Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda Islinbybor

Annons

Det var i början på året som kommunens näringslivs- och planutskott lade fram planer på att uppföra handels- och industriområden i Islingbyområdet. Ett rent handelsområde planeras på Islingbysidan invid riksvägen mitt emot det nuvarande industriområdet. Vid den s k AGA-gastomten närmare Barberget finns planera på en större industritomt.

Sedan slutet av maj och fram till 13 augusti finns ett planförslag ute på samråd. Därigenom hoppas kommunen få de närboendes synpunkter. Något de dock fick i muntlig form i samband med onsdagskvällens informationsmöte i ärendet.

Sedan tidigare har ett 100-tal berörda sakägare skrivit under protestlistor mot planerna och ett 30-tal av dessa fanns på plats vid mötet där mängder av frågor riktades till stadsarkitekt Arne Ludvigsson. Som t ex: Vad händer med fastighetspriserna i området? Hur kan man leda in tung trafik i bostadsområden? Kan kommunen garantera att verksamheterna i områdena inte är störande?

- Vi har idag en stor efterfrågan på handelsmark i Borlänge och det vore ju förödande om vi inte kan bygga för nya verksamheter här i kommunen. Samtidigt så är vi nu i det läget att vi vill ha in så mycket synpunkter som möjligt så att vi har möjlighet att göra förändringar inför det att detaljplanen ska ställas ut för samråd senare i höst, menade Arne Ludvigsson bland annat.

Flera av de berörda fastighetsägarna befarade att kommunens planer innebär att byidyllen i Islingby och Barberget kommer att raseras genom de bägge handels- och industriområdena. Om dessutom den sedan 1985 inplanerade Barbersgleden, vilken sträcker sig från Islingby till Presenningsfabriken i Domnarvet via Barberget, förverkligas är oron stor för att tung och störande trafik leds in i byarna.

- Ni håller på att förstöra en vacker idyll. Redan idag upplever vi trafiken som störande och utökas den än mer blir situationen helt ohållbar, ansåg en av åhörarna.

Senast den 13 augusti ska kommunens stadsbyggnadskontor ha in synpunkter på det planförslag som nu finns att beskåda i såväl förvaltningshusets foajé som på huvudbiblioteket.

Mer läsning

Annons