Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Fantasi och tradition hemma hos Täpp Lars

Det gamla 1700-talshuset där Sven Jerring föddes i välkomnar oss med en sol ovanför ytterdörren. Insidan andas historia, skinn, kreativitet och ljus.
– Här finns det plats att få mentalt utrymme, säger Täpp Lars Arnasson.

Annons

TV: Titta in i Täpp-Lars skinnverkstad

I Täpp Lars värld finns det sagor, skinnpälsar, fäbodar, hemlagade köttpajer, enrisdricka och en förmåga att alltid ta vara på nuet.

I hallen förs blickarna ogenerat till en hembyggd pampig dubbelsäng i allmogestil. Trasmattekuddarna trängs med den nya hundvalpen Karo, som verkar tycka det är en ypperligt behaglig plats att ligga på.

På bordet bredvid ligger det tre små brudkronor i killingskinn, från Fårfesten.

– Jag prövar nya idéer hela tiden, det finns ingenting inga gränser för vad man kan hitta på. De här hade tre små tjejer på modeshowen "Fårfesten" i Kil, förklarar Täpp Lars.

Det doftar av nutid och dåtid på samma gång i det anrika huset. En hemtrevlig skinndoft smyger ut från verkstaden och när man kliver upp för trapporna möts man av långkok och stearinljus.

– Jag är lite trött idag efter en resa, men jag håller alltid på med något, det är så jag vill ha det. Jag vill inte arbeta med bara en sak, utan alltid ha möjlighet att göra andra saker, förklarar han.

Täpp Lars Arnasson har många strängar på sin lyra. Han har just kommit tillbaka från livrustkammaren på Stockholms slott där världsberättardagen hållits. Till vardags lever han fäbodsliv på sommarhalvåret, skriver barnböcker, föreläser, designar och syr i skinn, och mer därtill.

Ovanför fotot av Täpp Lars mormor svävar en liten skinndräkt sydd åt Täpp Lars dotter.

Antika maskiner finns det gott om i Täpp Lars skinnverkstad, de flesta är släktklenoder.

På nedervåningen i ett trångt utrymme återfinns Täpp Lars skinnverkstad. Här håller han också i kurser i skinnsömnad. Symaskiner, verktyg, anteckningar, skinnlappar – rummet kryllar av detaljer. Dräktpälsar hänger som förlagor från taket.

Antika kraftiga saxar trängs på väggen och påminner om att kärleken för skinn har funnits i släkten så länge som Täpp Lars kan minnas.

– När vi var små tilläts vi vara med de vuxna när de arbetade, jag är uppväxt med skinn omkring mig. Vi fick leka och kröp runt på golven. I bland fick vi oss tillslängt en lös skinnbit, då stack vi i väg och byggde koja.

Ett svartvitt foto av hans hänger mormor på väggen bredvid saxarna. Fotot är taget efter krigsslutet och hon har ett stort leende på bilden. Det är som att hon vakar över sitt barnbarn.

– Hon lever än och bor 200 meter härifrån, det är där jag har mina kossor. Men i dag hänger hon inte med riktigt tyvärr.

En törnekrona av järnsmide och björkris tronar majestätiskt över den stora matsalen, en före detta ateljé.

Killingskinn är och kristaller något som Täpp Lars arbetar mycket med i olika former.

På ovanvåningen i den nyare delen av huset som byggdes ut 1951 finner man "det vita havet", den före detta fotoateljén där fotografen Håkan Olsén arbetade. Det är högt i takt och mycket rymd.

– Jag ville ha ett stort hus och det är ett spännande hus där det finns plats för människor. Det finns verkligen plats att vara kreativ. Det har gett mig mentalt utrymme.

Kreativ är ett bra ord för att beskriva Täp -Lars. Han är uppvuxen i Malung och han sydde dräkter på beställning redan i 15 års-åldern. När han var 17 år jobbade och bodde han på Skansen men insåg att han ville ha något mer i livet.

– Skansen var fint, absolut, men det räckte inte. Jag ville ha ett fäbodsliv, närhet till natur, möjligheter. Jag vill följa årstiderna, med allt som hör till, säger han och och gör en svepande rörelse.

Huset är en vinterboning, när våren kommer står det tomt och vilar. Snart försvinner Lars till sin fäbod och återkommer först till hösten igen.

– Man ska ha tid och lust. Det var väl en mognadsfråga, att plocka bort alla måsten och ta till vara på det som är viktigt. Att leva i en storstad intresserar mig inte, det är på tok för långsamt, för trögt och allt tar tid. Jag upplever att allt är närmare här och man får mer uträttat.

Täpp Lars har bott i huset sedan 1999. 1700-tals huset där Sven Jerring föddes i flyttades timmerstock för timmerstock för nästan 90 år sedan vid ett arvsskifte. Det stod tidigare i Grimsåker by cirka tre kilometer bort ovanför kyrkan.

Som skira papperssvalor trängs olika beställningarna i fönstret.

Ateljén fungerar både som arbetsplats och vardagsrum. Det är högt i tak och tankarna får flyga fritt. Över ett stort middagsbord hänger en mycket stor ring som ser ut att kan platsa i en tronsal från medeltiden – lampan påminner om en törnekrona.

– Egentligen ville jag ha en kristallkrona men hade inte råd. Så en kompis gjorde ringen i järnsmide och jag klädde den med björkris.

Järnsmide går igen som ett tema lite överallt. Vänder man sig om lär man snabbt hitta en ny utsökt smidesstake i ett hörn, eller uppe i taket.

– Jag älskar ju smide. Jag har rötter även i Värmland och där fanns det så mycket smide förr, så de är lätt att hitta ljusstakar på loppis där.

Påhittighet och fantasi genomsyrar huset. I bortre hörnet står ett litet träd målat i silverfärg. Det var menat som juldekoration men fick stå kvar. Det är sparsmakat med tavlor, i stället får ljusa väggar uttrycka lugn och harmoni.

– Det var nog en perfekt fotoateljé när den användes. Det finns ju en alkov ovanför där man kan se ner på hela rummet.

Ljusa färger dominerar ateljén. I köket däremot är det furu och traditioner som tar över. Ovanpå skåpen ligger det mängder av gamla köksredskap i trä – alla används aktivt av Täpp Lars, inget ligger och skräpar i onödan som han uttrycker det.

Här bakar han knäckebröd, kokar enrisdricka eller ordnar julskinkan. Varje plats i huset känns olik den andre, men med tradition och fantasi som gemensam knutpunkt. Precis som Lars.

Hundvalpen Karo verkar lika förälskad i Täpp Lars som tvärtom.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!