Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Hårt slit i Huggnora skola gav fint resultat

Det har blivit som ett nytt hus inuti den gamla skolan.
Klassrummet där eleverna satt på hårda bänkar är nu ett bekvämt kök och vardagsrum. Och gamla köket har blivit badrum med vy över sjön.
– Läget gjorde att vi ville ha huset, och det är utsikten som hållit oss uppe genom alla renoveringar, säger Måna Brede om de glädjefyllda husslitet.

Annons

Det gula huset till vänster är Huggnora skola där Måna och Mats bor. Det röda skolhuset intill är fritidsboende.

Och huset i Huggnora har verkligen allt när det gäller läge - vid kanten av Södra Barken, omgivet av hagar med betande kor. Den äldsta skolan, slaggstenshuset, är troligen från 1857, där bor Måna Brede tillsammans med Mats Andersson. På tomten finns också det nyare skolhuset från 1922, som Månas döttrar använder som fritidshus.

Paret köpte 2006 och firar snart tioårsjubileum i huset. Men det var först vid juletid för fem år sedan som de kunde flytta in i hela bottenvåningen, efter en omfattande renovering, som fortfarande pågår.

Skolan byggdes i mitten av 1800-talet, i samband med folkskolereformen. Den är fönsterrik och tjockväggad. Snickarglädjen har Mats Andersson sågat till efter en mall han hittade i vedboden.

– Vi skulle ju inte göra om på övervåningen, sa vi, men nu har vi börjat med det också. Rummen behövs när barn och barnbarn kommer och hälsar på, säger Måna Brede och ler lite trött åt evighetsarbetet, som hon och Mats trots allt trivs med - intresset för inredning ger energi.

Vi står i det som tidigare var skolsalen, och tittar på bilder på hur det såg ut innan renoveringen. När paret tog över var väggarna klädda med praktisk, men gul och ful masonit. Numera är salen kombinerat kök och vardagsrum. Där diskbänken finns i dag stod katedern, och svarta tavlan som satt över ett av fönstren är också borta.

Köksön slukar porslin och matvaror, här behövs inga hyllor längs väggarna.

Så här såg det ut när de flyttade in. Svarta tavlan döljer alltså fönstret som idag sitter vid diskbänken.

Sju fönster med två gånger fyra rutor gör att ljuset flödar in i det kombinerade köket och vardagsrummet, vi ser sjön på ena sidan, därnere vid bryggan har Mats byggt en bastu, och på andra sidan betar korna. En trygg och dämpad atmosfär råder i huset, kanske beror det på att väggarna är 90 centimeter tjocka.

Här stod katedern, förr i världen.

De gamla el-elementen är borta, i stället ger bergvärme skapar bergvärme ett behagligt klimat, via slingor i golven. Det finns också flera gamla kakelugnar, och ett par nya järnkaminer.

– Jag älskar att elda, säger Måna Brede.

Vid det stora matsalsbordet får alla plats, Mats Andersson har byggt ihop det av ett med ovala ytterkanter och lagt flera skivor emellan. Skåpet är ett fynd på auktion, liksom stolarna som är kopior av en 1700-talsmodell.

Enda tydliga spåren av skoltiden är egentligen en rad av klädkrokar som finns kvar i farstun, tidigare gick krokraden kring hela entrén.

Här hängde eleverna sina kläder. Många gamla skolplanscher fanns kvar i huset när Måna och Mats tog över.

Det gamla kapprummet har blivit sällskapsrum med fina fåtöljer. I öppningen in till  köket sitter det som tidigare var ytterdörrar.

– Min pappa kommer från Västerbyhytta och gick i skolan här, han berättade om en riktigt elak lärarinna, men skolan stängde 1964.

Mats Andersson och Måna Brede hade länge spanat på skolhuset som låg så fint och så centralt för den som bor i Västerås, kommer från Ludvika och Fagersta och har barn i Stockholm, Västerås och Smedjebacken.

– En gång stannade vi till och ringde på. Det var ingen hemma, men samma höst kom huset ut till försäljning.

Egentligen letade paret fritidshus, men nu blev det ett permanentboende som gjorde att fritiden blev full av arbete. Men de ville ut på landet, och drömde om ett stort hus. Yttermåtten är 20 gånger 10 meter.

Måna och Mats trodde renoveringen skulle gå på ett par år. Till en början ville de göra allting själva, men till slut blev det övermäktigt, och på senare år har de tagit hjälp av snickare. När Pralin kommer på besök hjälper Anders Persson till med den nya verandan.

Tidigare ägare bodde i lärarbostaden, och det gjorde även Mats Andersson och Måna Brede under de fem första åren. Numera har paret tagit upp en gammal dörr som var igenmurad mellan bostaden och skoldelen.

Att renovera fönstren står näst på tur, och makarna har börjat bygga upp en trädgård. Renoveringen på övervåningen är också på gång.

Groventrén till lärarbostaden var från början mörkbrun, nu är den finfixad med vallmotapter.

Gamla lärarbostaden.

Sovrummet är litet, men det enda som behöver få plats är sängen.

– Jag trodde aldrig vi skulle få sådan ordning här, säger Måna och visar husets senaste stolthet, badrummet som går i svart och vitt. Här låg förut det gamla köket, med aprikos och grönt som dominerande färger.

Det gamla köket i lärarbostaden, som blev badrum.

– Jag har längtat efter ett badkar, och provlåg det i butiken för säkerhets skull, berättar Måna. Karet invigdes i mars. En granne hade kommit med badsvan och champagne, och Måna eldade i järnkaminen. Det blev snabbt så varmt att hon blev tvungen att öppna dörren.

Badkar i gammaldags stil, kakelmönstret heter konstsim. Och fototapeten i taket veckar sig så verklighetstroget att folk tror att Måna faktiskt broderat den.

Från badkaret ser hon sjön, tittar hon i taket ser hon broderade blommor. Det var Mats som föreslog tapeten, och hon sa genast ja, lite förvånad eftersom hon fått mothugg när det gällde vallmoprakten i groventrén. Att tapetsera tak är ju en konst på hög nivå, men vi ser inga skarvar - paret är samspelt.

– Jag är lite förvånad över att vi fick till det så bra. Mats tapetserade och jag var assistent, säger Måna.

Blommig tapet och två kristallkronor, fint värre i badrummet.

Väggarna är 90 centimeter tjocka, men fönstren sitter på mitten, så det blir inga mörka alkover.

Det nyare skolhuset använder Månas döttrar som fritidshus.

Uthus och utsikt mot Södra Barken. Makarna har kommit en bra bit med att anlägga en trädgård.

FAKTA Skolhuset i Huggnora

Måna Brede och Mats Andersson bor i gamla skolhuset i Huggnora, söder om Söderbärke, i Smedjebackens kommun. De har varit tillsammans i över 20 år.

Hon är 69 år och pensionär, har 50 yrkesverksamma år bakom sig, och njuter nu av det fria livet. Hon är uppvuxen i Ludvika.

Han är 59 år. Jobbar på en konsultfirma i Västerås och sysslar med el och automation. Han har jobbat lite överallt i världen varav många år i Norge, men ser nu fram emot att trappa ner. Det är ju så roligt att hålla på med hus och trädgård.

Familj: Måna har två döttrar och fyra barnbarn. Mats har två söner.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!