Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängelärare deltar i forskningsexpedition

/

4 juli åker läraren Anna-Carin Bäckebo, från Arvslindan, på en forskningsexpedition till Arktis.
– Det känns otroligt spännande, säger hon med ett leende.

Annons

Anna-Carin Bäckebo är lärare i naturvetenskap och matematik på Maserskolan i Borlänge. I februari i år sökte hon ett stipendium till ett lärar- och konstnärsprogram som Polarforskningssekretariatet har.

– Jag tyckte att det verkade så spännande, att få komma ut i verkligheten och se hur forskningen fungerar på riktigt, säger hon.

Några veckor senare fick hon beskedet att hon, till sin stora förvåning, valts ut bland tjugo sökande som den enda läraren att delta i expeditionen.

4 juli lämnar Anna-Carin Arvslindan, men enda sedan beskedet kom har hon fått förbereda sig inför resan.

– Jag har bland annat fått åka ner till Helsingborg och gå en säkerhetsutbildning ombord på fartyget vi reser med, berättar hon.

Den riktiga resan börjar 6 juli i Tromsö i Norge. Där kliver Anna-Carin och cirka 40 forskare, från Sverige, Ryssland och USA, på isbrytaren Oden som tar dem till Arktis och slutligen Alaska i USA.

– Det roligaste är ju att det är ett äventyr allt ihop. Jag har aldrig tidigare gjort något liknande eller varit i den miljön så det ska bli väldigt intressant att se.

Hon kommer att vara till havs mellan 6 juli och 20 augusti. Och det är inte destinationen som är målet - utan det är själva resan. Hon kommer att ingå i ett forskarlag som tar vattenprover som sedan analyseras, och det gör man under resans gång. Kortfattat kan man säga att Anna-Carin i huvudsak kommer att fokusera på klimatforskning och vad som händer med det kol som finns till havs.

– Går det upp i luften eller stannar det i havet? Helt enkelt om kolet där bidrar till växthuseffekten eller till en försurning av havet, förklarar hon.

Hennes uppdrag är främst att bistå forskarna men också att sprida det hon lär sig vidare till sina elever.

– Just aktuell forskning känns jättekul att kunna ta med tillbaka till eleverna. Sedan att man själv känner entusiasm och kanske kan vägleda dem i framtida yrkesval.

Hon lovar att både eleverna och deras föräldrar kan se fram emot en föreläsning om expeditionen när höstterminen startar. Eleverna får också räkna med att få göra egna vattenprover och analyser.

Annons