Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängeelever ska undervisa i spansk skola

Presentation av Borlänge, sig själva och svenska jultraditioner. Det har dagarna före jullovet varit viktiga uppgifter i Forssaklackskolans elevutbyte med Spanien. Informationen har förmedlats via facebook och ett specialverktyg.

– Det här är väldigt kreativa ungdomar, konstaterar projektledaren och läraren Erik Bergfeldt om de 22 sjundeklassare som deltar i Forssaklackskolans utbyte med elever och lärare på en skola i Jerez i sydvästra.

Erik Bergfeldt är en av fem lärare i projektet och mycket nöjd med Forssaklackelevernas arbete med att sammanställa information om hemstaden Borlänge, om sig själva och om svensk jul.

I projektet, ett Comenius- projekt finansierat av EU, är det kommunikation på engelska som främst gäller. Men det är också tillåtet at använda meningar på spanska , ett språk många av Borlängeeleverna läser.

Språk är projektets huvudsyfte, men det är också fokus på kultur och näringsliv.

Elever och lärare från skolan i Jerez besöker den 12 till 22 mars Borlänge och i oktober åker Borlängeleverna till Spanien. Inför besöket i mars har nu en första presentation av Borlänge gjorts. Den omfattar allt från basindustri och friluftsliv till dagens och gårdagens artister. Givetvis finns världstenoren Jussi Björling med i denna presentation, med länk till Youtube.

Eleverna i Jerez har fått presentera sig själva och några har haft spontankontakt på facebook.

– Jag tyckte det verkade spännande att få se hur de lever och visa upp hur vi bor här. Det är inte ofta man får chansen, berättar Felicia Dahlqvist, 13 år om varför hon sökte sig till projektet.

Felicia, som valde spanska för att hon tyckte det språket verkade roligast att läsa, går i klass 7 D på Forssaklackskolan. har på facebook fått kontakt med jämnåriga Elen Campos Sa´nchez i Jerez. Spanska valde Felicia eftersom hon tyckte det språket verkade roligast att läsa.

Vad tror du Elen helst vill se under sitt besök i Borlänge?

- Hon har aldrig sett snö, upplyser Felicia som är övertygad om att det i mars kommer att finnas, i varje fall lite, snö att visa i Borlänge.

Strax före jullovet är det via skype lärarna i Borlänge och Jerez haft kontakt.