Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare fyra jourkvinnor mot våld

/
  • Medmänniskor. Att lyssna och stödja utan att döma är jourkvinnornas viktigaste uppgift. Siv Åström (längst till vänster) har under våren utbildat Anna Billström, Margith Hadin och Lina Matsdotter som snart ska börja jobba ideellt på Kvinnojouren.
  • Nya jourkvinnor. Efter att ha gått en studiecirkel i mäns våld mot kvinnor känner de sig nu redo att börja arbeta ideellt i Kvinnojouren i Borlänge. Från vänster Margith Hadin, Anna Billström, Lina Matsdotter och cirkelledaren Siv Åström.

Annons

Av ett tiotal deltagare ville fyra fortsätta som jourkvinnor efter att ha deltagit i studiecirkeln Mäns våld mot kvinnor.

- Det är ett väldigt bra resultat, men vi behöver ännu fler - i alla åldrar, säger Siv Åström, cirkelledare och själv jourkvinna sedan några år.

Anna Billström, Margith Hadin och Lina Matsdotter är tre av de nya jourkvinnorna. Gemensamt för dem är att de kände att de ville göra en insats men var osäkra på om de skulle klara det.

- Nu vet vi mer. Det handlar inte om att lösa någon annans liv, utan om att stötta och hjälpa på vägen, säger Anna.

Hon och de blivande kollegorna säger att hade förutfattade meningar om mäns våld mot kvinnor.

- Jag trodde nog att det var mest sådant som hände vid fyllebråk under helgerna, men kvinnomisshandel finns i alla grupper. Det verkar vara en slump vilken relation man hamnar i, säger Margith.

Under studiecirkeln har de fått träffa advokat, personal från socialtjänsten, mansjouren, bevittnat en misshandelsrättegång och diskuterat mycket.

En viktig kunskap de fått är om den så kallade normaliseringsprocessen, det vill säga hur våldet i en relation blir "det normala". Det börjar med att kvinnan blir socialt isolerad, därefter ekonomiskt isolerad och sedan kommer den psykiska eller fysiska misshandeln eller både och.

- Det är lätt att säga att man ska gå vid första slaget, säger Margith.

- Men när det väl kommer är ju kvinnan redan psykiskt nerbruten efter en lång process, säger Lina.

Varken Lina, Anna eller Margith har några egna erfarenheter av misshandel, men i cirkeln deltog även kvinnor som blivit utsatta och berättade om det.

- Det var givande för då fick vi andra ju stöd för teorin om normaliseringsprocessen, säger Margith.

Är det en fördel att ha egen erfarenhet av misshandel om man ska arbeta som jourkvinna?

- Jag tror det viktigaste är att man är hel och stark och mår bra själv oavsett om man varit drabbad eller inte, säger Anna.

Under april-maj kommer de nya jourkvinnorna att börja sitt arbete med att gå parallellt med en erfaren jourkvinna. De får hjälpa till med praktiskt arbete som att gå och handla, sitta med vid polisförhör eller följa med på rättegångar.

- Vi ska egentligen bara finnas, lyssna på vad de berättar och inte döma, säger Lina.

- Vi är inga specialister utan medmänniskor, fortsätter Siv.

Tio-tolv jourkvinnor finns just nu i Borlänge men många fler behövs.

- Vi behöver framför allt unga jourkvinnor eftersom det tyvärr också är många unga kvinnor som drabbas. Vissa har då lättare att prata med kvinnor i sin egen ålder, säger Siv Åström.

Även nästa år planerar Kvinnojouren att arrangera en studiecirkel.

Mer läsning

Annons