Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängemodellen går på export

/

I över tio år har Borlänge kommun samordnat transporterna av livsmedel.
Nu sprids modellen i Sverige och övriga Europa.
– Vi är här för att se och lära, säger Donald Chalker, London.

Annons

Borlängemodellen handlar om logistik och planering av mattransporter. Genom planering blir det vinster ekonomiskt, miljömässigt och för de som jobbar i köken.

Alla leverantörer lämnar sina varor till en gemensam distributionscentral i kommunen. Därifrån körs varorna ut till de olika enheterna med ett fordon - i stället för flera. Tidigare har varje leverantör kört ut sina varor till den skola eller det äldreboende som beställt.

– Transporterna har minskat med 50-75 procent, säger Åke Persson, Borlänge kommun.

Han pekar på minskade utsläpp, ökad trafiksäkerhet och genom att livsmedel och transporter upphandlas var för sig får mindre leverantörer ökad möjlighet att konkurrera. Borlänge, Gagnef, Säter, Smedjebacken, Ludvika och Falun är nu med i modellen.

Borlänge är också med i ett EU-projekt vars syfte är att dela erfarenheter och utveckla distributionsmodeller. Under ett par dagar har en konferens genomförts i Borlänge med deltagare från Kroatien, Tyskland, Italien, Storbrittanien, Frankrike och Sverige.

– Borlängemodellen går på export, säger Åke Persson.

Han berättar att tiotalet kommuner i landet infört samma modell - och ytterligare 40 kommuner har utredningar i gång. Men det har tagit tid för andra att upptäcka Borlänges lösning. Åke Persson menar att klimatfrågan och matfrågan är betydligt mer aktuell i dag än för tio år sedan.

– Nu är det hett både politiskt och på tjänstemannasidan. I Europa sitter man med samma problem, behovet av att effektivisera korta transporter. Intresset har exploderat de två-tre senaste åren.

Donald Chalker från London är projektledare för EU-projektet Trailblazer. Han ser Borlängemodellen som spännande ut fler perspektiv, och menar att många kan lära av föregångskommunen Borlänge.

Annons