Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bortglömd miniräknare spräcker majoritet

Ledarredaktionen har tidigare noterat hur skid-VM i Falun sprängt sina budgetramar. I maj 2011 var de rödgröna partierna överens om att 80 miljoner kronor var smärtgränsen för den kommunala investeringsbudgeten.

För två månader sedan konstaterade tidningen att de 132 miljoner som hittills beslutats investeras inte kommer att räcka. Miljöpartiet förklarade då att "det finns en gräns för hur länge det är produktivt att ägna sig åt ifrågasättande".

Men Vänsterpartiet insisterade på att överenskommelsen skulle hållas. Partiet inskärpte att allt över 80 miljoner i VM-investeringar måste finansieras "på annat sätt".

I går hotade Vänsterpartiet att lämna det rödgröna samarbetet i Falun med hänvisning till att investeringar i skolor och omsorgsboenden skjuts på framtiden och ersätts av vad V menar är investeringar i skid-VM.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets märkliga svar blev att avbryta samarbetet med V i kommunstyrelse och fullmäktige, men fortsätta i nämnderna! S och MP lägger till att man ändå "hoppas" på stöd för den budget som V ju dömt ut.

Om V röstar på ett eget budgetförslag, eller lägger ned sina röster, kan såväl Sverigedemokraterna som olika politiska vildar få vågmästarroller.

Är det något som turerna visar, så är det att det i jätteprojekt som skid-VM kan vara bra att räkna på saken i förväg och sedan hålla sig till budgeten. Det har ju inte Falun gjort.