Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha vårdnadsbidrag i Borlänge

Annons

De fyra partierna i alliansen vill i en gemensam motion till kommunfullmäktige att ett vårdnadsbidrag införs. Efter valutgången i höstas kommer de kommuner som vill få möjlighet att införa bidraget.

– Vi vill göra det möjligt för familjer att under småbarnsåren gå ner i arbetstid, köpa barnpassning eller skaffa annan hjälp för att få tiden att räcka till, framhåller Ulla Olsson (m), Lena Reyier-Ingman (c), Jonas Hillerström (kd) och Bruno Blomquist (fp).

Partierna säger att de vill göra det lättare att välja fritt, utan att gynna det ena eller andra valet. De anser att det är en rättvisefråga att föräldrar får välja hur de vill ordna omsorgen för sina barn.

– Storleken på bidraget kommer att utredas på riksnivå och sedan fastställas på lokal nivå, heter det i motionen.

Alliansen menar också att Borlänge kommun genom ett vårdnadsbidrag kan korta köerna till den kommunala förskoleverksamheten. Under senare tid har det varit platsbrist, och barnomsorgen byggs ut undan för undan.

– Trycket där kommer att minska om fler väljer att ordna omsorgen på ett sätt som passar dem bättre, menar alliansen.

Och fortsätter:

– Att kunna byta barnomsorg genom att införa ett vårdnadsbidrag per barn, är en viktig del i att skapa mer vardagsmakt för alla barnfamiljer.

De fyra partierna hävdar att förslaget innebär mer valfrihet och flexibilitet i barnomsorgen. Vårdnadsbidrag är en fråga som kristdemokraterna starkt drivit. Lika starkt har socialdemokraterna motsatt sig ett sådant.

–  Vi är fortfarande emot, säger barn- och skolnämndens ordförande Mariann Nordlöf (s).

Den borgerliga regeringen vill införa ett frivilligt kommunalt vårdnadsbidrag. Den nivå det talas om är 4 000 kronor i månaden, före skatt, och att bidraget ska införas 2008.

Mer läsning

Annons