Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 700 nya lägenheter – Ludvikahems nya vision om centrala Ludvika

Utbyggnad av Galleriakvarteret med lägenheter i tre våningar.
Bostadsbyggande på parkeringen vid Stadsparken.
Det är två nyheter Ludvikahem presenterar i sin uppdaterade "Vision 700".

Annons

Privatägda huset vid Carlavägen 14 behöver rivas om Galleriakvarteret ska kunna byggas ut.

Visionen presenterades första gången i september 2012 och nu har bolaget uppdaterat visionen om 700 nya lägenheter inom 15 år.

En nödvändighet eftersom en del av det som fanns med i 2012 års utgåva har förverkligats eller är nära byggstart. I den förra visionen ingick tredje huset vid Vasagatan i kvarteret Freja med 27 lägenheter, vilket stod klart för inflyttning den 1 juli i fjol.

Med i visionen fanns också byggande på parkeringen bakom Systembolaget och i det fallet är det planerat för byggstart till våren för ett hus med 46 lägenheter.

Baksidan av Gallerian med lastkajen

Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist berättar att han vid oktobermötet med planberedningen, där det sitter ledande tjänstemän och politiker, presenterade den nya visionen.

– Något som just nu är mindre sannolikt men kan bli aktuellt i framtiden, är utbyggnad av kvarteret där Gallerian ligger. Då skulle man bygga över lastkajen och den byggnad där Nordea ligger och ut till Fredsgatan. Det här skulle också medföra att det rosa huset i hörnet Fredsgatan – Carlavägen rivs.

– Vid Fredsgatan skulle det bli ny glasad entré till Gallerian och ovanför tre våningar med bostäder, totalt cirka 25 lägenheter. Det skulle vara en jättebra utveckling av stadskärnan, men det kan vara ett problem att tre fastighetsägare är inblandade. Förutom vi själva så är det Linus Andersson (som äger den äldsta delen av Gallerian) och ägaren av rosa huset (Mats Magnusson), säger Ulf Rosenqvist.

Nytt i visionen är också att Ludvikahem i framtiden kan tänka sig byggande av lägenheter på parkeringen mellan Fredsgatan och Stadsparken.

– Där skulle det kunna bli 25 till 30 lägenheter i trevåningshus och kanske någon servering i gatuplanet i hörnet Eriksgatan – Fredsgatan. Men utbyggnaden vid Gallerian är viktigare. Ska Ludvika kunna utses till årets stadskärna 2019 måste vi snygga upp i centrum.

Det som finns kvar från den gamla visionen är byggande på Tages torg (mitt emot Nordea), Garvarns torg (hörnet Eriksgatan – Storgatan), parkeringen mellan Plutohusen och Högbergsgatan, Folkets hus-parkeringen och Väsmanstranden.

Byggnation av Folkets hus-parkeringen kan stå näst på tur efter att bygget bakom Systembolaget är klart.

Totalt skulle det kunna bli drygt 700 lägenheter och som det ser ut nu så är det Folkets hus-parkeringen med omkring 150 lägenheter som står näst i tur efter nybygget bakom Systembolaget.

– Jag hoppas och tror att det blir verklighet. Men det gäller att vi får dit butiker som vill ha lokalerna i gatuplanet. I dag är det inte helt lätt att intressera kedjor för nya etableringar i en relativt liten stad som Ludvika, men det är något vi kommer att jobba hårt med det närmaste året, säger Ulf Rosenqvist.

I sammanhanget nämner han omflyttningar som en lösning för att förmå de kända kedjeföretagen att etablera sig i stan.

– Kedjorna vill ligga i A-läge och A-läge i Ludvika är gågatan. Däremot är till exempel banker, mäklare och apotek inte lika beroende av att ligga i A-läge, säger Ludvikahems vd som alltså antyder att exempelvis Handelsbanken skulle kunna vara tänkbar hyresgäst i ett nybygge på Folkets hus-parkeringen.

Kan Handelsbanken tänka sig att flytta från adressen vid gågatan för att ge plats för till exempel en klädkedja?

Det har ju talats om att Clas Ohlson kan få en stor lokal i nybygget?

– Clas Ohlson vill vi gärna få hit och vi har pratat med dem liksom att vi har pratat med väldigt många andra kedjor vid flera tillfällen, svarar Ulf Rosenqvist.

Annons

Malin, 33, om mötet med björnhonan och hennes tre ungar: "Blev lite chockad"

NYHETSDAGEN: Polisens teori om den försvunna kroppen • Chockmötet med björnhonan och hennes ungar • Nu drar Birgitta till New York • Leksands IF letar stjärnglans

Annons

Företag nyanställer – men innan intervju måste intresserade klara skattjakt: ”Försöker vara lite speciella”

Annons

Hjertstrand om drömmålet – och Saarenpääs ilska efter Bragesegern: "Vi fick en rejäl avhyvling"

Annons