Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Därför kan polisen lämna Borlänge centrum

Polisen kan lämna Borlänge centrum och flytta till nybyggda lokaler vid räddningstjänsten. Kommunens planer på bostadsbyggande på Wallintorget gör att frågan om ett blåljushus åter är aktuell.

Annons

Kommunen vill att bostäder byggs på Wallintorget.

Något som i så fall "ställer till det" för polisen.

Bostäderna kan komma för tätt inpå polishuset och därför har den gamla tanken på ett blåljushus dammats av.

Ett blåljushus samlar blåljusverksamheter som räddningsrtjänst, ambulans och polis under ett tak.

Polishuset i Borlänge. Diskussioner förs om att flytta verksamheten till nya lokaler vid räddningsstationen, Gyllehemsvägen.

Kommunen tittar nu på möjligheten att bygga nya lokaler åt polisen vid den nuvarande räddningsstationen.

Kenneth Persson (S), är ledamot i direktionen för räddningstjänsten Dala Mitt.

Han ser positivt på ett blåljushus, både för Dala Mitts och för Borlänge kommuns del.

– Det är mer och mer samarbete mellan räddningstjänst, ambulans och polis. Från kommunens sida finns också ett intresse av fler bostäder i centrum, säger Kenneth Persson.

Han ser inte en flytt av polisverksamheten från centrum som negativ, utan menar att tillgängligheten blir god även vid räddningsstationen. Nya bostäder är också en fråga kommunen prioriterar högt.

För polisen är det inte bara att flytta. Många krav ställs på lokalerna. Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef, säger att man ännu befinner sig tidigt i processen.

Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef, konstaterar att det pågår diskussioner mellan polismyndigheten, Borlänge kommun och aktörerna där man nu tittar på olika möjligheter när det gäller polisens framtida lokalisering.

Flytta eller vara kvar?

– Allt är beroende av olika förutsättningar. Det är många parametrar som ska uppfyllas om polismyndigheten ska kunna byta lokaler. Det ställe höga krav på verksamhetsskyddsfrågor, säger Mats Lagerblad.

Den fråga som satt bollen i rullning är planerna på att bygga bostäder i ganska stor omfattning på torget utanför polishuset.

– Ur ett verksamhetsskyddsperspektiv fungerar det inte. Därför har kommunen och polismyndigheten startat en process med att titta på hur man kan komma vidare, på ett för båda parterna bra sätt, säger Mats Lagerblad.

Ett förslag till bebyggelse på Wallintorget, presenterat 2014.

Det handlar om att försöka kombinera kommunens intresse av att det ska byggas och polismyndighetens behov av verksamhetsskydd.

Vad innebär verksamhetsskydd?

– Det kan exempelvis vara att polismyndigheten vill ha viss kontroll på vem eller vilka som har verksamhet tätt intill vår egen. Det skulle bli korta avstånd mellan polishuset och de hus som byggas, säger Mats Lagerblad.

Och fortsätter:

– Det kan också handla om insyn i våra lokaler och respekten för tredje person, med integritetsskydd. Det minns massor av aspekter som inte känns bra.

Kommunfastigheter jobbar nu med lokalfrågan, och hos polisen hanteras den främst av den nationella ekonomiavdelningen och en lokalförsörjningsenhet.

Läs även: Inte första gången ett blåljushus är aktuellt

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!