Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbolag vill sälja fastigheter för 300 miljoner

Tunabyggen hoppas sälja fastigheter för 250-300 miljoner kronor.
Pengarna ska användas till att bygga nya lägenheter.
– Vi har över 8 000 aktiva bostadssökande, säger Olle Rigborn (S).

För drygt sju år sedan sålde det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen 426 lägenheter för 165 miljoner kronor. En affär som blev livligt omdebatterad.

Nu förbereder bolaget en ny försäljning och förhoppningen är att den ska inbringa 250-300 miljoner kronor i kassan. Styrelseordförande Olle Rigborn (S) säger att kommunfullmäktige eventuellt kan ta ett beslut om försäljningen i november. Affären är av den omfattningen att bolagets egen styrelse inte kan ta det slutliga beslutet.

Vilka fastigheter som diskuteras vill han i dagsläget inte kommentera. Diskussioner ska föras under hösten med Hyresgästföreningen, hyresgäster och kommunen. Tunabyggen har ett dotterbolag, dit aktuella fastigheter överförs innan de säljs.

Bakgrunden till planerna är den rådande bostadsbristen i Borlänge:

– Vi har över 8 000 aktiva bostadssökande. Det är inte särskilt många fler än vi och HSB som bygger, konstaterar Olle Rigborn som även hoppas kunna bidra att ta initiativ för att få fart på fler byggföretag.

De byggen som pågår i Tunabyggens regi, eller som är på gång, omfattar cirka 190 lägenheter. Kvarteret Lisselhagen på Hagalund är det största med 110 bostäder, flertalet i mindre storlekar. Här är det tänkt att en del av de som får arbete i samband med utbyggnaden av handelsområde Norra Backa ska kunna erbjudas boende.

– Vi måste bygga mer.

Om Tunabyggen i framtiden kommer att bygga några äldreboenden återstår att se. Den socialdemokratiska kommunledningen har uttalat intresse av att låta privata företag bygga dessa boenden. Olle Rigborn menar dock att Tunabyggen inte helt ska räknas bort i dessa sammanhang i framtiden.