Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeföretag fick stororder

/
  •  Foto: Mattias Nääs
  • – Vi har nobbat flera större företag som kommit med uppköpserbjudanden, säger Tändkulans Leif Andersson som hellre ser att företaget fortsätter att växa i lagom takt.  Foto: Mattias Nääs
  • – Man ska vara ödmjuk i kristider, men faktum är att vi ännu inte känt av någon finanskris här, säger Mats Karlsson.  Foto: Mattias Nääs
  • Leif Andersson och Mats Karlsson startade 1992 AB Tändkulan. Sedan dess har företaget femdubblat sin personal och i dagarna rodde de hem en prestigeorder värd 12 miljoner kronor. I bakgrunden ses det styrsystem som snart ska levereras till landets största biogasverk.  Foto: Mattias Nääs
  • Detta styrsystem ska sitta i biogasverket i Södertälje och finslipas just nu i Tändkulans verkstad i Borlänge innan leveransen i april.  Foto: Mattias Nääs

Annons

AB Tändkulan är ett konsultföretag med inriktning mot industriell processautomation och data. Framför allt arbetar man med att konstruera, installera, övervaka och serva processflöden hos såväl värmeverk som övrig industri. Sedan tidigare finns företaget som Ssab, Stora och Leksandsbröd på kundlistan.

Där återfinns också det amerikansk-finska bolaget Foster Wheeler som just placerat en andra order hos Borlängeföretaget. En order gäller ett styrsystem som sköter processen vid värmeverket Händelöverket i Norrköping, en anläggning som ska producera el genom att förbränna sopor och har en produktionskapacitet som är cirka tre gånger större än Bäckelundsverket i Borlänge. Systemet ska tas i drift hösten 2010 och ska då bidra till att säkra fjärrvärmetillgången och samtidigt minska koldioxidutsläppen.

- Vårt system styr bland annat pannans förbränning, bränsleinmatning, säkerhet och värmefördelning ut i nätet. Ordern är värd 12 miljoner kronor och extra roligt är att vi tog hem ordern i tuff konkurrens, säger Tändkulans bägge grundare Leif Andersson och Mats Karlsson.

Den senaste ordern är också en andra order från Foster Wheeler som redan tidigare beställt ett styrsystem till biogasverket i Södertälje från Tändkulan.

- Värdet på den ordern var ännu större då ett biogasverk kräver mer avancerade system. Att vi nu fått en ännu en order från samma kund är värt mycket för oss, en riktig prestigeorder kort sagt. Just nu håller vi på att göra de sista testerna på systemet innan det ska levereras ned till Södertälje i april i år.

Sedan företaget bildades 1992 har företaget femdubblat sin personal och idag är man totalt 25 anställda. Den senaste ordern innebar också att man behövde utöka med två automationsingenjörer.

- Faktum är att vi inte märkt särskilt mycket av finanskrisen. Man ska i och för sig vara ödmjuk inför sådant då vår bransch kanske släpar efter lite. Men energisektorn är dock en bransch i ständigt utveckling så vi ser ljust på framtiden, menar Mats Karlsson.

Ett litet framgångsrikt företag av Tändkulans kaliber löper givetvis också en ständig risk att köpas upp av branschjättar som t ex ABB och Siemens. Något sådant är dock inte aktuellt.

- Definitivt inte. Vi har i och för sig inte saknat friare på den punkten, men vi har sagt nej då vi trivs med vad vi gör och vill utveckla företaget än mer. Vår målsättning är att ständigt växa och bli större, men att göra det i en lagom takt, avslutar Leif Andersson.

Annons