Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänges skolor sämst i Dalarna

Borlänge har utsetts till den sämsta skolkommunen i länet. Igen.
Borlänge ligger dåligt till även vid en jämförelse med hela rikets kommuner.
– Vi ligger i det absoluta bottenskiktet, säger en besviken Klas Holmgren, ordförande i Lärarförbundet i Borlänge.

I går publicerades Lärarförbundets årliga rankning över kommunernas skolverksamhet i landet och den bästa skolkommunen utses. Borlänge hamnar i år på plats 275 av landets 290 kommuner, förra året hade man plats 279. Detta innebär att Borlänge även i år rankas som länets sämsta skolkommun.

– Resultatet är en följd av år av förnekelse inför att minskade resurser leder till sämre resultat, säger Klas Holmgren, ordförande i Lärarförbundet i Borlänge.

För att bedöma kommunerna har förbundet bland annat tittat på resurser till undervisningen, andel utbildade lärare, lärartäthet, andel sjukskrivna lärare, lönenivå samt elevernas studieresultat.

Borlänge har sämre resultat i år jämfört med förra året på flera punkter, till exempel lärartäthet, andel utbildade, resurser och andel sjukskrivna.

– Skolan har ofta varit budgetregulator. Vi lider fortfarande av de besparingar som gjordes inom skolan i början av 90-talet, förklarar Holmgren som ser fler lärare som första prioritet.

– Lärartätheten i Borlänge har i princip jämt legat under riksgenomsnittet. Vi måste ha fler lärartjänster, menar han.

Mindre än hälften av punkterna visar bättre resultat jämfört med förra året, exempelvis lönenivån, hur många som får högskolebehörighet samt börjar på högskolan och andel barn i förskolan.

– Borlänges lärarlöner ligger ungefär på riksgenomsnittet. Här är problemet att lärarnas löner överlag ligger för lågt för att yrket ska vara attraktivt.

Holmgren jämför den ökade andelen barn i förskolan med att allt fler lärare är sjukskrivna.

– Förskolan har byggts ut och kanske har barngrupperna blivit större. Det kan finnas ett samband, anser Holmgren som inte lägger så stor vikt vid att Borlänge trots allt har klättrat fyra placeringar i år jämfört med förra året.

– Det är väldigt svårt att säga om man kan utläsa någon tendens åt något håll. Vi ligger i det absoluta bottenskiktet, menar Holmgren som också berättar att kommunledningens attityd kring skolfrågor avsevärt har förbättrats på senare år.

– Man har en god vilja och goda ambitioner. Nu sätts kommunledningen på prov för att visa om man kan tillföra resurser som leder till en resultatförbättring.

Holmgren blev besviken när han såg årets jämförelse, men han kan inte låta bli att hoppas.

– Jag är besviken att arbetet med att öka måluppfyllelsen inte har börjat sätta spår än. Jag är också lite ledsen över att det blir samma utfall år efter år, snart hoppas jag att vi kan utses till årets klättrare.