Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett växthus med kyrkfönster och kamin - långt från allfarvägar

Termometern visade tre minusgrader den 2 juli i år och zucchini, solrosor och tomater frös sönder hemma hos Elisabett Michanek. Men med de många grönsaksbäddarna och famnen av blomster lär det inte gå någon nöd på familjen som bor långt från allfarvägar i Västbjörka. Och i det prisade växthuset med bland annat ett kyrkfönster värmer en kamin när det blir svalt.

Annons

Mer för dig som är Pluskund:

Nedansiljans dialekter på väg att försvinna – "Men det finns hopp"

De kartlägger båthistoria i Leksand – och i Persiska viken

Vi möter en sann djurvän som gärna omger sig med hästar, kaniner,grisar, höns och kycklingar - och hyr ut en vägg i boningshuset till ett par fladdermöss.

– Vi trodde först det var möss som knaprade i väggen, men upptäckte sen att det var fladdermöss. Men de äter inte sönder något, så de får gärna bo där, lovar Elisabett Michanek.

De första som möter upp hemma hos Elisabett och Mats är tuppen och hönorna.

Grisar vill hon ha för att kultivera upp en bit av en linda, men det har varit svårt att hitta några för denna sommar. Tanken är att grisarna ska hjälpa henne få loss lite mer jord.

Och jord kan det aldrig bli för mycket av hemma hos Elisabett; hon är en trädgårdsentusiast utöver det vanliga. Och nyligen hyllades hon av tidningen Hus & Hem för ett trädgårdens mästerverk - Sveriges härligaste växthus.

Elisabett Michanek hälsar välkommen in i växthuset - fönsterglaset i dörren tros ha suttit i ett bönehus i Vikarbyn.

Elisabett och hennes man Mats bor halvårsvis i Älvsjö respektive Västbjörka. Gården ligger ett par kilometer nedanför bykärnan, genom skog längs en slingrig grusväg som slutar intill en kraftdamm i Ickån.

– Jag och Mats köpte stället 1988, då var det ett ruckel till hus mitt i skogen och utan vatten. Sen dess har projekten avlöst varandra, berättar hon. Först fixade vi stallet så vi kunde ta hit våra hästar. De fick gå här runt knuten och betade av, och så stack de in huvet genom köksfönstret när de ville ha något extra!

Utöver hästarna fanns där också några får i en hage som betade och höll öppet, och efter lite trädröjning började gården få ljus, parallellt med att boningshus, två lador och uthus rustades och fick nytt liv.

En av ladorna används som gästboende. De stora pensékorgarna är hämtade från Stockholm International Horse Show där Elisabett, som är både florist och hästkunnig, var ansvarig för blomsterarrangemangen under flera år.

Och så var det dags för ett växthus för vår trädgårdsmästare och florist.

– Som regionledare på ett stor blomsterföretag reste jag mycket i jobbet, och stannade ibland till vid olika loppisar och inhandlade vackra och udda fönster. Så vi byggde upp växthuset utifrån 30 fönster som jag valde ut från min samling.

Växthuset består av runt 30 olika fönster varav en del är färgade.

Och sommaren 2011 var stora delar av växthuset klart.

– Farstukvisten och kaminen kom lite senare, berättar hon. Kaminen använder jag dels för plantorna under våren när det fortfarande är kallt och de är känsliga, dels under höstkvällar när vi äter middag ute i växthuset.

Att Elisabett ens hinner sitta ner är något av en gåta med tanke på allt som ska skötas i trädgården - året om. I mars sår hon och växthuset fylls till brädden av lådor och krukor. De vårdas omsorgsfullt genom isolerande bubbelplast, gravljus (!) och värmande kamin. Plasten åker av sent i april eller början av maj och så ska allt ut i krukor, rabatter och växtbäddar.

Sommartid finns en arbetshörna med krukor - på våren är det sprängfullt av krukor med spirande blommor, köksväxter och kryddor.

– Det är ett väldigt kånkande! Och så tror jag att jag ska komma ihåg vilka blommor som var vilka från sådden, hm. Sen står det inte på förrän det kommer en veckas oro med järnnätterna i början av juni. Då måste man vara vaksam hela tiden, säger Elisabett.

Så rensas och vattnas det över sommaren. Och efter den stora sommarprakten, som är värd all möda, kommer hösten.

Praktfulla krydd- och blomsterbäddar närmast växthuset.

– I oktober röjer jag ut alltihop och gräver om bäddarna, rensar och skurar. Samtidigt sår jag till exempel penséer, dill och ruccola på hösten. Allt går som i ett kretslopp.

Men nu är vi mitt uppe i sommarprakten och en kanna rabarbersaft på Elisabetts altan, med utsikt över blomsterbäddar, växthus och linda. Kretsloppet stannar upp en stund och hösten får dröja.

Utsikt från växthuset.

Utöver blommor är pryds växthuset av vackra gamla trädgårdsredskap.
Elisabett odlar i princip allt och familjen är självförsörjande på det mesta som växer.

Sallad och kryddväxter samsas med blommor i de många växtbäddarna.

Ett vinnande växthus.

Det mesta hemma hos Elisabett och Mats ramas in av blommor.

Annons

Bakpuff i pelletspannan bakom brandkårsutryckning till hotell i Rättvik

Annons

Arbetsfordon och kläder i fel händer efter inbrott – nu varnar företaget: "Känns väldigt olustigt"

Annons

Familj utanför Rättvik vaknade av stickande brandlukt i huset

Annons

Nytt konsultföretag startar i Rättvik

Annons