Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Högt tryck på fritidshusmarknaden i Dalarna

Det är inte bara villa- och bostadsrättspriserna som skjuter i höjden i Dalarna. Även priserna på fritidshus har gått upp. Och enligt fastighetsmäklaren Jonas Sjöström är det bland annat länets natur som lockar.

Annons

Bostadsmarknaden i Dalarna har under de senaste åren varit på stark frammarsch. Och det är inte bara priserna på villor och bostadsrätter som stigit utan även på fritidshus.

Under de senaste tolv månaderna har de gått upp med hela 10 procent – en av de högsta ökningarna i landet, rapporetar Svensk fastighetsförmedling.

I genomsnitt får man nu betala nästan 1,3 miljoner kronor för ett semesterhus i länet. Kraftigast var prisökningen i Älvdalens kommun – 30 procent. Men det är i Malung-Sälen som ett fritidshus kostar allra mest. Där får man betala drygt 2,3 miljoner kronor.

Mest hus för pengarna får man i Mora kommun. Där kostar ett genomsnittligt semesterboende 749 000 kronor.

– Under de senaste fem åren har vi haft en mycket stark och positiv utveckling på Dalarnas bostadsmarknad. Prisökningarna är naturliga eftersom bostadspriserna succesivt har börjat följa utvecklingen i övriga delar av landet. Dessutom har många mer pengar i plånboken på grund av de låga räntorna och det gör att fler har råd att investera i fritidsbostäder, säger Jonas Sjöström, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Falun.

– Det har också blivit mer populärt bland familjer och yngre att köpa fritidshus i Dalarna som alternativ till dyrare semesterorter. Det kan bland annat bero på att olika utomhusaktiviteter – till exempel cykling, skidåkning och löpning – har blivit allt mer populära bland svenskarna under de senaste åren och det finns gott av sådana möjligheter i länet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!