Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Här finns flest fritidshus i Dalarna – "Kan bli ett problem"

Inte helt oväntat tar Malung-Sälen hem förstaplatsen som den kommun i Dalarna där det finns flest fritidshus. Bland bottenplaceringarna i länet är det dock mer jämt.

Annons
Foto: Henrik Holmberg / TT

Det är Nyhetsbyrån Siren som publicerar färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, om var i landet det finns flest fritidshus. Förstaplatsen tas hem av Norrtälje, följt av Värmdö.

Men det är stora skillnader på hur andelen fritidshus påverkar kommunerna.

– I typiska fritidshuskommuner kan det bli ett problem att det är ett så pass högt tryck och en stor ”osynlig befolkning”. Kommunen måste till exempel hålla sig med räddningstjänst, sophämtning och hemtjänst som klarar av det, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

– Glesbygdsfrågan som en del av det här är väldigt intressant, exempelvis om man tittar på bostadsmarknaden. Även i mindre kommuner där befolkningen i stort minskar, kan det bli konkurrens om husen mellan fritidshusägare, människor som vill flytta till orten och folk som vill bo kvar. Detta till stor del eftersom bankerna inte gärna lånar ut pengar till nybyggen i glesbygd.

Läs också [+]: Fritidshus i fjällområden hårdvaluta – "Sälen är lite av en gräddhylla"

Totalt fanns det förra året 577 000 fritidshus i landet, och i Dalarna var den siffran drygt 43 000. Flest fritidshus i länet fanns det i Malung-Sälen, med drygt 7 000. Malung-Sälen hamnar även på topplistan över hela landet, på en sjundeplats.

I botten av listan hamnar Avesta, med 1424 fritidshus, följt av Säter och Orsa med 1481 respektive 1574 fritidshus.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!