Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängebo berättar om prickskyttar och terror i Turkiet

Efter att turkiska staten avslutat fredsförhandlingarna med kurdiska arbetarpartiet PKK, har många civila kurder dödats av militären.
Den som trotsar utegångsförbudet riskerar att skjutas av prickskyttar.
– Det pågår en etnisk utrensning av kurder, säger Borlängebon Sefik Duman, som nyligen kommit hem från staden Nusaybin.

Sefik Duman valde att återvända till sydöstra Turkiet för ett par år sedan, för att jobba som volontär.

– Han är där 3-4 månader i taget, sedan kommer han hem till familjen i Sverige, berättar dottern Rojin Duman som tolkar under intervjun.

I somras började turkisk militär attackera IS-mål i Syrien och samtidigt skärptes konflikten med PKK. Den kurdiska civilbefolkningen kommer i kläm och många lever i skräck.

Sefik Duman är ledamot i kommunfullmäktige i Nusaybin som har cirka 150 000 invånare. Han berättar hur han själv upplevt militärens terrorhandlingar mot kurderna.

– De inför utegångsförbud på upp till 14 dagar i sträck, säger han.

Sefik Duman bläddrar fram en bild som han tagit med sin telefon, som visar hur militären misshandlar en 12-årig pojke som trotsat förbudet.

Alla butiker hålls stängda förutom apotek och bagerier. Bristen på livsmedel stor och många svälter.

– Släktingar ringer och berättar att de inte har något att äta, säger Rojin Duman.

Hon känner stor oro när hennes pappa är borta i Nusaybin.

– Vi ringer flera gånger om dagen och ibland får vi ingen kontakt. Men han säger att han ska åka igen om några veckor. Han känner i hjärtat att han måste åka dit och hjälpa till om han kan, säger hon.

Enligt Sefik Duman har inte militären något lagligt stöd att införa utegångsförbud. Han berättar att människor dödas varje dag av prickskyttar. Ambulanser tillåts inte åka in i staden och även ambulanspersonalen beskjuts.

De anhöriga tvingas kyla ner de dödas kroppar med is, i väntan på att utegångsförbudet hävs så att de kan begravas.

Sefik Duman berättar också att 32 000 skolelever inte fått någon undervisning sedan i somras. Skolor har förstörts och hålls stängda. Nu står dessutom gymnasieeleverna i tur att göra intagningsprov till universitetet.

Han visar flera bilder på förstörda byggnader.

– De börjar med att förstöra el–centralen så att ingenting fungerar och det är lika kallt där som i Sverige på vintern, säger Rojin Duman.

Exakt samma sak sker i ytterligare tolv städer som alla gränsar till Syrien, enligt Sefik Duman.

– Om någon journalist kommer dit ska jag visa sanningen som den är, säger han.

Sefik Duman anser inte att Turkiet uppfyller kravet om mänskliga rättigheter som krävs för att få EU-medlemskap.

Han berättar att det finns mer än 5 000 kurder i Borlänge. Det borde vara tillräckligt för att få lokala makthavare att reagera tydligare, liksom Sveriges regering där Borlänges tidiager kommunalråd Peter Hultqvist (S), är förvarsminister, tycker Sefik Duman.

Läs också: Kurder i Dalarna protesterar mot turkisk terror