Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägglössen allt vanligare - så blir du av med dem

/

Vägglöss har blivit allt vanligare i hela världen under de senaste 20 åren.
– Tyvärr är lössen nog något vi måste lära oss att leva med, säger Anne Larsson på saneringsföretaget Inspectera.

Annons

Vägglössen har länge varit utrotade i Sverige men började åter dyka upp i början av 1990-talet och har sedan dess ökat, inte bara här utan över hela världen.

– Det finns inga särskilda ställen där det är mer problem utan de flesta städer brottas med vägglössen, säger Anne Larsson som är Inspekteras regionchef i Dalarna.

Orsaken till vägglusens spridning är att vi reser allt mer och att det då finns risk att få med sig de ovälkomna gästerna hem. Lössen upptäcks oftast genom att man blivit biten och många tror att det är klåda av något slag och går till läkare.

– Även läkarna står ibland först handfallna för vad patienten drabbats av.

Andra sätt att upptäcka vägglöss är att man ser kryp i sängen och att då brukar de flesta kontakta saneringsföretag direkt. Lössen gömmer sig ofta i eller under sängar, bakom golvlister, tapetskarvar och tavlor. De är ljusskygga, men ju fler de blir desto större risk att se dem.

– Ju snabbare vi får veta att någon drabbats av vägglöss, desto större chans att bli av med dem fort, säger Anne Larsson.

– Så fort man misstänker att det är vägglöss man har ska man ringa ett saneringsföretag, för de försvinner inte av sig själva, fortsätter hon.

Det vanliga saneringsförfarandet hos Inspecta är att först spruta med ånga för att driva fram djuren och döda äggen. Därefter används bekämpningsmedel.

– Ofta får vi göra upprepade saneringar eftersom de är duktiga på att gömma sig. En lus kan gömma sig upp till ett år utan mat.

För det mesta behöver man inte göra sig av med möbler, men de som drabbats av stora mängder löss kan rekommenderas att kasta en del möbler.

Hur många löss kan det handla om då?

– Ja, jag har inte räknat dem, men det är nog tusentals, säger Anne Larsson.

Mer läsning

Annons