Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för falska jordgubbar

/
  • Svenska? Det kan vara svårt att veta var jordgubbarna kommer från, även om det står att de är från Sverige eller Dalarna. Priset på de är en av de största garantierna för att de är svenska.  Foto: Arkiv 

Annons

Priset är största garantin för att jordgubbarna är från Dalarna. För en liter jordgubbar från Dalarna får odlarna runt 15 kronor plus moms. Då tycker Hedemoraodlaren Ingemar Brandts att försäljningspriset bör hamna runt 25 kronor.

- Om det är under det kan man börja ana fuffens, säger han.

Även andra jordgubbodlare från Dalarna säljer sina jordgubbare för ungefär 25 kronor litern.

Många odlare sätter även ut namn på kartongerna till jordgubbarna. Men det är ingen garanti för att jordgubbarna är svenska. Oftast sätts bara etiketten på ytterkartongerna som literlådorna fraktas i. De är ganska lätta att få tag på vid affärer eller grossister eftersom det oftast är engångslådor för odlarna själva.

Många kanske bara är intresserade av att få svenska jordgubbar. Vid den här tidpunkten kommer de från Dalarna, länen runt omkring och på sin höjd från Östergötland. Den som idag köper jordgubbar från södra Sverige och tror att de är svenska kan vara ganska säkra på att de egentligen köpt utländska bär.

- Det är helt slut på jordgubbar i södra Sverige, i alla fall på Öland och i Skåne. De har haft en hel del problem med regn och de hade en tidig säsong och då tar bären slut tidigare.

Mer läsning

Annons