Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Eva byggde sitt drömhus av lera i Skattungbyn

I 20 år har Eva sett gården i Skattungbyn och önskat att den var hennes.
Eva fick till slut köpa Ollargården.
På utsidan ser huset helt vanligt ut, men insidan är av lera.

Annons

Eva Nordfjell på Ollargården.

Timmerhuset byggdes 1884 och den förre ägaren skötte det väl. Huset hade stått tomt i 30 år och för att få det att fungera med värme, vatten och el har Eva Nordfjell snart avslutat etapp ett i byggprojektet.

Lerputsad grund.

Grunden är omsatt med lerputs mellan stenarna. Fönstren ska bytas ut till det ursprungliga med sex rutor. Invändigt är huset ett lerhus. Väggar och golv är gjorda av lera.

– Huset tilläggsisolerades tidigare. Leran ger viss isolering, men det viktigaste är isoleringen i golven och taken. Under leran, ner till marken ligger skumglas, blåst returglas, som också är ett naturmaterial. Jag vill ha ett hus som andas åt alla håll. Här blir det inga spärrskikt och ingen plast.

Väggar och golv av lera.

– Idén har jag haft med mig sedan jag bodde i Afrika där många hus var av lera. Det är ett fantastiskt formbart material och de båda naturmaterialen lera och timmer fungerar mycket bra tillsammans, berättar Eva.

Eva har bott i Etiopien, Tanzania, Kenya och Zambia och i Skattungbyn kan det svenska timret och känslan av det afrikanska lerhusen förenas.

– Leran kommer från Hedemora tegelbruk, lerpulvret blandas med sand från Skattungbyn och halm från Mässbacken.

Skogshuggarkaminen värmer skönt i ett av rummen.

Isoleringen under leran är blåst returglas, hasopor, Eva har bergvärme och både golv och en del väggvärme. I köket ska lergolvet putsas och i ett av rummen ska de gamla, breda golvtiljorna läggas tillbaka ovanpå leran.

Vedspisen, tryggheten när det är strömavbrott.

Vatten, avlopp och el ska installeras, men kaminen och vedspisen är en stor trygghet när det är strömavbrott. Därför är Eva också mån om att ha utedasset kvar.

Alla fönster ska bytas ut. Det blir fönster med sex rutor gjorda i Selja.

– Det är ett stort projekt och jag vill återanvända så mycket som möjligt. Gården har många hus. Huvudbyggnaden, två härbren, ladugården med ett sommarrum, ladan och jordkällare.

Sommarrummet i ladugårdslängan.

Jag gör två lägenheter i huvudbyggnaden, en i sommarrummet och en bostad i ett härbre för sommaruthyrning. På sikt skulle jag även vilja bygga om gamla stallet till en liten bostad.

Eva vill att många ska kunna bo på gården. Härbret kommer att bli sommarbostad som kan hyras ut.

– Gården ska vara flexibel och ändras efter behoven. Eftersom det är bostadsbrist i Skattungbyn känns det onödigt att jag använder alla hus själv.

Ollargården.

En snickare leder arbetet, men projektet drivs som en stor workshop. Eftersom så många är intresserade av att lära sig byggnadstekniken med lera kommer frivilliga och hjälper till med bygget.

– Hittills har vi burit 1,5 ton lera. Leder workshopsarbetet gör lerbyggare och murare Johannes Riesterer.

Arbetet med leran drivs i workshopform. Många är intresserade av Evas projekt och vill lära sig tekniken.

Den förre ägaren hoppades att barnen skulle ta över gården, men det blev inte så. Efter att ha fört samtal med ägaren under sju år fick Eva ta över. Hösten 2017 flyttar hon in på Ollargården.

Köket.

MER OM EVA NORDFJELL:

Fakta: Eva Nordfjell.

Bor: Skattungbyn.

Yrke: Föreståndare boende för ensamkommande.

Familj, dotter och två katter.

Ålder: 53 år.

Intresse: Byggprojektet.

Mitt i Skattungbyn. Eva fick sitt drömhus till slut.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!