Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Keramikern Mikaela Willers flyttade från Stockholm - köpte ett helt kvarter vid Siljan

Svängrum är viktigt, och det fick Mikaela Willers när hon köpte ett helt kvarter i Vikarbyn. Här har hon mer än tio gånger så stora utrymmen jämfört med butiken och verkstaden på Söder i Stockholm.
Det är snart 30 år sedan hon fastnade i leran – kurviga former inspirerade av barock och rokoko är hennes signum.

Annons

Wow-faktorn är given när vi svänger in på gården. Några hundra meter ner ligger Siljan som en nyansrik akvarell i höstdiset. Och från verkstaden kommer Mikaela Willers med en porslinsblomma i keramikkruka, hon har inte så mycket blommor hemma och vill fylla på med lite grönska.

Trappen pryds redan av svartkål som hon grävt upp ur landet. Målet är att övervintra den i källaren under huset, Mikaela har läst någonstans att det går.

Krukan är Mikaelas egen : Faster Elsa i Vinröd. Mikaelas kläder kommer från Nygårds Anna senaste kollektion, som har ju sin butik två veckor om året.

Hon flyttade hit 2011. Tidigare ägare hade redan renoverat, och det är hon glad för. Huset har troligen anor från 1700-talet, men var handelsbod 1853-1912. Gården har namn efter handelsmannen och entreprenören Johan MelkerBlomberg.

Kompisen och konstnären Karin Lagrelius har målat det geometriska mönstret på trappen, filten är formgiven av Kerstin Landström, blommor från Millamollis i Tällberg. Katten heter Swish.

– När jag hittade huset kändes det i magen att det var rätt. Redan när vi flyttade in var det här en grundskön bostad, säger Mikaela Willers.

Ett par av systrarna Blomberg bodde på gården fram till 1950-talet och drev handelsträdgård. En framtidsdröm är att få fart på odlingarna, men tiden har inte räckt till, det får bli någon ny rabatt per år. Som konsthantverkare och egen företagare har Mikaela Willers fullt upp.

En specialbeställd dopskål har fått sin grundfärg.

Ett samarbete med Nittsjö keramikfabrik är bakgrunden till att hon hamnade i trakten, numera arbetar hon dock ihop med en fabrik i Portugal, och med en tillverkare i Skåne.

Mitt i kaffekok och tillagning av clafoutis (se recept nedan) så åker smartphonen upp, hon måste ju skicka en bild på de rosiga tårt- och kakfaten till "en gubbe" i Portugal. Hon har skapat prototyperna som nu ska produceras till den nya kollektionen som lanseras efter jul.

Mikaelas nyaste nyhet, tårtfat i Rosenlundserien. De här är prototyper, snart ska de tas upp i produktion. Kaffeburkarna och kaktusen kommer från Gammalt och nytt i Vikarbyn.

16 000 tallrikar har för övrigt redan landat i en container och står i varmlager nere i Rättvik.

Mikaela kommer från Stockholm. Där bodde hon i lägenhet och hade butik samt verkstad på 39 kvadratmeter på Söder – pyttelitet jämfört med de cirka 500 kvadrat hon nu disponerar.

Uthusraden som räcker längs hela kvarteret är magnifik – ladugården längst bort är numera butik och verkstad, sedan finns det höloge, härbre, hönshus, fjös och vedbod. Stenhuset med tjocka väggar är en isdöse, här förvarades isblock från Siljan i sågspån, dåtidens variant på kylskåp. Mikaela Willers vill tömma huset på bråte, gjuta nytt golv och ordna disco där när det är dags att fylla 50 i juni.

Bland det bästa med huset är utsikten, tycker Mikaela. Bokstavslampan kommer från Cirkuslampan.

– Jag trivs på landet, folk här är inte stöpta i samma form, säger hon och lovordar företagsklimatet i Rättvik. Kommunen har peppat och Almi har stöttat.

– På ett sätt var det modigt att flytta, men det var nödvändigt med en nystart, man kommer lätt bort i Stockholmsbruset, jag trivdes inte med det. Och fast jag bara hade tvåa i matte så kunde jag räkna ut att det var billigare att bo här än i min hyresrätt i Solna.

Kannorna och porslinslyktan är Mikaelas egna. glasen är Ulla Forssells

Redan som ung ville Mikaela göra något kreativt, men hon hade ingen naturlig talang för att teckna eller måla. Som 21-åring hamnade hon emellertid på en kvällskurs i keramik.

– Drejskivan var alltid upptagen så jag tummade till äggkoppar och annat, säger hon och visar en skål som hon gav till farmor, som nu kommit tillbaka som arv.

Mikaela serverar nötter ur sitt allra första alster, en tummad skål på fot från kvällskursen.

– Den är jätteful, men kul att ha nu, säger Mikaela Willers som fastnade för leran. Efter kvällskursen har hon gått folkhögskola, men ingen högskola. Dock har hon under snart 30 år lyssnat, lärt och tränat öga samt hand, och byggt upp sina kollektioner – ljusstakar, vaser och fat i olika färger, ofta inspirerade av barockens och rokokons kurviga former.

På köksbordet står en samling i olika nyanser av hennes populära ljusstakar. Annars prioriterar Mikaela svängrum.

Det rymliga köket som ligger på övervåningen rymmer både köksö, vedspis och matplats.

På en av matrummets väggar har Mikaela en samling med hattar från olika resor.

Det rymliga köket som ligger på övervåningen rymmer både köksö, vedspis och matplats. På en av matrummets väggar har Mikaela en samling med hattar från olika resor.

– Jag vill inte ha för mycket pryttlar. De är roligare att jobba och lättare att tänka när det är luftigt och fria ytor, då behöver jag inte vara rädd för att vifta ner saker.

– Själv är jag rörig, men jag har en kompis som är mer konceptuell. Agnes Bülow är min projektledare och hon var här en hel vecka och råddade runt. Hon sa att jag ju har många fina saker, men att de behövde ordnas upp.

Morfarsfar Erik Lamm var porträttmålare och konstprofessor i Wien, det är hans målningar som täcker en vägg, kompade med porträtt av sönerna Wille och Erik som kompisen konstnären Karin Lagrelius gjort, hon som också skapat det geometriska mönstret på altangolvet.

På en vägg i trappen hänger farmors gamla hatt, Mikaelas första ridhjälm, porträtt på paren som tidigare bott i huset och några målningar av Mikaelas morfars far.

Den nakna kvinnan har hängt på flera ställen i huset, och ibland skärrat besökare. I hallen generar den nog minst, resonerade Mikaela.

På en vägg i trappen hänger farmors gamla hatt, Mikaelas första ridhjälm, porträtt på paren som tidigare bott i huset och några målningar av Mikaelas morfars  fars far. Den nakna kvinnan har hängt på flera ställen i huset, och ibland skärrat besökare. I hallen generar den nog minst, tror Mikaela.

Gardiner gillar Mikaela inte, men ljusslingor är ett bra sätt att mota höstmörkret, både inne och ute, i syrenbuskarna har hon just hängt en rad kulörta lyktor, och i köket finns en girland med små ljuspunkter, det är snyggare än spotlights.

Korpen kommer från Konsthantverkarna i Stockholm, men Mikaela minns inte namnet på konstnären.

Glasballongerna har Rolf Svartström skapat.

Ljusstaken Barock är en av Mikaela Willers mest populära skapelser. Finns i 20-talet nyanser.

Mikaela behöver påfyllning var tredje timme

Bor: Blombergsgården i Vikarbyn, på 250 kvadrat, men då finns en lägenhet som hon hyr ut till korttidsboende.

Familj: Erik 10 år och Wille 15.

Fritidsintressen: ”Jag fiskade med pappa som liten. Nu lägger jag nät i Siljan och fångar abborre och sik. När jag slår av motorn så blir det alldeles tyst". Tränar också med en kompis halv sex ("helt sjukt") måndag-onsdag-fredag.

Mat, mestlättlagat till vardags, men det är roligt när det kommer gäster. Själv behöver hon påfyllning var tredje timme för att orka genom arbetsdagen.

Recept clafoutis

Clafoutis med lingon i en prototyp-pajform.

Clafoutis - på svenska

Clafoutis är en ugnspannkaka, en klassiker bland franska desserter. Mikaela använder Leila Lindholms recept, och tog frysta lingon istället för bigarråer, en svensk variation. Man kan egentligen ta det man har hemma i frukt- och bärväg.

Ingredienser - sex portioner

500 g bigaråer

0,5 dl vetemjöl

50 g skållad mandel

0,75 dl strösocker

En halv vaniljstång

Skal av en lime

2,5 dl vispgrädde

2 ägg

2 äggulor

Smör och strösocker till formen

Mandelspån

Vispad grädde till servering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kärna ur bigaråerna med en kniv.

3. Mixa mandeln till fint pulver i en hushållsmixer.

4. Blanda det med vetemjöl, strösocker, delad och urskrapad vaniljstång och rivet limeskal.

5. Tillsätt vispgrädde, hela ägg, äggulor och vispa slätt.

6. Smörj och sockra 6 portionsformar som är cirka 10 cm i diameter och häll i smeten. (går också att använda en stor pajform.)

7. Lägg i bigaråerna med lite mellanrum och strö över mandelspån.

8. Grädda clafoutin i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills den är gyllene och smeten har stannat till.

Serveras med vispad grädde.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!