Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvlig övernattning med berguvarna som grannar till frukost

Vid Stora stötens kant, med berguvarna som närmaste grannar – här finns det numera möjlighet att övernatta och äta frukost med gruvlig utsikt.
Det började med en camping i Småland. Nu tar Marie och Mats emot gäster i gamla Konstmästargården.

Annons

TV: Följ med in på Konstmästargården – kolla 1700-talstapeter och altan vid gruvkanten

Gården byggdes i början av 1700-talet som bostad åt Christopher Polhem som då var konstmästare vid gruvan, den som var ansvarig för konsterna, det vill säga hissanordningar, pumpar och annat mekaniskt – en sorts överingenjör.

– Kungen skickade hit honom för att modernisera efter det stora gruvraset 1689, han konstruerade en stånggång och ett hakspel, bland annat, berättar Marie Claesson som har fått läsa på om Falu gruvas historia sedan hon satsade på Gruvortens bed&breakfast tillsammans med sambon Mats Johansson.

De har haft fullt upp inför öppningen den 15 maj.

– När det ösregnat på Marie har det stänkt på mig, konstaterar Mats och skojar om att det blivit en riktigt blöt vår. Och han som hade tänkt dra sig tillbaka, köpa husbil och åka på fisketurer. Han har fyllt 61 och Marie är 58 år, och nu har skrivit på ett femårskontrakt.

Nytt och fräscht är det i det gamla huset.

För ingen av dem ville missa chansen när Stiftelsen Kopparberget ville ordna boende för besökare vid gruvan. För drygt 30 år sedan drev Mats och Marie en familjecamping vid en sjö i Småland, något som uppenbarligen gav lång och god eftersmak, för de är fortfarande sugna på besöksnäringen.

– Vi såg att det fick att ordna något riktigt fint i de här lokalerna. Jag ville ha ett bed&breakfast för att få mer kontakt med besökarna. I vandrarhem sköter alla sig själva, säger Marie som parallellt med värdskapet fortsätter att driva floristfirman Blå blommor i hantverkskooperativet Kopparträdet, som också ligger vid Falu gruva.

Mats Johansson arbetar på Stora Enso Skog, han utbildar skogsfolk i IT och står för support.

Sofia Magdalenas rum, hon var gift med Gustav III – ljust och fint med gruvlig utsikt.

Konstmästargården ligger vid dagbrottet Stora stöten som bildades vid det stora raset 1689, och hålet finns ju kvar även om det blivit större när kanterna vittrat sönder under några hundra år.

Huset däremot är ombyggt, tillbyggt och flyttat flera gånger – senast 2008 släpade man den 250 ton tunga byggnaden 75 meter till dagbrottets kant, bort från ställverket som skrämt hyresgäster som varit rädda för strålning.

Rappen på den 42 meter långa byggnaden behövde repareras efter flytten, men timmerstommen höll.

Marie Claesson och Mats Johansson har jobbat hårt med renovering, köket är sprillans nybyggt, och gästrummen har klätts med kopior av 1700-tals-tapeter. De sju rummen är döpta efter olika konstmästare som bott här, och deras hustrur, för att få lite genusbalans.

– Vi har redan en hel del bokningar, säger värdparet som ser fram emot sommaren.

I alla rummen finns kopior av 1700-talstapeter.

Konstmästargårdens historia i årtal

Gården uppfördes 1703-94 som bostad för konstmästaren, den som var ansvarig för de bergsmekaniska anordningarna.

Husen beboddes i början av 1700-talet av Christoffer Polhem, som innehade ämbetet 1700-1716.

Gården blev ombyggd 1870 och flyttad 1955.

1916 var sista året någon bodde här. Sedan dess har den använts som kontor för Stora Skog och mäss, bland annat.

2008 flyttades huset 75 meter bort från ställverket, det var svårt att hyra ut så nära högspänningen. Sedan dess har man haft tillfälliga hyresgäster.

Den 15 maj 2017 öppnade Gruvortens b&b.

Konstmästargården  från andra sidan. Den ligger med den gamla entrén vänd mot Stora stöten, med pelare från tidigt 1900-tal och utsikt från altanen. En åååh-faktor när gästerna ser det brun-röd-gula gruvlandskapet.

Anrikt Borlängeföretag har sålts till Ax:son Johnson-sfären: "Överbeläggning på vissa orter"

Annons

Så gör du midsommaraftons maffigaste krans "Ta i och våga vara lite crazy"

– Den här blir wild and crazy, lite galen, säger Linda innan hon sätter igång.
Linda Hansson, floristen bakom populära Instagramkontot Årstidens bästa, gillar att ta i.
Stora, vackra pioner spelar därför huvudrollen i sommarens maffigaste krans.

Annons
Linda bär gärna krans. Alltid till midsommar men även på andra fester. Och hon älskar att göra dem.

Linda använder en kraftig ståltråd som man kan köpa i blomsterhandlar i färdigklippta stela bitar och lägger fyra på varandra och formar till en öppen ring, eller en hästskoform, med öppning bak.

– Jag vill göra en maffig krans med mycket blommor och då gäller det att göra en rejäl stomme som inte bågnar.

Hon böjer till två öglor i ändarna och i dem trär hon vackra band. Det är med dem man sedan knyter ihop kransen och kan anpassa storleken på den.

De första blommorna snurras fast på stommen.

– När du samlar material till din krans: Plocka mer än du tror och när du är klar, plocka lite till. Det är skönt att ha allt material på plats innan du börjar.

Innan Linda börjar binda klipper hon till alla blommor och blad som hon tänker använda i sin krans i lagom långa bitar. Hon samlar dem sedan i små grupper i handen innan hon surrar fast dem med en tunn ståltråd, så kallad myrtentråd runt stommen.

Linda samlar ihop blommor och blad och viker dem till de ligger vackert i handen. Alunrotens blad får ibland visa baksidan av bladen när färgen där är vackrare.

– Linda av tråden från sin lilla rulle och upp på en pinne innan du börjar, tipsar Linda. Det är mycket lättare att jobba med den än med en liten rulle som man lätt tappar greppet om.

Dra åt, men inte för hårt då går stjälkarna av.

Linda gör sin krans av stora maffiga pioner men det går bra att binda kransar av precis de blommor man vill.

Linda väljer maffiga pioner, blad från alunrot "som många har i sin trädgård, de har ett fantastiskt bladverk", lammöron, blomstermorot, dubbla jättefina rosor och plättar i luften.

Penséer som ofta växer sig lite långa och vilda en bit in på sommaren i trädgårdens krukor blir jättefina i kransar, tipsar Linda som har en pensé i typiska Lindatoner, dovt gulrosa.

Hon tar också med lite torkat gräs.

– Det tycker jag är fint, det blir levande och spretigt av det, säger Linda.

Blommorna i kransen går alla i typiska Linda-färger, dova lite utblekta nyanser av rosa och brända toner.

Linda märker en tydlig trend i att många vill bära krans i håret igen.

– Ett tag var det verkligen inte så, mera: Åh, nej, krans? Men nu är det många som väljer krans till kalas. Det tycker jag är jättekul.

Själv bär hon gärna krans till fest. Alltid till midsommar. Och även barnen.

– Trots att de nu är 13 och 15 vill de han mina kransar i håret än, hur lycklig blir man inte då som mamma när man är florist?

Linda Hansson i sin maffiga sommarkrans.

Resultatet ser avancerat ut när Linda bundit sin krans med van floristhand.

Men är det inte svårt för den som inte är van?

– Nej inte alls, se bara till att ha en bra, kraftig stomme som inte är tunn och vek. Och linda den gärna med floratape eller ett band sedan, det ger lite extra stadga och blommorna glider inte runt lika lätt.

Vira sedan stjälk för stjälk och varva de blommor du plockat i din trädgård, i dikeskanten eller om du köpt några blommor.

Baktill binds kransen ihop av vackra band som dekorativt får hänga ner på ryggen.

– Blanda gärna! Kanske har du plockat hundkex i vägkanten som ger fin fyllnad och köper några pioner.

För att kransen ska hålla längre, spraya den sedan med vatten och lägg den i kylskåpet till du ska använda den. När du och kransen kalasat färdigt kan du stoppa tillbaka den i kylskåpet igen om den fortfarande är fin och använda den nästa dag igen.

– När den inte längre håller i färsk form kan du prova att torka den, många kransar blir vackra när man torkar dem och då kan man ju spara dem hur länge som helst, tipsar Linda.

Läs mer om Linda: Följ med in i Lindas nya, stora växthus

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons

Bil fattade eld utanför brandstationen i Vansbro: "100 meter ifrån"

Annons

Upprörda känslor när kommunen tog bort Insjöns enda badplats: ”Mest synd är det om barnen”

Annons