Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De flyttade hela huset med folkvagnsbuss

Bräda för bräda, spik för spik flyttade Eva och Leif sitt hus.
Varsamt byggde de upp det gamla timmerhuset.
Varken Eva eller Leif hade någon erfarenhet av byggnation, men har flyttat två hus.

Annons

Leif Johansson och Eva Emilsson i Hansjö har återanvänt allt och använder bara naturliga material i sitt husprojekt.

Eva och Leif anade inte den gången när de skojade om sina allt för varma duntäcken, att det blev början på ett mycket långt och omfattande byggprojekt.

– Vi borde skaffa oss ett dragit, gammalt timmerhus där vi kunde använda dem, sa vi då, berättar Eva Emilsson och Leif Johansson.

Och så blev det. Men huset i Hansjö är väl isolerat och där behövs inte så varma täcken.

Läs även: Från lyx till ruckel – stor variation av fritidshus

Varmt sovrum.

Den 150 år gamla finska plåtugnen värmer skönt i sovrummet.

Eva har sina rötter i Orsa och Hansjö, men växte upp i Stockholm. Loven tillbringade hon i Hansjö hos farmor och farfar.

Många år senare köpte Leif och Eva ett hus i Drevdagen. De gifte sig också där på logen.

– Vi var ofta i Drevdagen, men efter flera år tyckte vi det var lite väl långt, 55 mil på vintern kändes jobbigt, berättar Eva.

Läs även: LIFsviktig färgsättning – blåvitt hockeyintresse som färgar av sig

Eva fick ta över en av släktens tomter i byn 1998. Den var igenväxt och ett omfattande arbete att röja den började, med handkraft.

Leif och Eva hade inget hus på tomten, så de satte upp annonser på anslagstavlor runt om i byarna. I Slättberg svarade en familj att de hade ett hus till salu.

– Vi köpte huset 2002 och det är en gammelstuga, en del av gården i Slättberg, men familjen hade flyttat till ett nyare hus och vi fick köpa huset.

Flytten av huset finns väl dokumenterat i ord och bild. Folkvagnsbussen gjorde många vändor.

Huset från slutet av 1800-talet hade varit både bostad, frisersalong, skomakeri och post. Eva och Leif var jätteglada över att få köpa huset och började plocka ned huset, bit för bit, för att kunna flytta det till tomten i Hansjö.

– Det är ungefär 90 kvadratmeter i två våningar. Vi ville återanvända allt och det har vi gjort.

Varje bräda har märkts och varje spik har Leif och Eva tagit från Slättberg som ligger sju kilometer från Hansjö.

– Allt utom timmerstockarna som vi inte kunde transportera med folkvagnsbussen.

Vardagsrum.

– Eva har dragit ut 1000-tals handsmidda spikar, rätat ut dem och återanvänt dem. Vi har återanvänt allt spån, som isolerar huset, tegelpannor och där vi behövt ny isolering har vi använt husmossa från skogen och miljövänlig isoleringsmaterial tillverkat i Älvdalen, berättar Leif.

Varje stock och bräda har Eva och Leif tvättat.

– Det var väldigt smutsigt. Huset har ju fungerat för många olika ändamål.

– Detta är vårt gemensamma livsprojekt. Det är inget husbygge i vanlig bemärkelse, vi har ägnat oss åt byggnadsvård utifrån gamla metoder och tekniker.

– Vi vill ha det hus som vi köpte och har efter bästa förmåga försökt att behålla allt, som det en gång var, för att behålla husets själ och karaktär, säger Eva.

Arbetet har tagit lång tid, hittills har de byggt 14 år och de är inte klara, men flera händelser har uppstått under arbetet. Tomten huset står på krävde omfattande dränering och både Leif och Eva jobbade heltid inom vården. Helger och några semesterveckor var den tid de hade att lägga på bygget.

Vedspisen låg gömd i gamla hallonsnår på tomten. Den gick att återanvända och fungerar perfekt.

De drabbades också av allvarlig sjukdom. Både Leif och Eva har kämpat med olika former av cancer, men är friska och fortsätter jobba.

– Vi hade aldrig byggt tidigare, men vi oroade oss aldrig för att det var besvärligt, vi läste mycket och fick hjälp av Centrum för byggnadsvård i Gysinge. En kranbil har lyft de översta timmerstockarna, en murare, en eletriker och en rörmokare har deltagit i projektet. Huset ska vara bekvämt, varmt med kök, dusch och toalett, men allt har gjorts varsamt. Gamla hus måste hanteras mycket försiktigt, säger Eva.

Ett gammalt stall, ungefär från samma tid, som bostadshuset, har Leif flyttat två gånger, först flyttat till Drevdagen och sedan till Hansjö. Ytterligare hus väntar på att sättas upp på gården.

Läs även: Hälsa på i Clas Yngströms spektakulära hus

Det gamla stallet flyttade Leif och Eva till Drevdagen och när de flyttade till Hansjö tog de huset med sig.

Söndag åttonde augusti, 2002. Åter en dag med "storverk". Hela golvet i rummet på övervåningen är tomt på sågspån. Något dammigare har jag aldrig varit med om. 24-26 grader varmt.

Hall.

Toalett under trappan.

Övervåningen.

Tätningen av husmossa och tidningar.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!