Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäder planeras på Maximgrillens tomt i Borlänge centrum

Det finns ett överskott av p-platser i Borlänge centrum.
Därför planeras nu bostäder även där Maximgrillen i dag står.
– En jättebra lösning, säger Tarek Malak som driver Maximgrillen.

Maximgrillen har genom åren haft ett tillfälligt bygglov - det löper ut i höst och kan inte förlängas.

Kommunen har därför inlett ett arbete med en detaljplaneändring så att ägaren kan bygga en ny servering på platsen - samtidigt har ett mindre torg planerats i hörnet Stationsgatan-Tunagatan.

Men nu tänker kommunen om.

Det kan i stället bli bostadsbebyggelse - med en snabbmatrestaurang i gatuplan.

Bakgrunden är den beläggningsstudie som genomförts. Studien pekar på att det finns ett överskott av parkeringsplatser i Borlänge centrum.

Plan- och markkontoret menar att p-platser därför kan göras om till bostäder "utan att parkeringssystemet tar skada".

– På den aktuella platsen finns också ett par aktörer som är intresserade av att bygga bostäder med en snabbmatrestaurang i markplan, konstaterar plan- och markchef Linda Nilsson.

Peab är en av intressenterna. Peab har ett uttalat intresse av att bygga bostäder här - det blir i så fall en fortsättning på den satsning på 100-talet lägenheter som planeras närmare Maximteatern.

Tarek Malak, som driver Maximgrillen, välkomnar bostadsplanerna och han hoppas att det hela går i lås.

– För några år sedan pratade jag med kommunen om att förlänga centrum med bostäder. Först diskuterade vi att bygga en ny Sibyllaanläggning. Men tomten är stor. Man kanske i stället borde förlänga med bostäder så att vi får mer folk i stan. Det behöver vi.

Enligt Tarek Malak blir det en jättebra lösning med Sibylla i gatuplan och bostäder ovanpå.

– Jag får folk runt mig, bostäder ovanför, det blir rörelse. En sådan här anläggning behöver folk, så för mig är det en jättebra lösning.

Här kan du läsa mer om Borlänge.