Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börsen tror inte på Outokumpu

Marknaden, alltså den finska börsen. tror inte på Outokumpus räddningsplan att sälja Avestadelen för att rädda fusionen med ThyssenKrupps rostfria del.

15 september 2008 gick USA:s fjärde största investmentbank, Lehman Brothers i konkurs och räddas inte av den amerikanska staten. En chockvåg spreds över världen. Ordertelefonerna upphörde att ringa.

Outokumpu, som äger stål- och valsverk i Avesta och valsverk i Långshyttan, finns på den finska börsen i Helsingfors. Hjulen snurrade för fullt hösten 2008 och aktien handlades runt 33 euro.

Under åren som följde återhämtade sig inte den rostfria industrin i Europa. Spekulationer om fusioner avlöste varandra och läget förvärrades radikalt när Kinesiska tillverkare med lågpriskonkurrens erövrade en femtedel av europamarknaden.

Outokumpu som rankats som nummer sex i den rostfria världen har sålt 75 procent av produktionen i Europa.

Just innan Outokumpu och Thyssenkrupp i slutet av januari i år tillkännagav att Outokumpu köper Thyssen Krupps rostfria del Inoxum så handlades aktien runt åtta euro.

Outokumpu har därefter aldrig återhämtat sig och i veckan har aktien gott i botten på den finländska börsen med den nya bottennoteringen 0,87 euro.

Stålbolaget Outokumpu var Helsingforsbörsens solklara förlorare när nyheten om försäljningen av Avesta-Kloster-Nyby smälts under helgen.

Enligt Bloomberg News menar flera bedömare att Outokumpu kommer att få det svårt att övertyga EU-myndigheterna om att godkänna bolagets köp av konkurrenten Thyssen Krupps rostfria del Inoxum.

Internationellt spekuleras det i att det blir ett asiatiskt företag som köper "Nya Avesta" om nu Outokumpu lyckas få EU-kommissionen med sig på eftergiften att sälja de svenska delarna, förutom Degerfors, och flytta kallvalsningskapacitet till Avesta för att inte få en för dominerande ställning på kallvalsad tunnplåt i Europa.

Outokumpu har tappat cirka 32 procent av börsvärdet sedan årsskiftet.

Senast 16 november avgör EU om det blir fusion med Inoxum och försäljning i Sverige.