Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Dålig begreppskoll – ett hinder på bostadsmarknaden

Dålig begreppskoll på bostadsmarknaden är ett stort problem. Många handlar bostäder utan att vara tillräckligt insatta i bostadsterminologin.

Annons

När SBAB, Statens Bostadsfinansieringsbolag, ville ta reda på huruvida människor förstår betydelsen av olika begrepp som genomsyrar bostadsmarknaden blev boendeekonomen Claudia Wörmann chockad:

– Jag lägger kritiken på oss i branschen att folk inte förstår. Det är helt uppenbart att vi måste prata om det på ett annat sätt.

Undersökningen består av svar från 1 049 personer som fått svara på hur insatta de är i bostadsterminologin.

Det svåraste begreppet var skuldkvotstak, där 65 procent inte hade någon aning om vad det innebär. 52 procent är även osäkra på uppskovsregler.

– Min uppfattning är att även flyttskatten är en terminologi som är ett hinder på bostadsmarknaden. 49 procent i undersökningen visste inte vad det innebär. Konsekvenserna av att inte kunna begreppen blir man då varse om vid köp eller försäljning av en bostad, vilket kan leda till att man fattar dåliga beslut, säger Claudia Wörmann.

Har du koll på begreppen?

Ränteavdrag

Ränteavdrag, eller räntereduktion, som är den korrekta termen, innebär att den som har lånekostnader för att göra avdrag med 30 procent av ränteutgifterna på den totala skatten. Räntan blir ett avdrag på deklarationen vilket innebär att du får tillbaka 30 procent på räntan.

Skuldkvotstak

Ett så kallat skuldkvotstak diskuteras av Finansinspektionen. Det handlar om hur mycket du får låna i förhållande till hur mycket du tjänar. För närvarande diskuterar Finansinspektionen en gräns på 6 gånger din årsinkomst. Det innebär att om du får ut 20 000 i månaden efter skatt (vilket blir 120 000 om året) får du endast låna den summan gånger sex. Det blir alltså 1 440 000 kronor.

Uppskovsregler

Om du säljer en bostad och gör vinst på det kan du under vissa förutsättningar skjuta upp beskattningen av vinsten i samband med köp av ny bostad. Det går bara att skjuta upp beskattningen om du ska köpa en ny bostad. Enligt dagens regler kan du få ett uppskov på en vinst på maximalt 1 450 000. Är vinsten mer än så måste det som överstiger taket betalas direkt. Annars gäller uppskovet fram tills att den nya bostaden ska säljas. Du betalar även löpande skatt som uppgår till 0,5% av hela uppskovsbeloppet.

Notera:

Om en bostad byter ägare genom arv, gåva, testamente eller bodelning ska uppskovsbeloppet beskattas direkt. Undantag från detta gäller vid arv eller testamente till make, sambo eller hemmavarande barn under 18 år, eller bodelning vid äktenskapsskillnad eller att samboförhållande upphör, eller makes eller sambos död.

Flyttskatt

Flyttskatt är ett ofta använt samlingsnamn som påverkar dig som köper eller säljer bostad.

Kapitalvinstskatt är ett av begreppen som ingår här. Det innebär att om du sålt din bostad och gjort vinst på försäljning måste du betala skatt. Skattesatsen är 22 procent av vinsten. Vinst är det pris du får för bostaden när du säljer den, minus inköpskostnaden samt kostnader för åtgärder som höjt bostadens standard de senaste fem åren eller kostnader för om- eller tillbyggnader.

Stämpelskatter är en annan sorts flyttskatt vilka man får betala när man köper ett hus eller en tomt. Här ingår lagfartsavgift, expeditionsavgift och pantbrevsskatt på nya inteckningar i huset.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!