Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist hämmar länet

Nya siffror visar att priset på bostadsrätter ökar mest i Dalarna. Stora och snabba prisförändringar är ett tecken på obalanser på bostadsmarknaden och flera faktorer samverkar till denna utveckling.

Vi vet sedan tidigare att Dalarnas befolkning är relativt ålderstigen. Generationen 40-talister i Dalarna börjar i många fall tröttna på sin gräsklippare och vill ha skottat uppfarten till huset för sista gången.

De ser sig om efter en bostadsrätt och efterfrågetrycket på attraktiva sådana stiger. Att det byggs hyresrätter ger spridningseffekter till andra boendetyper. Det frigör villor och bostadsrätter.

De lediga lägenheterna hos de kommunala bostadsbolagen i Dalarna minskade från 725 till 350 mellan 2010 och 2011. Hälften av de offentligägda bolagens byggprojekt sköts på framtiden 2011, förklarar Eva Widergren, biträdande länsarkitekt vid länsstyrelsen, som klassar situationen i Borlänge, Leksand, Ludvika, Mora och Rättvik som bostadsbrist.

Antalet bygglovsansökningar i Falun föll det första halvåret i år med en dryg fjärdedel jämfört med förra året och i andra kommuner har intresset för bygglov fallit ännu mer.

Bostadsmarknaden fungerar knackigt. Priset på vad byggherrar räknar fram att de måste ta ut möter helt enkelt inte vad nyinflyttarna är beredda att betala.

En del av förklaringen är den riskpremie som vävs in i byggkalkylerna. Osäkerheten om vart samhällsekonomin är på väg är stor och mycket av denna osäkerhet har källor utanför landets gränser.

Hur blir det med euron? Exporten? Jobben? Ju längre tid som kan antas förflyta mellan beslutet att bygga och att alla tillstånd är klara, desto mer höjd måste kalkylerna ta för alla eventualiteter.

Resultatet kan bli att spaden aldrig sätts i marken.

Boverkets utredning (2011) om hur kvickt överklaganden hanteras på länsstyrelserna visar att det på Länsstyrelsen Dalarna flyter på bäst i landet! Där tar det i snitt 29 dagar, att jämföra med Gotlands 250.

Men hjulen är inte särskilt väloljade på andra håll i maskineriet. Många bygglov fastnar i avgöranden i mark- och miljödomstolar. Därför är det välkommet att regeringen nu satsar 140 miljoner kronor på fler byråkrater.

Byggande är både krångligt och dyrt som det är, och behöver sannerligen inte ytterligare hinder i form av juridiska kvarnar som maler alltför långsamt.