Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Gamla apoteket vinnare av Dalarnas byggnadsvårdspris

Nu är det klart vem som får Dalarnas byggnadsvårspris 2017. Av 29 nominerade var det Gamla apoteket i Hedemora som tog hem segern.

Annons

Årets finalister till priset var Gamla apoteket i Hedemora, Grävsjösågen i Ovanmyra i Rättviks kommun, en gruvstuga i Gamla herrgården i Falun och Ollas Olles gård med Gärdsjö Mejeri i Rättviks kommun.

Läs också (Plus): Maritha Gunnarsson renoverar Gamla apoteket i Hedemora

Men det var alltså Gamla apoteket som till slut segrade. Gamla apoteket byggdes omkring 1780 och har byggts om vid flera tillfällen, bland annat av arkitekten Lars Israel Wahlman. Mellan åren 1849-1968 hade Hedemoras apotek sin verksamhet i lokalerna.

Efter det har det funnits olika kommunala verksamheter på platsen, där det i dag finns en byggnadsvårdsbutik och ett café.

Läs också: Klassiska byggvaror utökar med glassbar

I dag finns det en byggnadsvårdsbutik och ett café i Gamla apoteket i Hedemora. Arkivbild.

En del av juryns motivering till varför Gamla apoteket vann löd så här:

"Restaureringen är mycket väl genomförd med kunskap och kvalitet. Ursprungliga material och tekniker har använts. Tidigare förlorade delar av den äldre interiören har ersatts med material, ytskikt och detaljer som väl överensstämmer med byggnadens typ och ålder. Det som återstår av ombyggnaden från Wahlmans tid har poängterats och är väsentligt för helhetsintrycket.

Den tidigare apoteksdelen har gjorts om till en byggnadsvårdsbutik och i bostadsdelen har ett café inretts med servering både inom- och utomhus. De nya användningarna är väl anpassade till byggnadens kulturhistoriska kvaliteter. Restaureringen är en fortsatt pågående process som tillsammans med redan gjorda insatser är en inspiration för besökare. Den pedagogiska ambitionen är hög. Man visar hur exempelvis dörrar och fönster kan räddas och säljer rätt produkter för detta."

Priset instiftades av Falu rödfärg, Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund, Dalarnas museum och Länsstyrelsen Dalarna i samband med Falu rödfärgs 250-årsjubileum år 2015. Byggnadsvårdspriset 2015 vanns av Sammilsgården i Rättvik.

Läs också: Sammilsgården vann byggnadsvårdspris - de gav gården nytt liv

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!