Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill lyfta dödshjälpsfrågan

/

Aktiv dödshjälp eller inte?
En delikat fråga som till helgen kommer att diskuteras vid ett seminarium i Borlänge.
– Det är en demokratisk rättighet att själv få avgöra när och hur man vill dö, säger initiativtagaren och Borlängepolitikern Ingemar Ström (M).

Annons

Nu på lördag arrangerar Moderaterna i Dalarna ett seminarium med rubriken "Att bestämma själv - rätten till en värdig död" och som fokuserar på vården i livets slutskede. En fråga som blivit allt mer aktuell på senare tid, inte minst genom den motion som Borlängepolitikern Ingemar Ström (M) skrev till partistämman.

– Min tanke med den var att uppmana våra riksdagsmän att aktivera frågan om aktiv dödshjälp för den som är obotlig sjuk. I dag är det många som får uppleva sina sista dagar som helt okontaktbara och det är inget värdigt slut, säger Ingemar Ström som även ingår i styrelsen för RTVD, Rätten Till en Värdig Död.

Själv ser han helst att Sverige närmar sig länder som t ex Schweiz, Belgien och Holland där man kan underteckna ett s k livslustdirektiv som säger att om två av varandra oberoende läkare säger att all form av behandling är utsiktslös så får dödshjälp sättas in.

– För mig är det helt kristallklart, man måste få avgöra själv när och på vilket sätt man ska dö. Det är en demokratisk rättighet att få avgöra det själv. Den som påstår att man bara har att "ta livet av sig" har ju inte alls förstått vad frågan handlar om, anser Ingemar som också säger sig också ha stöd av en stor del av svenska folket i frågan.

– Jag har talat med många om saken och nästan alla tycker som jag. Dessutom har det gjorts enkäter som visar att över 80 procent av svenskarna är av samma åsikt. Samtidigt finns också en viss tveksamhet så det är verkligen viktigt att den här frågan lyfts upp i debatten.

Ingemar Ström hoppas på en bred uppslutning inför lördagens seminarium i Missionskyrkan.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att göra sin åsikt hörd och seminariet är givetvis öppet för alla, oavsett partifärg. Det kommer säkert att luftas synpunkter både för och emot dödshjälp och det är bara positivt. Det viktiga med seminariet är att skapa en debatt kring ämnet.

Vid lördagens seminarium består diskussionspanelen av Göran Tingvall och Berit Hasselmark från RTVD, Borlängeläkaren och geriatrikern Rune Björke samt Dagmar Norgren, pastor vid Borlänge Missionsförsamling. Debattledare är journalisten Berndt Norberg.

– Jag tror att vi därmed fått en neutral panel som kan representera bägge sidorna av saken. För givetvis är detta en svår sak att diskutera, men likafullt en mycket viktig fråga som inte får gömmas undan i debatten.

Seminariet pågår lördag 21 januari kl 9.30 - 12 och platsen är alltså Missionskyrkan.

Mer läsning

Annons