Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Downsizing: De gjorde en omstart i livet - sålde villan och flyttade till en tvåa

Tidskrävande pendling till och från jobbet. Outnyttjade ytor av huset som ändå skulle städas och värmas upp.
Maria och Kristoffer Richardsson tröttnade, bytte villan mot en tvåa - och fick livskvalitet på köpet.

Annons

Två stockholmare utan band till Skåne som bestämmer sig för att lämna den stora, färdigrenoverade villan och flytta tvärs över landet till en liten lägenhet i Malmö. Det kan låta lite som tillfällig sinnesförvirring, men för Maria Richardsson var det tvärtom ett beslut som hade växt fram under lång tid.

Maria och Kristoffer Richardsson började på ny kula inredningsmässigt efter flytten, då stora delar av bohaget från Stockholm såldes.

– Vi köpte huset, en gammal sommarstuga, i Saltsjö Boo för elva år sedan. Vi har sedan dess gjort allt - byggt om och till. Och vi har haft det jättebra i det där huset, men tempot i Stockholm nötte ned oss. Vi jobbade inne i centrum och tvingades pendla varje dag. Vart vi än skulle fick vi räkna med en timmes resväg och trots att hela vår familj bor kring Stockholm hann vi sällan ses. Till slut tänkte vi "Ska livet vara så här?"

Beslutet blev att flytta från Stockholm, destinationen var inte lika viktig. Valet föll på Malmö för att staden kändes liten nog för att slippa pendlarlivet - men tillräckligt stor för ett bra utbud av restauranger.

I sitt nya hem har Maria och Kristoffer Richardsson satsat på mycket antikt, hög kvalitet och mer unika möbler. Färre möbler ger en mer utvald känsla, och varje sak får ett större emotionellt värde.

Maria och Kristoffer hyrde en lägenhet via Airbnb för att testbo i stan, och redan första helgen upplevde de en tempoförändring. De hyrde ut Stockholmsvillan tills vidare och började fundera på hur de skulle bo i sin nya hemstad.

– Vi konstaterade att vi bara använde kök, vardagsrum och sovrum i villan, resten stod mest oanvänt. Men allt ska ju städas och värmas upp ändå, så vi insåg att vi inte ville bo onödigt stort längre, säger Maria.

I vardagsrummet finns en mysig läshörna, omgiven av foton och favoritföremål. Bakom fåtöljen står ett slagbord som knappt tar någon plats hopfällt men som rymmer flera gäster när det behövs.

Nästa insikt blev att de ville bo centralt, att kunna cykla överallt och att ha en mataffär runt hörnet skulle innebära livskvalitet i jämförelse med parets ”gamla” liv där de behövde ta bilen för att köpa mjölk.

Nu bor Maria och Kristoffer i en tvårumslägenhet på 65 kvadratmeter vid Möllevångstorget i Malmö. De gjorde sig av med 110 av sina tidigare 175 kvadratmeter och det innebar att downsizandet även behövde fortsätta på möbelnivå.

Efter flytten finns inte längre gästrum utan bara parets eget sovrum. Gäster får sova på en uppblåsbar madrass, som inte tar mycket plats när den inte används.

– När det blev dags att sälja huset som vi hade hyrt ut möblerat fick vi rensa väldigt hårt. Vi slängde, sålde och gav bort och insåg under tiden hur ofta vi hade gått på niten att köpa något ”tills vidare” i stället för att vänta tills vi hittat det vi verkligen ville ha.

Till det nya, mindre boendet fick paret göra en del nya köp eftersom deras gamla möbler var dimensionerade för ett större boende. Därför sålde Maria och Kristoffer nästan allt inför flytten, och köpte nya möbler - ofta på auktioner och loppis - av bättre kvalitet.

Eftersom både Maria och Kristoffer jobbar hemifrån ibland var det viktigt att det nya hemmet innehöll en arbetsplats. Skrivbordet i sovrummet är stort nog att rymma dem båda vid behov, och den platsbyggda förvaringen sväljer mycket vilket är bra när man bor litet.

– Jag läste i en artikel om att rensa hemma att ”om man tittar på en ägodel och känner något, att man blir glad till exempel, då ska man behålla den”. Så vi gick efter det, och struntade i att spara en massa ”bra att ha”-grejer som vi ändå aldrig använde. En bonus av att ha så mycket färre ägodelar nu är att allt känns lite mer utvalt, från möbler till småsaker, säger Maria.

Nu har det gått två år sedan flytten och Maria säger att hon fortfarande tittar på sitt nya liv genom rosaskimrande glasögon.

De stora sofforna från villan fick inte plats i det mindre boendet, så Maria och Kristoffer tog chansen att leta upp en ny, mer unik soffa. Nu är den blommiga, antika soffan en favorit i hemmet.

Nackdelarna med det mindre formatet har varit oväntat få. Men för två inbitna villaägare var det svårt att vänja sig vid att passa tvättider igen, så de installerade tvättmaskin i lägenheten.

– Och vi älskar att laga mat, så lite tråkigt är det att ha mindre kök än tidigare. Jag saknar trädgården också och Kristoffer gillar att bygga och snickra så han saknar utrymmet för att göra sånt. Men allt går att lösa - och framför allt behöver inte allt ske i hemmet, säger Maria.

Ett av parets krav när de letade lägenhet i Malmö var att köket inte fick vara för litet, trots att själva lägenheten är ganska liten. Båda tycker om att laga mat, och ville inte kompromissa bort umgänget i köket.

Först funderade de på att skaffa kolonilott och att hyra en plats i en snickeriverkstad, men i stället köpte paret en liten gård 45 minuter utanför Malmö som ska fungera som sommarstuga. Där kan Kristoffer bygga och Maria odla på fritiden.

– Det är nära nog för att bara åka dit över dagen. Jag vet att man aldrig ska säga aldrig, men just nu funkar det toppen att bo som vi gör. En tvåa känns perfekt, vi trivs så himla bra, säger Maria.

Maria och Kristoffer Richardsson började på ny kula inredningsmässigt efter flytten, då stora delar av bohaget från Stockholm såldes.

Maria och Kristoffer Richardsson trivs bra i sin tvårummare i centrala Malmö. Den blommiga soffan är en favorit i hemmet.

Eftersom både Maria och Kristoffer jobbar hemifrån ibland var det viktigt att det nya hemmet innehöll en arbetsplats. Skrivbordet i sovrummet är stort nog att rymma dem båda vid behov, och den platsbyggda förvaringen sväljer mycket vilket är bra när man bor litet.

Maria och Kristoffer tycker om att matcha gammalt och nytt, designklassiker och billigare möbler. Alla möbler, inklusive matplatsen, är ganska nätta för att livet i den lilla tvåan ska fungera.

Få men utvalda saker är parets motto efter downsizandet. Det som blivit kvar får gärna vara så fint att det kan få stå framme, som förvaringsburkarna i köket.

Fakta: MARIAS BÄSTA TIPS FÖR DOWNSIZING

Tänk igenom denna omstart ordentligt. Hur vill ni bo? Vad är viktigt för er? Varför är det viktigt? Vad är ni villiga att ge avkall på?

Fundera över era boendebehov. För oss var det ett rymligt kök, bra förvaring för våra fritidsintressen och möjlighet för oss båda att jobba hemifrån. Det sista löste vi genom att platsbygga ett skrivbord med två arbetsplatser och förvaring i sovrummet.

Prova! Hyr en liten lägenhet ett par veckor och se hur det skulle påverka er vardag att ha livet i mindre format.

Spara bara saker som betyder något. Om något inte har använts på tre år i en villa, vad är då oddsen för att ni kommer att behöva det i en lägenhet? Fäll snarare än fria när ni rensar, då kommer det ni behåller att kännas mer utvalt.

Downsiza inte bort livskvaliteten. Vi behöll bilen trots att vi cyklar överallt, eftersom vi ville kunna upptäcka Skåne på helgerna. Vi hyrde också ett förråd för att kunna behålla våra verktyg eftersom vi hoppades kunna använda dem igen - nu tar vi dem till sommarhuset.

Fakta: MARIA OCH KRISTOFFER RICHARDSSON

Yrken: Maria, 41, är grundare av Nordic design collective och Kristoffer, 45, är utvecklare.

Bor: Tvåa på 65 kvadratmeter i Malmö.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!