Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänges invånarantal har minskat med 14 personer

Borlänges befolkning har ökat stadigt sedan 2005.
Nu ligger kommunen på minussiffror.
Det är ännu en bit kvar till 50 000 invånare.

Borlänge kommun hade 49 309 invånare den sista september. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Jämfört med årsskiftet är det en minskning med 14 invånare.

Kommunen har i sin befolkningsprognos räknat med en fortsatt befolkningsökning fram till år 2022. Borlänge har också ökat invånarantalet varje år sedan 2005.

Men under årets första nio månader är det alltså en minskning - om än liten - och det är under tredje kvartalet som kommunen tappat invånare. Region Dalarna konstaterar att Dalarna som helhet minskade under tredje kvartalet lika mycket som tidigare kvartals ökningar.

För Dalarna betyder det i princip samma invånarantal som vid årsskiftet - troligen beroende på studenters flyttningar till andra lärosäten

Födelsenettot är positivt i Borlänge, det föds fler än det dör.

Flyttnettot är negativt, fler flyttar från kommunen än till Borlänge.

När det gäller utlandet är flyttnettot fortsatt positivt. 106 fler har flyttat till Borlänge från utlandet, än från Borlänge till utlandet. När det gäller inflyttningen från utlandet förväntar sig kommunen att den kommer att öka när den somaliska återföreningen tar fart.

Flyttnettot är också positivt när det gäller övriga länet, tio personer. Det är mot övriga Sverige som Borlänge tappar. Minuset är 169 personer.