycket.

Alla kunder som kommit har också varit glada för att handelsträdgården får leva kvar i byn.

Inne i butiken finns inredningsdetaljer, krukor, redskap, fröer och mycket annat. Utanför tar perennerna plats.

– Vårt koncept här är lite nytt men de flesta har varit positiva till det med, säger Lisa.

Konceptet är närproducerat, svenskt och ekologiskt. Och fokus på perenner, buskar och träd.

– Allt finns inte att få tag i när man vill ha lokalproducerat och därför har vi inte lika stort sortiment av snittblommor som den tidigare ägaren. Vår plan är att odla egna blommor efter säsong.

Från jul till påsk har de haft egenodlade tulpaner i år, sedan tog utetulpanerna vid och i sommar ska det bli snittblommor. Lisas mammas snittblommor från Hultåsa gård kommer också att finnas i Blomboa. Och sommarens perenner håller för fullt på att ta plats ute på gården.

Lisa Rönnow, 27 år, är trädgårdsanläggare, bor i Rog, Bjursås med sambon Erik. Linn Grejs är 34 år, trädgårdsmästare, bor i Slättberg, Bjursås med sin man Tom och två hundar. Med i företaget är också trädgårdsingenjör Magdalena Jansson, 37 år, som  bor i Stråtenbo, Falun med sin man Jonatan och tre barn.

– Vi vill göra en besöksträdgård här och visa hur man kan plantera med buskar och träd. Vi erbjuder fika och vill göra det till ett besöksmål.

I de gamla växthusen spirar växterna igen. De allra flesta är odlade av Lisa, Linn och Magdalena.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons