Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer och Ingrid bor på en fiskebåt – året om: "Det är frihet för mig"

Många drömmer om att bo på en husbåt. Christer Nordström gjorde slag i saken och köpte en gammal fiskebåt. Tillsammans med sin fru Ingrid och hunden Indy bor han året runt i ett flytande hem.

Annons

På en gammal fiskebåt som ligger i Gavleån bakom Erikshjälpen i Gävle bor Christer och Ingrid Nordström året om.

När Ingrid och Christer träffades bodde Christer redan på båten.

Schäfern Indy lufsar fram för att hälsa på mig. Kvällssolens strålar speglar sig i vattnet, det blåser från havet och på avstånd hörs måsar skräna. I det inglasade rummet på däck har Christer gjort upp en värmande eld i kaminen.

– För mig är det här en gammal barndomsdröm som har gått i uppfyllelse, säger Christer Nordström.

Båten Hammarö byggdes 1947 och är 23 meter lång.

När Christer var en liten grabb brukade han promenera längs Strandvägen i Stockholm och titta längtansfullt på alla husbåtar.

– Jag var så avundsjuk för där låg Pippi Långstrumps båt och jag ville också bo som Pippi.

Bortom Gävle strand ligger båten förtöjd bakom Erikshjälpen.

2010 köpte Christer och hans dåvarande sambo den gamla fiskebåten. Han hämtade båten i Söderhamn och körde den till Södra Skeppsbron i Gävle. Den har legat där sedan dess.

– Det är frihet för mig att bo på båt! Jag älskar känslan av att alltid vara nära vattnet.

Fotogenlampa i mässing.

Båten heter Hammarö och byggdes 1947. På 60-talet gick den runt Gotland och Västkusten. Den är 23 meter lång och 6, 4 meter bred med en boyta på ungefär 40 kvadratmeter.

Under däck finns det inga fönster och det är lite trångt, men hemtrevligt. De har ett välutrustat kök med spis, ugn, kyl och frys, ett badrum med dusch och tvättmaskin, ett sovrum som består av en dubbelsäng och ett förråd. Uppe på däck har de ett litet sommarkök och i styrhytten finns en rymlig gästsäng.

– Vi har alla bekvämligheter. Min lägenhet i Uppsala var sämre utrustad, säger Ingrid Nordström.

Köket är utrustat med spis, ugn, kyl och frys.

Uppvärmningen består av en luftvärmepump, två kaminer och vattenburen värme genom en oljepanna.

Uppe på däck finns även en bastu och en badtunna som rymmer 1 200 liter vatten.

– Vi brukar bada där ungefär två gånger i månaden. Det är så mysigt, säger Ingrid.

Badtunnan på däck brukar bjuda in till varma bad på helgerna.

Båten var redan möblerad när Christer köpte den. Det ryms inte mycket mer. När Ingrid flyttade in för några år sedan kunde hon bara ta med en träkista, en liten kökssoffa och sin samling med plåtburkar. Ingrid har en fin samling med gamla plåtburkar, både ärvda och loppisfynd. För en plåtburkssamlare men köpstopp kan det vara en utmaning att bo granne med Erikshjälpens stora loppis.

– Det går ganska bra. Vi handlar där ibland, men vi har inte plats för mer prylar. Om vi köper en grej så måste tre grejer ut, säger Ingrid och skrattar.

Christer å andra sidan har en växande samling med små folkvagnsbussar. Större delen av bilarna står prydligt uppställda i en hylla.

Praktisk förvaring. En gammal trälåda har spikats upp på väggen och fungerar fint som en hylla.

Att bo i husbåt skiljer sig inte så mycket från att bo i hus, tycker Christer och Ingrid.

– Det är fritt och på vintern är det bara vi här. Ibland är det ensligt men ibland kan det vara himla skönt, tycker Ingrid.

– Precis som med hus finns det alltid underhåll som behöver skötas om. Man ska helst ta upp båten vart tionde år för underhållsarbete av botten. Gävle kommun har en upptagningsslip för båtupptagning vid Gerdavarvet som tyvärr är trasig. Men vi hoppas att Gävlekommun kommer att renovera den, säger Christer.

Christer och Ingrid gifte sig förra året. Och givetvis blev det ett bröllop vid havet.

Bland det bästa han vet med båtlivet är att få vaggas till sömns om kvällarna.

Ingrid tillägger:

– När det stormar kan det vagga lite för mycket. Det var lite läskigt i början men nu har jag vant mig.

Rodret i styrhytten.

Förra sommaren hade paret ett romantiskt bröllop. Och givetvis blev det ett bröllop med vid havet. Vigseln hölls på ön Prästgrundet i Söderhamns skärgård.

– Vi hade bjudit respektive familjer och nära vänner till en äventyrsfest, många anade nog vad som var på gång men ingen visste med säkerhet. Gästerna blev transporterade med buss från kajen till Stugsund där taxibåten Hulda väntadeför vidare färd till Prästgrundet där vi redan var på plats, berättar Ingrid.

Efter vigseln blev det återfärd till kajen där bröllopsfesten ägde rum.

– Det var en fantastisk dag och kväll som vi aldrig kommer att glömma.

Vi som bor här:

Namn: Christer Nordström, 53 år, lagerarbetare.

Namn: Ingrid Nordström, 56 år, biståndshandläggare på familjeomsorgen i Tierp.

Här bor även hunden Indy, 4 år. De har båda vuxna barn som flyttat hemifrån. Christer har två söner, 28 år och 25 år. Ingrid har två söner 31 år, 29 år och en dotter på 23 år.

Intressen: Båtliv, förutom fiskebåten har paret en segelbåt och en motorbåt.

Fakta: Bo på båt

Det är inte tillåtet att förtöja en husbåt där man vill och använda den som bostad. Om den ska ligga permanent förtöjd vid en brygga kan det krävas bygglov. Ansökan om bygglov görs till kommunen. Men vilka regler som gäller för att bo på båt kan variera. Det viktiga är att uppfylla de krav som ställs på ett permanent boende.

Båten Hammarö byggdes 1947 och är 23 meter lång.

Båten Hammarö byggdes 1947 och har tidigare gått runt Gotland och Västkusten.

Ombord på båten Hammarö lever Christer och Ingrid en avslappnad tillvaro.

Christer och Ingrid har gjort det fint till ingången och planterat blommor.

Navigeringsinstrument i den gamla styrhytten.

15-åring från Solvarbo är en av Sveriges bästa på islandshäst – ”Min dröm är att komma med i landslaget”

Den här helgen tävlar Moa Johansson från Solvarbo i Rommeis, en stor tävling för islandshästar. Därefter väntar SM och kanske en landslagsplats.
– Det är min dröm, säger Moa.

Annons
Moa Johansson från Solvarbo har ridit  islandshästar sedan hon var sju år.

Det går bra för Moa Johansson i Odins islandshästförening. Hon är rankad som etta och tvåa i Sverige när det gäller grenarna fyrgång och tölt.

Moa är bara 15 år men har hållit på med islandshästar sedan hon var sju år.

– Det är en maffig känsla att rida och så är det en utmaning att hålla koll på alla gångarterna, säger hon.

Moa tävlar med två islandshästar. Hästen på bilden heter Thordis. Den andras namn är Undri.

Med islandshästar kan man tävla i många olika grenar. Moa tävlar med sina hästar Undri och Thodis i fyrgång, femgång, stilpass, speedpass, passlöp och tölt.

Under helgen tävlar hon och cirka 170 andra ryttare i olika klasser på Romme travbana.

– Det är en stor nationell tävling med world ranking-status, berättar Moas tränare Victoria Gren.

Vad tror du om Moas chanser?

– Hon ligger väldigt bra till för att få riktigt fina resultat.

Moa själv tycks ta tävlingarna med ro.

– Jag går in för att ha roligt och tänker inte så mycket på resultaten.

I sommar väntar SM för Moa och om det går bra kan hon bli uttagen till landslaget. Hon är för ung för att tävla i VM men kan gå vidare till nordiska mästerskapen nästa år.

Under helgen tävlar Moa Johansson och cirka 170 andra ryttare med sina islandshästar på Romme travbana.

Moa har också blivit uttagen som en av två ungdomar i Sverige att delta i Feif Youth Camp, ett stort läger på Island för ungdomar från hela världen.

– Det känns lite nervöst, men det ska bli kul, säger hon.

Islandshästar har ett trevligt lynne

Intresset för islandshästar är på frammarsch över hela världen, berättar tränaren.

– Islandshästar har ett trevligt lynne och så tycker många att det är kul när de förstår vad de olika gångarterna handlar om, säger Victoria Gren.

– Men att tävla kräver mycket. Man ska gå från harmonisk, långsam gång med pondus till att bli explosiv och snabbt ställa om hästen till racerhäst.

Moa Johansson från Solvarbo har ridit  islandshästar sedan hon var sju år.

Annons

Kommundirektören listar egna sparförslag till krisande nämnder: "Ett allvarligt läge"

Kommundirektör Annika Strand har tagit fram fram en bruttolista på sparförslag för bland annat bildning- och omsorgsnämnden. En lista som hon vill ska hjälpa nämnderna med sina miljonunderskott.

Annons
Kommundirektör Annika Strand har tagit fram en bruttolista på sparåtgärder åt nämnderna med stora underskott.  Hon hoppas det kan hjälpa nämnderna att arbeta fram sparåtgärder till juni. Foto: Berit Zöllner

Kommundirektör Annika Strand har tillsammans med förvaltningscheferna för Bildning- och omsorgsnämnden skapat en bruttolista på åtgärder som kan genomföras i år för att spara pengar. Kommundirektören menar att listan ska ses som råd och förslag till nämnderna.

– Nämnderna har ju naturligtvis ett uppdrag att komma med åtgärder mot deras prognoserade underskott. Kommunen bedömer förstås att det är ett allvarligt läge och det har gått flera månader på året. För att komma med råd, stöd och förslag på åtgärder så gjorde jag den här listan för att kunna nå en balans vid årsskiftet, säger Annika Strand.

I juni ska de båda nämnderna presentera siffersatta sparåtgärder till kommunfullmäktige så man når balans 2019. för bildningsnämnden handlar det om 15,2 miljoner och för omsorgsnämnden 27,3 miljoner kronor i underskott. Den bruttolista om kommundirektören tagit fram innehåller sparförslag på 7,8 miljoner kronor för bildning och 14,8 miljoner för omsorgsnämnden.

"Om inte nämnderna lyckas att presentera komplett siffersatta åtgärder till juni, så har kommundirektören arbetat fram en reservplan som genomförs med start juni 2019 om erforderliga beslut erhålls." detta står att läsa i den handlingsplan som kommundirektören tagit fram i samarbete med förvaltningscheferna.

Enligt bruttolistan så kan dessutom 16 miljoner sparas på generella åtgärder, kommunstyrelsen och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. 10 av dessa miljoner skulle kunna bestå av hyresnedsättningar alternativt utdelning från de kommunala bolagen. Men det krävs politiskt beslut för att kunna göra sådana ändringar.

– Vi får se hur det går och hur det skulle gå till i så fall. Det är kommunfastigheter det skulle gälla. Men det ska vara politiska beslut, så långt har vi inte hunnit utan det måste behandlas, säger Strand.

Hon berättar att nämnderna har fått listan som arbetsmaterial att titta på när de nu tar fram egna sparförslag. Det är även presenterat för fackliga parter menar kommundirektören.

En nedläggning av Nattugglan är ett av kommundirektörens förslag till sparande. Nämndernas egna sparåtgärder kommer presenteras den 18 juni.

För bildningsnämnden har kommundirektören tagit fram ett sparförslag på 7,8 miljoner. Där ingår:

• Nedläggning av Nattugglan 0,9 miljoner

• Minskat föreningsbidrag 1,5 miljoner

• Kostenheten får sänkt bemanning 0,4 miljoner

• sänkta resurser till barnomsorg/skola inkl. friskolebidrag. 4,0 miljoner

• Sänkt Chefstäthet, färre assistenter och vaktmästare 1,0 miljoner

Bildningsnämndens ordförande Anita Hedqvist har sett bruttolistan men säger att den inte har diskuterats i något nämndmöte, det ska ske på måndag. Hon menar att det är svårt för nämnden att spara in pengar på kort sikt.

– Vad man än gör så blir det ingen helårseffekt. Vi håller på med en långsiktig plan men vad som än ska göras så tar det flera år, säger Hedqvist.

För omsorgsnämnden så föreslår bruttolistan spara 14,8 miljoner:

• Sänkta kostnader per plats särskilt boende 3,8 miljoner

• Ökad nyttjandegrad hemtjänsten ,21 % 5,4 miljoner

• Färre assistenter och planerare hemtjänsten 0,7 miljoner

• Rätt till heltid tas bort 0,4 miljoner

• Sänkta resurser till barnomsorg/skola inkl. friskolebidrag. 4,0 miljoner

• Flytt av bemanningen tillbaka till enhetschef 1,0 miljoner

• Vakanshålla "Mas" och biståndshandläggare 0,7 miljoner 2019

• Begränsa fortbildning 1,0 miljoner 2019

• Sänkt bemanning nattpatrull 1,0 miljoner 2019.

Tidningen har sökt omsorgsnämndens ordförande utan att lyckas.

Vad det gäller miljö- och samhällsbyggnadsnämnden så presenterade den nämnden i maj ett förslag på sparåtgärder som gör att man undviker underskott. I bruttolistan finns ett förslag på försäljning av en fastighet som gör att nämnden skulle få ett överskott vid årskiftet på 1 miljon, det menar kommundirektören.

Annons

Iversen om Moras beslut att satsa på tre tränare – och unge huvudtränaren: "Det gäller att våga lite"

Artikel 60 av 60
Silly season med Mora IK
Visa alla artiklar

Den långa jakten på en ny tränare är över. Det blir 30-årige Jeff Jakobs som tar över Mora IK, tillsammans med Örjan Lindmark och Daniel Grillfors. Trots att klubben från början sade att man bara skulle ha två tränare i allsvenskan.
– Det är klart att det kostar mer att ha tre än två, den matematiken är enkel. Men vi ser behovet av det, säger Peter Iversen från MIK:s sportgrupp.

Annons

Den långa jakten är över. Det tog någon vecka längre än vad det var tänkt, men på fredagen presenterade Mora IK sin nya tränartrio.

För det blev en trio, trots att klubbdirektören Peter Hermodsson i mitten av april slog fast att MIK skulle gå ner på två tränare i allsvenskan.

– Det är klart att det kostar mer att ha tre än två, den matematiken är enkel. Men vi ser behovet av det, vi vill se varenda spelare och skapa möjligheter. När vi kände att vi hade möjligheten att ta de här tre, då slog vi till, säger MIK:s Peter Iversen nu.

SE INTERVJUN MED PETER IVERSEN FRÅN FREDAGENS LIVESÄNDNING:

Vad är det då för trio som gjort att Mora valt att satsa på tre namn i stället för två, med Jeff Jakobs som huvudtränare?

– Om vi börjar med Jeff så är han ung och hungrig och het. Han har lite erfarenhet, han har varit head coach i Borlänge och har jobbat med Fredrik Söderström i Storhamar och nu senast med i AIK med Mitell. Vi har pratat med mycket folk, och framförallt hans vilja att hela tiden utveckla spelare och sig själv har gjort att vi har fastnat för honom. Hans pedagogiska egenskaper, hur han pratar till killarna och lite såna saker, säger Peter Iversen, som inte känner någon oro över att 30-årige Jakobs inte har någon rutin som huvudtränare på den här nivån sedan tidigare.

– Absolut inte. Jag känner Jeff på ett personligt plan sen tidigare och vi har gjort det förr med ganska bra resultat. Det gäller att våga lite och det är absolut inga tveksamheter med Jeff, förklarar han.

Assisterande tränare i den nya lagledningen blir Örjan Lindmark och Daniel Grillfors.

– Örjan har ju varit här förr, för några år sedan, tillsammans med Jeremy (Colliton), och där vet vi exakt vilken typ vi får in. Han är en erfaren herre, som sprider ett väldigt lugn och får alla att må bra. Han kompletterar Jeff väldigt bra, säger Peter Iversen.

– Sen fick vi ju Grillen här nu också, Daniel Grillfors, som är ny på banan beträffande tränarbiten. Men som han är som människa känns det också riktigt bra. Den trygghet han sprider. Det är en klok och varm kille som ser varenda människa.

Daniel Grillfors ger upp spelarkarriären för att ställa sig i Mora IK:s bås som tränare. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

36-årige Daniel Grillfors skulle egentligen gjort sin andra säsong som spelare i Mora i vintras, men fick hela säsongen förstörd av en skada som nu gör att han väljer att ge upp spelarkarriären.

– Han har varit med i omklädningsrummet under större delen av sin skadeperiod och bidragit och vi har sett hans ledarskap under säsongen som var. Och nu när han till slut kommit fram till att han inte ska spela mer på grund av att han inte kan med sin skada så känner vi att vi måste försöka knyta upp honom på något sätt. Efter många om och men och pusselbitar som har lagts har vi hittat en lösning som passar både honom och oss, säger Peter Iversen.

Att allting äntligen är klart känns förstås bra för Iversen och kollegorna i Moras sportgrupp.

– Det känns fantastiskt skönt med tanke på att det har tagit lite längre tid än vad vi hade trott, men det har varit ett väldigt hårt arbete och nu har vi äntligen kunnat presentera de här. Det är en sten som har lättat från bröstet.

Peter Iversen kände inga tveksamheter på grund av Jeff Jakobs ålder och brist på rutin på den här nivån.

Vad var det som gjorde att det tog sådan tid?

– Det är detaljer i kontrakten och saker jag inte vill gå in på här, men det ska passa alla, inte bara oss i Mora IK utan också våra tränare.

– Vi började processen redan i januari, vi har haft en bruttolista på 45 personer inklusive de som har varit här säsongen som var. För att få till den här helheten som vi är ute efter. Några tackade nej när vi blev degraderade, men de här namnen har varit med på hela resan, definitivt, på ett eller annat sätt. Och nu känns det som att det här är det absolut bästa för oss i Mora IK, säger Peter Iversen.

”I något läge måste kommunen chansa”: bygge av parkeringshus rycker närmare

Nu kanske det börjar röra på sig i frågan om byggande av bostäder på Folkets husparkeringen.
– Vi har kontakt med några byggföretag som skulle ha velat börja bygga i går, säger tillförordnade planeringschefen Anna Lindberg.

Annons
Ludvikahem har varit och studerat NCC:s storbygge i Säter och blivit imponerade. Kanske att NCC anlitas för byggande på Folkets husparkeringen. Skiss: Arkinova/NCC

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) hoppas att det ”kan hända något” i höst och Anna Lindberg låter optimistisk.

– Byggföretag har hört av sig till oss under våren och det rör sig om såväl lokala företag som företag utifrån. Vi hoppas att de diskussioner som inletts kan leda till något positivt och när det gäller ett av företagen så skulle jag gissa att man vill bygga ett 50-tal lägenheter.

Två företag har ansökt om så kallad markanvisning.

– Det ena är Ludvikahem och så är det ett privat företag. Men vi har en lista med intressenter som alla sagt att de är fortsatt intresserade. Det är i alla fall ingen som uppgett att man inte längre är intresserad, säger Anna Lindberg.

Känt sedan tidigare är att HSB, Aedis Arkitekter och Framfast AB visat intresse. HSB har talat om byggande av 20-talet lägenheter, Aedis om 30 – 40 stycken och Framfast 20 – 30 bostäder.

Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist uppger att man eventuellt kan tänka sig att anlita NCC eller Lindbäcks Bygg. Kommunernas intresseorganisation SKL har skrivit ramavtal med dessa två företag och det ger kommuner eller kommunala bolag möjlighet att ”köpa in bra bostäder till låga kostnader”, enligt SKL. Man framhåller också att ”bostadshusen byggs snabbt och kan anpassas enligt beställarens behov”.

– Vi har varit till Säter och tittat på det projekt som NCC har där i samarbete med kommunen och vi ska även åka och studera ett projekt med Lindbäcks Bygg.

Anna Lindberg uppger att kommunen för samtal med flera byggföretag som har visat stort intresse för byggande på Folkets husparkeringen.

Ulf Rosenqvist tror att det för Ludvikahem kan vara intressant att bygga 50 – 60 bostäder i kvarteret och då gärna vid Engelbrektsgatan eller Fredsgatan. Som jämförelse kan nämnas att NCC bygger 74 lägenheter i Säter som ska stå klara sommaren 2020.

En viktig förutsättning för bostadsbyggande i kvarteret är att kommunen bygger ett parkeringshus som kan nyttjas av dem som i dag använder Folkets husparkeringen.

I december 2017 beslutade kommunen att det måste finnas avtal med en eller flera aktörer som vill bygga en första etapp i kvarteret innan kommunen upphandlar och startar byggandet av det parkeringshus som preliminärt ska ha plats för 240 fordon och antas kosta drygt 60 miljoner.

Men vid veckans sammanträde beslöt samhällsbyggnadsnämnden att lätta på direktiven.

– Så nu gäller att om vi tjänstemän får klart med intressenter som vill bygga bostäder så kan vi gå till nämnden och be politikerna att ta ett startbeslut för parkeringshuset. Det är inte otänkbart att det skulle kunna komma ett beslut i år om klartecken för upphandling och byggande av parkeringshuset, säger Anna Lindberg.

Ludvikahem skulle inte ha något emot att få bygga här vid Engelbrektsgatan eller Fredsgatan. Ett bygge kan starta tidigast om två år, bedömer Ludvikahems vd.

Ulf Rosenqvist:

– I något läge måste kommunen chansa och börja bygga parkeringshuset för det måste byggas innan man börjar bygga bostäder. Vi skulle kunna starta våren 2021, efter att bygget i Tjädern (bakom Systembolaget) är klart.

Markanvisningsavtal kan liknas vid en form av option, förklarar Anna Lindberg.

– Under en viss tid har företaget ”säkrat” marken och vid avtalets slut så beslutar företaget om de vill köpa och exploatera marken eller om de ”lämnar tillbaka” optionen.

15 januari 2015 presenterade Lennart Myrman (S), Ingvar Henriksson (S), Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist och Åsa Wikberg (MP) planerna på byggande på Folkets husparkeringen. I bästa fall, sades det, skulle det kunna bli byggstart 2016. Foto: Peter Ohlsson/Arkiv

Annons