Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Fotbollsstjärnan har hittat hem till kärleken – Jonas Lantto och Cecilia Belin stortrivs i huset med bästa läget

När Jonas Lantto och Cecilia Belin flyttade in var köket litet och mörkt. Nu flödar hela bottenvåningen av ljus och form. Vid invigningsfesten dansade 20 personer i det nya köket.
– Det är nästan strandtomt. Man ser vattnet i ån från ett av fönstren på övervåningen, säger Jonas.

Annons

TV: Följ med in i trähuset

Vi svänger av vägen och hamnar i en idyll. Gamla trähus, uppväxta trädgårdar, och bara ett stenkast från Gävle centrum. Cecilia vinkar från altanen och på den smala vägen kommer Jonas och går. Det röda huset har nummer17. Samma nummer som Jonas har i GIF.

– Vi hade aldrig bott ihop och letade egentligen efter en lägenhet. Då tipsade en kompis om det här. Jag var i Stockholm men Jonas gick hit och tittade. Han brukar ju inte säga så mycket i vanliga fall, men då pratade han. ”Inte hus väl?” var min första tanke, säger Cicci.

Jonas och Cicci letade lägenhet och hittade sitt drömhus.

Men så blev det och Jonas som står lite bakom oss drar lätt på munnen. Vi vänder oss om och får vänta lite på hans kommentar.

– Jag tyckte om läget och huset. Jag såg vad man kunde göra.

Vi står i det nyrenoverade köket som öppnar sig mot resten av huset. I februari hade de invigningsfest.

– Vi var cirka 20 personer runt köksbänken och alla dansade.

Huset ligger strax norr om sjukhusområdet. Många blir förvånade och har inte hört talas om platsen tidigare. Någon har sagt att här bodde läkarna på sjukhuset, men de vet inte om det stämmer. Runt trädgården finns ett fint staket med rödmålade ribbor. Gavleån slingrar sig precis utanför och på andra sidan vattnet har en bäver gnagt av en kraftig trädstam.

– Det är nästan strandtomt. Man ser vattnet från kontoret på övervåningen, säger Jonas.

När de flyttade in var köket litet och mörkt med en vägg mot vardagsrummet. I dag är hela den nedre våningen förvandlad. De har tagit bort väggar, lagt nya golv och byggt ett nytt kök. På väggen sitter en fototapet med grå-gröna nyanser som skiftar från ljust till mörkt. Eftersom Cecilia ville ha det mörka i botten sitter den upp och ner. Köksbänken sträcker ut sig mjuk och böjd som en del av en hästsko och den breda bänkskivans överhäng sticker ut överbrunbetsad plywood. Det vita kaklet är lagt i fiskbensmönster och möter murstockens nakna tegel. Jonas hade en tegeltapet i sitt förra kök.

– Äkta vara är alltid bäst, påpekar han.

– Jag var emot det först men han vet vad han vill och kämpade hårt för att få ta fram teglet. Nu tycker jag att det blev jättefint. Det var han som kom på den mjuka formen på bänken också, säger Cicci.

Det mesta av inredningen är ny eller köpt på second hand. Utom soffborden som Jonas hade i lägenheten. De vill helst ha svenskt eller lokalt och de tycker ofta lika. Utom när hon ville ha en fjäderlampa, då sa Jonas stopp. Matbordet i trä har en svart skiva av linoleum. Svensk design av Hans K. Stolarna är en mix av samma design och pinnstolar i svart. På bordet står sockerskålen från Aruba. En av deras bästa resor.

– Vi var där förra vintern och det var helt fantastiskt. Det var mycket vågor och vi badade massor, säger Cicci.

Vid eldstaden står en vedkorg av plexiglas, det är deras egen design. Jonas gillar superhjältar, de dyker upp lite här och där. Golvlampan sträcker sig som en böjd palm över den mjuka soffan. Filten kommer från Ciccis mamma. De sätter sig i var sin hörna och Jonas slänger genast upp benen.

– Du kan väl massera fötterna lite efter träningen, säger han och båda skrattar.

Det finns ett ställe i soffan som Cicci tycker om. När hon sitter där ser hon ända bort till den gröna tapeten i köket.

– Där ser man hur lutningen på eldstaden fortsätter ner i stolsbenets linjer. Då känner jag ”yes, vad bra det blev!” och vad jag tycker om det vi har.

Fönstret mot ån är en annan pärla. När Jonas sitter vid matbordet ser han hur årstiderna utanför förändras. Som en tavla mot naturen.

En trappa upp har de sovrum, kontor och ett kombinerat gäst-och spelrum. Sovrummets väggar har en mörkturkos nyans. De har inte helt bestämt sig för om de är nöjda med kulören, men de sover mycket gott.

I trapp-rummet finns en taklucka till loftet. Där uppe skulle de vilja inreda så småningom.

– Det kanske kan bli ett sovrum åt oss i framtiden, säger Cicci.

På altanen sitter de ofta och äter frukost. Stolarna står vända mot trädgården. Mot en gammal syrén som är vriden och knotig och får djupt lila blommor. Altanbordet har de byggt av en gammal dörr med en glasskiva på, också Jonas idé.

De är nybörjare på att odla. Men de har redan skördat massor av det som redan fanns i trädgården. Förra sommaren njöt de av Ciccis solrosor och åt egen färskpotatis.

De brukar skoja om att de inte minns när de såg varandra första gången. Hon jobbade på Brända Bocken och han kom ofta in och åt lunch. De började prata och snart blev de goda vänner. Båda har ett öga för mode och kläder och när hon drev butik kom han dit och hjälpte till. Men det var inte förrän hon blivit singel som de insåg att det fanns något mer än bara vänskap.

Denna vinter gick resan till Kap Verde och den andra dagen märkte Cicci att det var något med Jonas. Han som alltid brukar vara lugn var alldeles uppspelt. Den kvällen på stranden i solnedgången friade han.

Vad är det bästa med ert hus?

– Läget, typen av hus och att få bo här med Cicci. Det är det bästa, säger Jonas och ser nöjd ut.

Jonas tycker mycket om superhjältar.

Fakta

Namn: Cecilia Belin och Jonas Lantto

Gör: Han är fotbollsspelare, mittfältare i Gefle IF. Hon driver företaget ”Inspiration by Belin”, är personal shopper och arrangerar Fashion Market, samt studerar en kandidat mot Uppsala Universitet, LKF (Ledarskap,kvalitet och förbättring)

Aktuella: Superettans säsong har precis börjat där GIF:s ambition är att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Nästa Fashion Market är den 29-30 april i Kerstins gamla lokaler i Flanör

Bor: Flyttade ihop hösten 2015 i hus i Gävle

Huset: Byggt 1921 på 157 kvadratmeter plus källare, altan och vindsloft

Har gjort: Målat, tapetserat, tagit bort väggar, lagt ekgolv, byggt nytt kök med egen design, knackat fram teglet i murstocken

Nästa projekt: Inreda klädkammaren

Framtidsplaner: Inreda vindsloftet och göra bastu och spa i källaren

Lanttos crib: Jonas gjorde en egen version av hiphopstjärnornas skrytiga hemma hos-reportage

Jonas tipsar: Om julens outfit i förra lägenhet

Läs om Cicci: Som jobbar med kläder och mode

Rymligt vardagsrum med eldstad.

Altanbord av en gammal spegeldörr med glasskiva.

Framtaget tegel och kakel i fiskbensmönster.

Öppet mellan kök och vardagsrum och rundad bänk i egen design.

Samma nummer som Jonas har i GIF.

Altanbord av en gammal dörr som de hittade i källaren.

Personlig tavelvägg med hästar och superhjältar.

Ciccis hylla på kontoret ett loppisfynd.

Jonas och Cissi sitter ofta på altanen och äter frukost.

Vedkorgen av plexi är i egen design.

Det finns ett ställe i soffan som Cicci tycker om. När hon sitter där ser hon ända bort till köket.

Barvagnen är mest till för gästerna.

Ett hem med känsla och harmoni.

Sovrum med färg.

Här ville Cicci ha tapeten upp och ner.

Ciccis ekosystem sköter sig själv.

Pärlspont, gammalt trägolv och blompallar från loppis.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!